Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δύο δημόσιες προτάσεις, δύο πλειστηριασμούς εισηγμένων και την απόφαση για το short selling περιλαμβάνει ο χρηματιστηριακός Ιούλιος που αναμένεται θερμός...

tags :
Δύο δημόσιες προτάσεις, δύο πλειστηριασμούς εισηγμένων και την απόφαση για το short selling περιλαμβάνει ο χρηματιστηριακός Ιούλιος που αναμένεται θερμός...
Πλούσιος από εξελίξεις στο ΧΑ θα είναι ο Ιούλιος, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.
Χθες ξεκίνησε  - λήγει την Δευτέρα 30 Ιουλίου - η δημόσια πρόταση του ΔΟΛ. Στόχος του προέδρου Σταύρου Ψυχάρη είναι να συγκεντρωθεί το 90% του μετοχικού κεφαλαίου να γίνει χρήση του squezze out και να οδηγήσει σε διαγραφή τη μετοχή από το χρηματιστηριακο ταμπλό. Θυμίζουμε ότι ο ΔΟΛ εισήχθη στο ΧΑ  στις 6 Νοεμβρίου 1998 και ήταν η πρώτη εταιρία από τον κλάδο των ΜΜΕ που εισερχόταν στο ΧΑ.
Στις 11 Ιουλίου θα γίνει ο πλειστηριασμός της Δάριγκ με τιμή εκκίνησης τα 6,923 εκατ. ευρώ ενώ 2 μερες αργότερα στις
13 Ιουλίου θα λήξει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης της Rilken στη τιμή των 3,65 ευρώ ανά μετοχή.
Στις 25 Ιουλίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφασίζει αν θα συνεχίσει η όχι την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling)  ενώ την ίδια μέρα πραγματοποιείται ο 9ος κατά σειρά πλειστηριασμός ακνήτων για την πτωχευθεία Κεράνης.
Με την συμπλήρωση του α' εξαμήνου του 2012 δεν έχει υπάρξει καμία διαγραφή εισηγμένων μέσω δημόσιας πρότασης. Υποψηφιότητα για έξοδο φέτος απο το ΧΑ έθεσαν εκτός της Rilekn, και άλλες 2  εισηγμένες η Interfish και Δίας από τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. Η Interfish θα διαγραφεί καθώς θ απορροφηθεί από την Σελόντα, ενώ η Δίας Ιχθυο/γειες δέχθηκε υποχρεωτική δημόσια πρόταση από την Linnaeus Capital στην τιμή του 1,10 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρία που υπέβαλλε τη δημόσια πρόταση ελέγχει σήμερα το 55,9% της εισηγμένης. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2011 κατεγράφη ιστορικό ρεκόρ διαγραφών μέσω δημοσίων προτάσεων στο Χρηματιστήριο. Συνολικά έντεκα εισηγμένες αποχώρησαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό, έναντι εννέα διαγραφών το 2010. Επίσης, 119 εισηγμένες από το 2004 μέχρι και φέτος έχουν αποχωρήσει από το Χ.Α. είτε μέσω δημοσίων προτάσεων είτε μέσω διαγραφών με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το 2011 διεγράφησαν οι εξής μετοχές: Vivere, Emporiki Bank, Folli Follie, Elmec Sport, Δίας Επενδυτική, Interinvest ΑΕΕΧ, Euroline ΑΕΕΧ, Βάρδας, Marfin Egnatia, Vivartia και Crown Hellas. Το 2010 διεγράφησαν μέσω των υποχρεωτικών δημοσίων προτάσεων οι εξής εισηγμένες: Rainbow, Singular Logic, Μπενρουμπής, ΑΒ Βασιλόπουλος, Εκδόσεις Λυμπέρη, Αγροτική Ασφαλιστική και Informer. Το 2009 είχαν διαγραφεί από το Χ.Α. οι μετοχές της Πειραιώς Leasing, του Ρόκα, της Γρηγόρης και της Multirama. To 2008 το Χ.Α. διέγραψε έξι εισηγμένες (Unisystems, Νεοχημική, Everest, Cosmote, Ελαΐς και Εθνική Ασφαλιστική). Το 2007 διεγράφησαν επίσης έξι εταιρείες (Notos Com, Alpha Leasing, Φοίνιξ - Metrolife, Hyatt, Δέλτα Παγωτού και Γερμανός), ενώ το 2005 διεγράφη με δημόσια πρόταση μόνο η Kωτσόβολος που είχε εξαγοραστεί από την Dixons.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης