Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι ξένοι βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, το δάσος και όχι το δέντρο γι' αυτό απέχουν - Πότε θα μπουν στο Χ.Α.

Οι ξένοι βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, το δάσος και όχι το δέντρο γι' αυτό απέχουν - Πότε θα μπουν στο Χ.Α.
Οι σοβαροί ξένοι διαχειριστές δεν ασχολούνται με τις διαρροές και τις φήμες, αλλά εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα και στην επόμενη ημέρα, όποια κι αν είναι αυτή...
Τα διεθνή χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμης στόχευσης, όχι δηλαδή τα αμιγώς κερδοσκοπικά – τυχοδιωκτικού χαρακτήρα - που κάνουν αυξημένο trading δεν κινούνται ανάλογα με την «πληροφόρηση» και τις διαρροές διαφόρων «κέντρων» κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Παίζεται ένα σκληρό πόκερ με διαρροές, φήμες, διαδόσεις και επιλεκτικές πληροφορίες που μπορούν να σπεκουλάρουν πολιτικά την κατάσταση, ανάλογα με τα συμφέροντα της εκάστοτε πλευράς.
Αυτό το έχουμε δει κατά κόρον το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα όμως, έχουμε δει επίσης οι (σοβαροί) ξένοι να παραμένουν έξω από το βραχυχρόνιο «παιχνίδι» της αγοράς, περιμένοντας τα… μεγάλα και τα σοβαρά.
Ασχέτως με την εγχώριας καύσης υπεραπλούστευση που λαμβάνει χώρα, με τις υπερβολικές και ανεδαφικές ελπίδες για συμφωνία εδώ και 3-4 μήνες αλλά και τις απότομες απογοητεύσεις και διαψεύσεις, οι σοβαροί ξένοι κοιτάζουν τη μεγάλη εικόνα.
Οι σοβαροί ξένοι εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα, στο δάσος και όχι στο δέντρο.
Έτσι, παραμένουν – προς το παρόν – αμέτοχοι, καθώς συμφωνία δεν έχει υπάρξει, δεν έχει «κλειδώσει» κατά το κοινώς λεγόμενο.

Παράγοντες που θα ζυγίσουν

Από εκεί και πέρα, σε δεύτερο βαθμό, οι ξένοι θα ζυγίσουν τις επιλογές τους.
Πόσο βιώσιμα θα κριθούν τα μέτρα; Πόσο μπορεί να κάνει πράξη μια κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύει ούτε πρόκειται να πιστέψει.
Πόση μεγάλη ύφεση θα φέρουν τα μέτρα; Ποιες επιχειρήσεις θα πληγούν από την υπερβολική φορολόγηση και το νέο «πλιάτσικο» στον ιδιωτικό τομέα; Πρόκειται για ερωτήματα που οι ξένοι διαχειριστές βάζουν… κάτω, μετρούν, κρίνουν, ζυγίζουν.
Η αποφυγή λοιπόν της χρεοκοπίας της χώρας, ασφαλώς και θα φέρει ένα ράλι ανακούφισης, όπως ήταν το ξέσπασμα του προηγούμενου διημέρου, αλλά το μακροχρόνιο momentum και οι δυνατότητες μιας ουσιαστικότερης ανόδου, θα κριθούν σε απώτερο χρόνο.
Έτσι κι αλλιώς, για να μην ξεχνιόμαστε, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι μια μικρή, περιφερειακή αγορά, στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων.
Τα κεφάλαια που «απασχολεί» από την παγκόσμια επενδυτική πίτα είναι εξαιρετικά ασήμαντα, για το διεθνές σύστημα. Βεβαίως, αυτά τα κεφάλαια είναι ικανά να κάνουν τη διαφορά σε εγχώριο επίπεδο, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πολύ ρηχό και χωρίς εγχώρια ικανή επενδυτική «δύναμη» από θεσμικούς και retail.
Πάντως, το γεγονός ότι η αξία συναλλαγών στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ, ασφαλώς και μαρτυρά δραστηριοποίηση και ξένων.
Δεν μιλάμε για καινούριες εισροές, αλλά για ανακύκλωση ή rotation της ήδη υπάρχουσας ρευστότητας.

Τα «πουλέν» της επόμενης ημέρας

Πάντως, αρκετές μετοχές έχουν δεχτεί αυξημένη πίεση εσχάτως εξού και η μεγάλη αντίδραση του διημέρου, ενώ υπάρχουν ελκυστικές μετοχές στην ελληνική αγορά, αξιόλογων και εξωστρεφών εταιρειών. Αναφερόμαστε σε μετοχές εταιρειών με αξιόπιστο και συνεπές management, μακριά από χρηματιστηριακά παιχνίδια, με διεθνοποιημένο προφίλ, που φέρνουν από 60% έως 90% των πωλήσεών τους από το εξωτερικό. Τέτοιες μετοχές, θα συνεχίσουν να είναι τα… πουλέν της αγοράς. Μια ματιά στο ποιες μετοχές της πραγματικής οικονομίας πρωτοστατούν στην αντίδραση από το 2012, θα μαρτυρήσει σε ποιες μετοχές αναφερόμαστε…

Πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015, 14:15 μ.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης