Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αλλαγές στα οικονομικά επιτελεία των εισηγμένων

tags :
Αλλαγές στα οικονομικά επιτελεία των εισηγμένων
Χιονοστιβάδα ανακοινώσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο ΧΑ από εισηγμένες καθώς καταγράφονται πολλές αλλαγές στις οικονομικές διευθύνσεις. Η εξήγηση είναι ότι πολλοί οικονομικοί διευθυντές ολοκλήρωσαν τις οικονομίες κλίμακος των τελευταίων 18 μηνών και αντικαθίστανται από άλλα στελέχη με περισσότερη εμπειρία στις εξαγωγικές δραστηριότητες.
Σε αρκετές όμως περιπτώσεις έχουμε και αποτυχία στην καταγραφή των οικονομικών στόχων που είχαν τεθεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής χρονιάς. Στην αγορά σημειώνεται μεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο στελεχών ειδικά όσα έχουν διεθνή εμπειρία και μπορούν να καθοδηγήσουν τις επιχειρήσεις για το άνοιγμα νέων αγορών.
Πολλές εισηγμένες  εταιρείες και το 2011 θα αναγκαστούν να αναβάλουν τα επενδυτικά τους προγράμματα, ή έστω να τα περιορίσουν δραματικά. Αρκετές από τις ήδη υπερδανεισμένες επιχειρήσεις περνούν δύσκολες μέρες και κάποιες από αυτές θα αναγκαστούν είτε να συρρικνωθούν είτε να εγκαταλείψουν την αγορά είτε, στην καλύτερη περίπτωση, να εξαγορασθούν.
Ούτε οι ισχυρότερες -από πλευράς ρευστότητας- επιχειρήσεις βραχυπρόθεσμα θα μείνουν ανεπηρέαστες, λόγω της γενικότερης προσγείωσης της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, θα έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν σχετικά ικανοποιητικές κερδοφορίες και να κερδίσουν μερίδια αγοράς έναντι του ανταγωνισμού που θα "διψάει για μετρητά".
Υπό αυτές τις συνθήκες, ένας ισχυρός παράγοντας μεσομακροπρόθεσμης ασφάλειας για μια εταιρεία είναι η ρευστότητά της ή αλλιώς η δυνατότητά της να δράσει απρόσκοπτα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες επικρατήσουν στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσα στο 2011. Δεν  είναι υπερβολή να τονίσουμε ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους εργάζονται πλέον για να αποπληρώνουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης