Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Προς διαβούλευση στους χρηματιστηριακούς φορείς το νέο νομοσχέδιο της εταιρικής διακυβέρνησης από την Επ. Κεφαλαιαγοράς - Στόχος η διαφάνεια στις αμοιβές - Πρόστιμα έως και 1 εκατ. ευρώ στους παραβάτες

tags :
Προς διαβούλευση στους χρηματιστηριακούς φορείς το νέο νομοσχέδιο της εταιρικής διακυβέρνησης από την Επ. Κεφαλαιαγοράς - Στόχος η διαφάνεια στις αμοιβές - Πρόστιμα έως και 1 εκατ. ευρώ στους παραβάτες
Προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 18 Οκτωβρίου έχει δώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  στους αρμοδίους φορείς (χρηματιστές, θεσμικοί, ΑΕΛΔΕ, επενδυτές διαδικτύου) να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους για το νεο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την Ελλάδα να ψηφιστεί επιτέλους ο νόμος γα την εταιρική διακυβέρνηση όπως ακριβώς ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές μέχρι το τέλος του 2013.
Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που έχει στη διάθεσή του το www.bankingnews.gr αναφέρεται ότι «κάθε εισηγμένη οφείλει να αναρτά την πολιτική αμοιβών της στην ιστοσελίδα της, καθώς και να την περιλαμβάνει στη δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης που γίνεται υποχρεωτικά κάθε χρόνο προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς». Στο ίδιο άρθρο υπογραμμίζεται ότι «θα πρέπει να δημοσιοποιείται στην ετήσια έκθεση το σύνολο της αμοιβής και των τυχόν άλλων ωφελημάτων (ανά άτομο) στα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και στα πέντε υψηλότερα αμειβόμενα άτομα που κατέχουν διευθυντικές θέσεις».
Στόχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι οι αμοιβές για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο μιας εισηγμένης να είναι πλέον σε συνάρτηση με την πορεία της επιχείρησης. Δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτό το εξοργιστικό φαινόμενο που προκαλεί τις αντιδράσεις των μετόχων στις ετήσιες συνελεύσεις του Ιουνίου, με τις εκατοντάδες ζημιογόνες επιχειρήσεις πολλών χρήσεων να συνεχίζουν να καταβάλλουν μισθούς δεκάδων χιλιάδων ευρώ στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ενώ την ίδια στιγμή οι εταιρείες αυτές είναι υπερδανεισμένες, ασφυκτιούν από έλλειψη ρευστότητας, βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και οι μέτοχοι να έχουν χρόνια να δουν μέρισμα. Το αίτημα που υπάρχει από τους επενδυτές-μετόχους και θα συζητηθεί στη σύσκεψη είναι να υποβάλλεται έκθεση για την πορεία της εισηγμένης από τα ανεξάρτητα μέλη, τα οποία όμως θα πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος και να μην έχουν τυπική παρουσία στις επιχειρήσεις.
Σε άλλο άρθρο  αναφέρεται στις κυρώσεις και  σημειώνονται τα εξής: «Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων, η Επ. Κεφαλαιαγοράς μπορεί να επιβάλλει στα μέλη του δ.σ. ή σε όποιο πρόσωπο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, επίπληξη ή πρόστιμο μέχρι 1 εκατ. ευρώ».

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης