Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Credit Suisse: Αναβαθμίζει το ελληνικό χρηματιστήριο - Θεωρεί φθηνές τις μετοχές - Η Ελλάδα χρειάζεται haircut 37%

Credit Suisse: Αναβαθμίζει το ελληνικό χρηματιστήριο - Θεωρεί φθηνές τις μετοχές - Η Ελλάδα χρειάζεται haircut 37%
Σε benchmark από underweight αναβαθμίζει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η Credit Suisse καθώς εκτιμά ότι οι μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι φθηνές, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν μικρά χρέη συγκριτικά με το ΑΕΠ της χώρας, υπάρχουν περιθώρια αύξησης της παραγωγικότητας και οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά μόχλευσης. Η ελβετική τράπεζα θεωρεί δεδομένη την αναδιάρθρωση του ελληνικού και του ιρλανδικού χρέους, ενώ, συν τοις άλλοις, θεωρεί... δυσβάσταχτο το επιτόκιο δανεισμού.
Μείωση μισθών κατά 7% στην Ελλάδα, 3% στην Ισπανία και 2% στην Πορτογαλία απαιτούνται σύμφωνα με την Credit Suisse για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη.
Στην έκθεση 46 σελίδων του ελβετικού χρηματοπιστωτικού ομίλου με τίτλο “Peripheral Europe: the bad news and the good” τονίζονται τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της περιφέρειας της ευρωζώνης και επισημαίνονται οι επενδυτικές ευκαιρίες.
Αναφέρεται ότι το 1/3 του ελληνικού και του ιρλανδικού χρέους πρέπει να διαγραφεί. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για haircut 30%. Παράλληλα, η Credit Suisse θεωρεί ότι το κόστος δανεισμού είναι πολύ υψηλό και για τις δύο χώρες.
Στα θετικά της ευρωζώνης, η ισχυρή θέση του ευρώ και τα στοιχεία του μέσου όρου των χωρών που χρησιμοποιούν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, τα οποία εμφανίζουν σταθερότητα και δεν επηρεάζονται από τα στοιχεία των χωρών που εμφανίζουν δημοσιονομική εκτράχυνση.
Η αίσθηση του ελβετικού ιδρύματος είναι ότι το ευρώ θα επιβιώσει. Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία που δεν θα χρειαστεί ένταξη σε μηχανισμό.
Η ελληνική αγορά αναβαθμίζεται σε benchmark από underweight. Οι ελληνικές μετοχές χαρακτηρίζονται φθηνές.
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μοιάζει να έχει ήδη δρομολογηθεί για Ελλάδα και Ιρλανδία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse, προκειμένου το δημόσιο χρέος των δύο χωρών να φθάσει περίπου στο 100% του ΑΕΠ. Για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερο haircut, στο 37%, ενώ η Ιρλανδία θα αρκεστεί και με 27%.
Η Ελλάδα διαθέτει το φθηνότερο χρηματιστήριο της ευρωζώνης. Αυτό καθιστά το ελληνικό χρηματιστήριο ελκυστικό για τοποθετήσεις. Οι δείκτες P/B και P/E των ελληνικών μετοχών είναι αρκετά ενθαρρυντικοί για επενδύσεις.
Παρότι τα έσοδα από φόρους βρίσκονται στο 38% του ΑΕΠ, μικρότερο ποσοστό του 45%, το οποίο αποτελεί και το μέσο όρο της ευρωζώνης, η προσαρμογή του προϋπολογισμού είναι ολοένα και πιο αποτελεσματική έτος με το έτος.
Οι νέες μεταρρυθμίσεις στη χώρα υπολογίζεται να αυξήσουν την παραγωγικότητα ενώ ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα έχει το μικρότερο ποσοστό χρέους επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Ακόμη, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα μόχλευσης και χαμηλό ισοζύγιο δανείων και καταθέσεων. Η Credit Suisse εκτιμά ότι είναι εξαιρετικά πιθανή η αποδοχή της επιμήκυνσης αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ από τα τρία χρόνια στα επτά.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης