Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Societe Generale: Η ΕΚΤ να πουλήσει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στον EFSF ώστε να τα επαναγοράσει η Ελλάδα με haircut – Δεν θα είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος ακόμη και μετά το PSI

Societe Generale: Η ΕΚΤ να πουλήσει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στον EFSF ώστε να τα επαναγοράσει η Ελλάδα με haircut – Δεν θα είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος ακόμη και μετά το PSI
Απόλυτη στο ότι ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του PSI το χρέος της Ελλάδας δεν θα είναι βιώσιμο, εμφανίστηκε η Societe Generale, στην τελευταία έκθεση της με τον τίτλο «Greece still the eye of the storm» (Η Ελλάδα ακόμη στο μάτι του κυκλώνα), στην οποία και αναφέρει ότι μόνο αν η χώρα μας επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα μπορεί να θέσει υπό έλεγχο έλλειμμα και χρέος.
Σύμφωνα με τη Societe Generale το ελληνικό χρέος, μετά την εφαρμογή του PSI θα προσεγγίζει το 150% του ΑΕΠ, και όσο θα τρέχουν τα ελλείμματα και η ύφεση, η πορεία δεν θα είναι έντονα πτωτική. Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει το 100% της συμμετοχής στο PSI, δεδομένου και του ότι φέτος λήγουν ομόλογα ύψους 32 δις. ευρώ. Μάλιστα, θεωρεί ότι το δεύτερο πακέτο των 130 δις. ευρώ φαίνεται ανεπαρκές για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας.

Θα συμμετάσχει η ΕΚΤ στο haircut;

Από πάντα η Societe πίστευε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η ΕΚΤ ως κύριος πιστωτής, κάνοντας διάκριση ανάμεσα στα ομόλογα που έχει αγοράσει για το χαρτοφυλάκιο της, και στα ομόλογα που έχει αγοράσει για να αποσυμπιέσει την πορεία της αγοράς ομολόγων των αδύναμων χωρών μελών. Πρόταση της SocGen είναι να πουληθούν τα ομόλογα στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, τον EFSF, στην τιμή που αποκτήθηκαν, χαμηλότερα από την ονομαστική αξία, ώστε να πληρωθούν μετά σε χαμηλότερη τιμή.

Ποια είναι η γραμμή που ακολουθούν ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ;


Πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ σε αυτό το στάδιο είναι να διασφαλιστεί ότι το PSI για την Ελλάδα θα αποτελέσει εξαίρεση και όχι συνήθης τρόπος διάσωσης που θα ακολουθούν οι χώρες που δέχονται πίεση. Εν τω μεταξύ και η θέση του ΔΝΤ ήταν εξίσου σαφής. Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να τεθεί σε μια βιώσιμη τροχιά, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος προσαρμογής. Είναι αξιοσημείωτο στον τρέχοντα γύρο των διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ εξακολουθεί να μην έχει ρητή εγγύηση από την Ευρώπη για να αυξήσει την έκθεση του στην Ελλάδα.
Επίσης, δεδομένου ότι πιθανή ελληνική χρεοκοπία μπορεί να συνοδευτεί και από έξοδο της χώρας από το ευρώ, το ευρωσύστημα θα αντιμετώπιζε σε αυτήν την περίπτωση επιπλέον ζημίες της τάξης των 100 δισ. ευρώ, τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει σε άλλες κεντρικές τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος εσωτερικών συναλλαγών Target 2.

Τι επιπτώσεις έχει ο γύρος των πρόσφατων υποβαθμίσεων για τη λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού;


Δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα υπάρξει υποβάθμιση του EFSF. Μια επιλογή που φαίνεται να ευνοείται από τη Γερμανία είναι να συνεχίσει το EFSF με μικρότερο ποσό εγγυήσεων.
Πριν από τις υποβαθμίσεις, ο EFSF διέθετε κεφάλαια ύψους 454 δις. ευρώ, αλλά πλέον το ποσό έχει μειωθεί στα 272 δις. ευρώ. Οι δεσμεύσεις του EFSF μέχρι σήμερα ανέρχονται σε περίπου 190 δις. ευρώ μέχρι τα μέσα του 2012, όταν το EFSF πρόκειται να αντικατασταθεί από το ESM.
Η επίπτωση φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλη για τον EFSF και τη δύναμη πυρός του. Αλλά δεδομένου ότι ο μόνιμος μηχανισμός θα είναι έτοιμος σε μερικούς μήνες, δεν θα πρέπει να αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης