Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε ετοιμότητα η ΕΚ για τους ισολογισμούς του 2010 και τα προβλήματα ρευστότητας των εισηγμένων

tags :
Σε ετοιμότητα η ΕΚ για τους ισολογισμούς του 2010 και τα προβλήματα ρευστότητας των εισηγμένων
Σε εγρήγορση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις εισηγμένες. Ήδη αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της μετοχής της Πετζετάκις λόγω του θέματος που έχει προκύψει με τους πιστωτές της επιχείρησης για το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, ενώ την περασμένη Πέμπτη σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΧΑ οδηγήθηκε σε καθεστώς επιτήρησης η μετοχή του τηλεοπτικού σταθμού Alter λόγω της δέσμευσης του 50% των λογαριασμών της εισηγμένης.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί στενά την πορεία των εισηγμένων και θα κάνει ελέγχους στους ισολογισμούς που ξεκίνησαν σταδιακά να δημοσιεύονται. Αν βρεθούν αποκλίσεις στα οικονομικά μεγέθη που είχαν ανακοινωθεί και σε αυτά που παρουσιάστηκαν στους ισολογισμούς, υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθούν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης εταιρείας. Ταυτόχρονα όσες εισηγμένες δεν δημοσιεύσουν εμπρόθεσμα τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις θα ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών τους. Σύμφωνα με εγκύκλιο της Επ.
Κεφαλαιαγοράς, συστήνεται στις εισηγμένες να ενημερώνουν με σαφήνεια το επενδυτικό κοινό για την οικονομική τους πορεία και να αποφεύγουν ανακοινώσεις που περιέχουν στοιχεία τα οποία επιδέχονται διττής ή ασαφούς ερμηνείας, ώστε να μη δημιουργούνται παραπλανητικές ή συγκεχυμένες εντυπώσεις στο επενδυτικό κοινό.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει παρατηρήσει ασάφειες στους ισολογισμούς, ιδιαίτερα στις παρουσιάσεις των θεμάτων έμφασης όπως π.χ. σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις να εμφανίζονται και ληξιπρόθεσμες οφειλές χωρίς να έχει σχηματιστεί πρόβλεψη, ενδείξεις αναποτελεσματικής αξιολόγησης των εκθέσεων εκτίμησης ακίνητης περιουσίας, αλλά και αναποτελεσματικής αξιολόγησης υποχρεώσεων από δικαστικές διενέξεις.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις θα πρέπει να είναι τα εξής: 1) οι οικονομικές καταστάσεις θα πρέπει να γίνονται εύκολα κατανοητές απ? όλους τους χρήστες, τους πιστωτές, το κράτος, τους επενδυτές, τους εργαζόμενους κ.ά., 2) συνάφεια, 3) αξιοπιστία, 4) πιστή παρουσίαση των συναλλαγών και των άλλων γεγονότων της επιχείρησης, 5) ουδετερότητα, 6) σύνεση, 7) πληρότητα, 8) συγκρισιμότητα, 9) ακριβοδίκαιη παρουσίαση και συμμόρφωση προς τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, 10) μη συμψηφισμός περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων εκτός εάν αυτό επιτρέπεται από άλλο πρότυπο. Σύμφωνα με τις εντολές που έχει δώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στους ορκωτούς ελεγκτές θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους ισολογισμούς σε ό,τι αφορά: α) το ύψος της πρόβλεψης για απαξίωση αποθεμάτων, β) τη μη διακριτή γνωστοποίηση και παρακολούθηση αποθεματικών που συνδέονται με αναπροσαρμογές σε εύλογες αξίες στοιχείων ενεργητικού, γ) τη μη γνωστοποίηση πληροφοριών για τον έλεγχο απομείωσης της υπεραξίας από την ενοποίηση επιχειρήσεων.
Επίσης, οι ορκωτοί ελεγκτές θα πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά το ύψος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε σχέση με τη δυνατότητα των εταιρειών να τις ανακτήσουν.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με κάθε ευκαιρία έχει συστήσει σε τράπεζες και εισηγμένες ότι θα πρέπει να σταματήσει η ανακοίνωση προβλέψεων και στόχων οικονομικών μεγεθών μέσα σ’ αυτό το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον. Η εποπτική αρχή του Χ.Α. επιβάλει ποινές σε όσες εισηγμένες είχαν ανακοινώσει επιχειρηματικά σχέδια με εκτιμήσεις για την κερδοφορία τους το 2009 και δεν προέβησαν σε αναθεωρήσεις των business plan στη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης