Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

BNP Paribas: Δύσκολα θα αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι ένα haircut στο ελληνικό χρέος - Σημαντική εξέλιξη το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά μην τρέφονται αυταπάτες... Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι δύσκολη υπόθεση

BNP Paribas: Δύσκολα θα αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι ένα haircut στο ελληνικό χρέος - Σημαντική εξέλιξη το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά μην τρέφονται αυταπάτες... Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι δύσκολη υπόθεση
Με καλύτερα διαπραγματευτικά επιχειρήματα είναι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την BNP Paribas, μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αναφορικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της επόμενης διετίας.
Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, πλέον η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους τα μέτρα που θα συνοδεύσουν τον επόμενο προϋπολογισμό. Μάλιστα, η συμφωνία δεν αναμένεται να αργήσει, ενώ αν δρομολογηθούν και οι αποκρατικοποιήσεις η θέση της Ελλάδας θα είναι πολύ καλύτερη.
Η BNP Paribas θεωρεί ότι μια λύση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι δύσκολη διαδικασία. Επίσης, το haircut που επιζητά η Ελλάδα δεν θα επιτευχθεί, καθώς θεωρείται ανέφικτη λύση από τους δανειστές της.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να αποφασιστεί επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, ή ακόμη και αντικατάσταση των πρώτων δανείων με ομόλογα έως και 50 ετών.
Όπως αναφέρει στη συνέχεια η BNP Paribas, μια πιθανή λύση για το ελληνικό χρέος είναι η επιβολή haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα. Πρόκειται, όπως υποστηρίζει για μια λύση που θα ικανοποιούσε αφενός το ΔΝΤ και θα αποτελούσε ανταμοιβή για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Αλλά, όπως προειδοποιεί η γαλλική επενδυτική τράπεζα, ένα νέο haircut στο ελληνικό χρέος θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος για τις χώρες της Ευρωζώνης.
Όπως διευκρινίζει στη συνέχεια η BNP Paribas, μια χρονική επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων συνιστά βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ήτοι προς την κατεύθυνση μείωσης του ελληνικού χρέους. Αλλά το ΔΝΤ, ακόμη και μετά από μια τέτοια κίνηση, μπορεί να ζητήσει ακόμη περισσότερα...
"Χωρίς να υπάρχει εύκολη λύση για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως για ακόμη μια φορά, οι δανειστές της χώρας θα αναβάλλουν κάθε κρίσιμη απόφαση για την Αθήνα, μέχρι τη δημοσιοποίηση της επόμενης έκθεσης προόδου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα", προβλέπει η γαλλική τράπεζα.
Και προειδοποιεί πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι το εξής: Μια λύση με διάρκεια (και όχι προσωρινή), ικανή να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τη γρήγορη επιστροφή της χώρας στις αγορές.
"Κανείς δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες... Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν συνιστά μια εύκολη υπόθεση", καταλήγει η γαλλική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης