Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το 1/5 των μετοχών διαπραγματεύονται κάτω από το μισό ευρώ

tags :
 Το 1/5 των μετοχών διαπραγματεύονται κάτω από το μισό ευρώ
Σε απαξιωτικά επίπεδα τιμών συγκαταλέγονται πλέον 1 στις 5 εισηγμένες με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τους  τιμές να βουλιάζουν κάτω από τα 0,50 ευρώ.
Η έλλειψη ρευστού, η συσσώρευση δανειακών υποχρεώσεων, η υπεροψία και η αλαζονεία των βασικών μετόχων που στηρίχθηκαν στις φούσκες και τα παίγνια του 1999, αλλά και η έλλειψη επιχειρηματικής στρατηγικής έχουν οδηγήσει δεκάδες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών κάτω από το φράγμα του μισού ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα της «δεκάρας» όπως θα τις χαρακτηρίζαμε σήμερα εάν είχαμε σε κυκλοφορία το παλαιό εθνικό νόμισμα..

Μπροστά στον κίνδυνο να αυξηθεί πάνω από το 20% των εισηγμένων που είναι σήμερα στην κατηγορία ειδικών χαρακτηριστικών, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, από τον Μάιο, ανακοίνωσε ότι θα μπορούν οι εισηγμένες να προχωρούν σε reverse split της μετοχής για να ξεφεύγουν από τη ζώνη του υποβιβασμού. Για τις περισσότερες εταιρείες που έχουν οδηγηθεί σʼ αυτά τα απαξιωτικά επίπεδα τιμής εκτός της κακής επιχειρηματικής τους πορείας καταλυτικά επέδρασε και η καθίζηση της χρηματιστηριακής αγοράς. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τη συνεδρίαση της Τετάρτης 30 Ιουνίου  2010 περισσότερα από 52 δισ. ευρώ έχουν εξανεμισθεί από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., συμπαρασύροντας όλες τις μετοχές. Χιλιάδες επενδυτές παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς να μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα στο χαρτοφυλάκιό τους. Ουσιαστικά έχουν δύο επιλογές: είτε να αποχωριστούν αυτές τις μετοχές, καταγράφοντας όμως σημαντικές ζημίες στο χαρτοφυλάκιό τους, είτε να χαμηλώσουν τον μέσο όρο τιμής κτήσης και να προσδοκούν στο μέλλον ότι θα ανακάμψουν. Υπάρχει όμως στην πλειοψηφία αυτών των μετοχών και το «αγκάθι» της χαμηλής εμπορευσιμότητας, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγάλη υπομονή από τους επενδυτές. Οι περισσότερες μετοχές έχουν αδύναμο σημείο το γεγονός ότι η δραστηριότητά τους είναι κυρίως στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι πιέζονται ως προς τα περιθώρια κέρδους, λόγω της σοβαρής μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης που επηρεάζουν τις πωλήσεις τους. Εξάλλου φέτος οι επενδυτές μελετούν και ενδιαφέρονται για τις εισηγμένες που εμφανίζουν είτε αύξηση πωλήσεων είτε διατήρηση του τζίρου τους σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία. Το ενδιαφέρον των επενδυτών αυτή τη χρονική στιγμή είναι ανύπαρκτο, καθώς η προσοχή τους έχει στραφεί αποκλειστικά στην πορεία των δημοσιονομικών της χώρας μας και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που στρέφεται το 80%-90% των ημερήσιων συναλλαγών της χρηματιστηριακής αγοράς. Το ανησυχητικό στοιχείο για τις εισηγμένες που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τιμών είναι ότι λόγω του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος έχουν παγώσει τις όποιες επιχειρηματικές εξελίξεις. Ακόμη και κάποια εταιρεία που αναζητεί αγοραστή ή στρατηγικό επενδυτή αδυνατεί να προχωρήσει σε συμφωνία, καθώς έχουν καταρρεύσει οι αποτιμήσεις. Ταυτόχρονα, οι περισσότερες των επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει σε δραματικές περικοπές λειτουργικών εξόδων που φθάνουν μέχρι και τις πάγιες ανάγκες που πολλές φορές είναι εις βάρος της ανάπτυξης. Το 2009 εξάλλου ξεπέρασαν τις 15.000 οι απολύσεις των εργαζομένων στις εισηγμένες, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από τις εταιρείες που εμφανίζουν προβληματική πορεία. Ήδη αρκετές εισηγμένες στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις του Ιουνίου προώθησαν  τη διαδικασία του reverse split για να ξεφύγουν από τη διακεκαυμένη ζώνη του 0,30 ευρώ, και όσες βρίσκονται στην κατηγορία της επιτήρησης.
Εκτός της απαξιωτικής πορείας της χρηματιστηριακής τιμής για περισσότερες από 50 μετοχές που αποτελούν το 19% του συνόλου των εισηγμένων (267), το πρόβλημα που υφίσταται για τα 2/3 των μετοχών είναι η έλλειψη εμπορευσιμότητας. Είναι ίσως η γενεσιουργός αιτία για την έλλειψη βάθους στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η εικόνα έχει χειροτερέψει ακόμη περισσότερο αυτή την περίοδο, καθώς η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών συναλλαγών πραγματοποιείται μόνο για τις 20 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ορισμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η διοίκηση του Χ.Α. αναζητεί λύση για να ενισχυθεί η εμπορευσιμότητα των μετοχών. Λίγα πράγματα όμως μπορούν να αλλάξουν υπό τις παρούσες συνθήκες. Θα πρέπει να υπάρξει νέος γύρος επαφών των εισηγμένων με ξένους και Ελληνες επενδυτές για τη διάθεση μετοχών όταν ομαλοποιηθεί το κλίμα.


Ανεστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης