Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΟΤΕ +4% αλλά τράπεζες -6% το ΧΑ -1,14% στις 862 μον. - Ισχυροί καταλύτες Ουκρανικό και πληθωρισμός

Με ΟΤΕ +4% αλλά τράπεζες -6% το ΧΑ -1,14% στις 862 μον. - Ισχυροί καταλύτες Ουκρανικό και πληθωρισμός
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η έκρηξη του πληθωρισμού επιτείνουν την αβεβαιότητα τόσο για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία, με την προοπτική της επιβράδυνσης να πλησιάζει επικίνδυνα
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 862 μονάδες, από τις 878 υψηλό ημέρας με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες έως -6% μετά το χθεσινό ράλι ενώ τα κέρδη του ΟΤΕ +3,83% - στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - ανέκοψαν την περαιτέρω πτώση της αγοράς.
Παρά τις ελπίδες για λύση στο Ουκρανικό, οι διαπραγματεύσεις αποδεικνύονται αρκετά περίπλοκες.

Αν και οι δύο χώρες,  φέρονται να σημειώνουν πρόοδο, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας και κατάπαυσης πυρός, ωστόσο οι διαφωνίες και τα εμπόδια είναι πολλά, με τον Αμερικανό πρόεδρο Biden, μάλιστα, να αποκαλεί τον Ρώσο ομόλογό του «εγκληματία πολέμου» προκαλώντας την όργή του Κρεμλίνου.
Το ελληνικό χρηματιστήριο εύλογα αντέδρασε χθες 16/3 όταν διέρρευσαν οι πληροφορίες ότι Ρωσία και Ουκρανία συζητούν ένα σχέδιο ειρήνης όμως θα πρέπει οι επενδυτές να είναι προσεκτικοί  καθώς ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι μετοχές είναι ακραίος, επικίνδυνος και αδικαιολόγητος.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των  860 - 850 μονάδων και ισχυρή αντίσταση τις 887 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
 Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -5,73% και ακολούθησαν Εθνική -4,76%, Πειραιώς -2,07% ενώ η Eurobank  περιόρισε τις απώλειες στις δημοπρασίες στο -0,84%. 
Με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών για τη χρήση του 2021, το βασικό συμπέρασμα  που βγαίνει είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε μονοψήφιο ποσοστό καθώς “καθάρισαν” τα βιβλία τους.
Από την άλλη ενώ ισχυρίζονται ότι, διαθέτουν και “καλά” κεφάλαια, ωστόσο το γεγονός αυτό είναι υπό συζήτηση, δεδομένου του υψηλού ποσοστού των κεφαλαίων DTΑ.
Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε πτωτικά, με Viohalco -4,82%, Τέρνα Ενεργειακή -2,97%, Aegean -2,8% ...ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο ΟΤΕ +3,83%.
Την πρώτη επιτοκιακή αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια κατά 25 μονάδες βάσης ενέκρινε χθες 16/3 η Fed, εν μέσω πληθωριστικής έκρηξης και φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες 6 αυξήσεις στις εναπομείνασες συνεδριάσεις της Επιτροπής φέτος.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η έκρηξη του πληθωρισμού επιτείνουν την αβεβαιότητα τόσο για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία, με την προοπτική της επιβράδυνσης να πλησιάζει επικίνδυνα
Εν τω μεταξύ, απίστευτες συμπτώσεις λαμβάνουν χώρα τώρα που στο Ουκρανικό φαίνεται κάποια διέξοδο και στο μεσοδιάστημα είχαμε ξεχάσει τον covid 19…  ο κορωνοιός επανέρχεται δριμύτερος σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα.
Μάλιστα στην Κίνα 50 εκατ άνθρωποι τέθηκαν σε lockdown λόγω αύξησης των κρουσμάτων covid 19.

 Στο επίκεντρο η αξιολόγηση από Moody’s και DBRS και παράγωγα αύριο 18/3

Η εβδομάδα κλείνει αύριο 18/3 με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από Moody’s και DBRS,όπου με βάση τα δεδομένα δεν αναμένεται αναβάθμιση της Ελλάδος.
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές και η DBRS σε ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Για την DBRS αποκλείεται οποιαδήποτε αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας.
Την ίδια ημερομηνία  θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα η τριπλή λήξη Μαρτίου στην αγορά παραγώγων ενώ στις δημοπρασίες αναμένεται το rebalancing του FTSE Russell ( με  τις σημαντικότερες την προσθήκη Quest και Autohellas στα small caps)...αλλά και τις λήξεις παραγώγων 3,3 τρισεκ. δολαρίων στις ΗΠΑ..

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά  ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,72% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,92%.
Λίγο πριν τις 15:30,  με πιέσεις στις τράπεζες έως +5% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips με Viohalco -4,94%, Coca Cola  -3,54%...και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,91%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσειες στις τράπεζες με την Alpha Bank -5,78%, Εθνική -5,4% ...και ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,22%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,14% στις 862 μονάδες έχοντας υψηλό στις 878,82 μονάδες και χαμηλό τις 855,32 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 112,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 15,24 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 54,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 41,6 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 15,24 εκατ. ευρώ και όγκου 6,91 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 3,82 εκατ. τεμάχια αξίας 4,37 εκατ. ευρώ και η Eurobank 2,5 εκατ. τεμάχια αξίας 2,56 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 140 χιλ. τεμάχια αξίας 1,77 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 380 χιλ. τεμάχια αξίας 6,41 εκατ. ευρώ και η ΑΔΜΗΕ 75 χιλ. τεμάχια αξίας 171 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 862 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 860  - 850 μονάδες και ακολουθούν οι  830, οι 800, οι 790, οι 780 μονάδες και οι 750 μονάδες.
Στο πιο δυσμενές σενάριο η αγορά μπορεί να δει τις 700 με 680 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 887 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 603 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 590, οι 580, οι 570 και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 640 μονάδες και ακολουθούν οι 650, οι 675 και οι 700 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,64%

Σταθεροποίηση  καταγράφεται σήμερα 17/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων από την Fed, χθες 16/3.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,64%, το 10ετές ιταλικό 1,88% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,16%.
Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% πραγματοποιήθηκε χθες στις 16 Μαρτίου 2022 από την, την πρώτη της αύξηση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2018 και την πρώτη αύξηση (από το μηδέν) από τον Δεκέμβριο του 2015..
Ο πέραν του στόχου πληθωρισμός και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιτείνουν την αβεβαιότητα τόσο για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία, με την προοπτική της επιβράδυνσης να πλησιάζει επικίνδυνα, σύμφωνα με όσα ανέφερε μετά το τέλος του διήμερου meeting της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς o πρόεδρος της Fed, Jay Powell...   
Ο Powell τόνισε ότι η FOMC αποφάσισε να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσεις τα επιτόκια και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες 6 αυξήσεις στις εναπομείνασες συνεδριάσεις της Επιτροπής φέτος.
Σε ό,τι αφορά τη συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, που φτάνει τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε: «Αναμένουμε να ανακοινώσουμε την έναρξη της μείωσης του ισολογισμού σε μια προσεχή συνεδρίαση».
Ερωτηθείς για τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Fed να προσαρμόσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, ο Powell τόνισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιταχύνει τα σχέδιά της εάν χρειαστεί πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη.
Για την αγορά εργασίας αναφέρθηκε: «Κανείς δεν ξέρει πού θα βρισκόμαστε σε ένα χρόνο από τώρα.
Η αγορά εργασίας είναι αρκετά σφικτή».
«Ο τρόπος που σκεφτόμαστε είναι πως κάθε συνεδρίαση είναι μια ζωντανή συνεδρίαση», δήλωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Θα εξετάζουμε τις εξελισσόμενες συνθήκες και εάν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν σκόπιμο να προχωρήσουμε ταχύτερα, τότε θα το κάνουμε».

Προβληματισμός στις τράπεζες για τον υπερδανεισμό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και φήμες… για πώληση μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών για το γεγονός ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μια υπερδανεισμένη εταιρία, έχει αναλάβει σημαντικά κατασκευαστικά έργα, τα οποία έχουν υψηλό κόστος και απαιτούν ακόμη υψηλότερα κεφάλαια και ρευστότητα χρηματοδότησης.
Πολύ καλά ενημερωμένη τραπεζική πηγή επισήμανε στο bankingnews ότι εάν δεν είχε τα σχεδόν 5 δισεκ. ανεκτέλεστο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα εμφάνιζε χαρακτηριστικά Ελλάκτωρ.
Τι συμβαίνει γιατί οι τράπεζες εμφανίζονται προβληματισμένες με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;
Με βάση πληροφορίες, οι τράπεζες θεωρούν ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει έργα που ξεπερνούν τα όρια αντοχών του ισολογισμού της.
Με σχεδόν 2,2 δισεκ. υποχρεώσεις, δάνεια και ομολογιακά και εξασφαλίσεις από τον Γιώργο Περιστέρη, μεοχοδάνεια και άλλα βάρη τον βασικό μέτοχο με ποσοστό περί το 30%, οι τράπεζες δεν αισθάνονται άνετα να χρηματοδοτήσουν project της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Μάλιστα τραπεζίτης αναφέρει ότι «στις κατασκευές οι εταιρίες ότι πήραν – πήραν.
Οι τράπεζες δεν θα χρηματοδοτήσουν κατασκευαστικές που έχουν πάρει υπέρμετρα δάνεια και έχουν υψηλές υποχρεώσεις.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εάν καταφέρει και πάρει δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να παράσχει πολύ σοβαρές εξασφαλίσεις, υπάρχει προβληματισμός».
Οι φήμες για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή… που διαψεύδονται
Ως γνωστό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Γιώργος Περιστέρης στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν τον έλεγχο του ομίλου όταν – και καλά – αποχώρησε η Reggeborgh από το μετοχικό κεφάλαιο, ζήτησαν από την Λάτση να αποκτήσει το 7,60% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με εμπλοκή Α. Ταμβακάκη ενώ ο Β. Μαρινάκης μέσω της εταιρίας Atale απέκτησε σχεδόν το 6% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι πιο συγκροτημένο και με καλύτερη χρηματοοικονομική εικόνα εταιρία.
Έτσι εξηγείται γιατί έχει μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Λόγω των μηνυμάτων που λαμβάνει ο Γιώργος Περιστέρης από τις τράπεζες να μειώσει τον δανεισμό και να δημιουργήσει καλύτερες και περισσότερες εξασφαλίσεις, υπάρχουν σκέψεις να πουλούσε μέρος των μετοχών που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Αν και κατά καιρούς έχουν αναφερθεί και άλλες φορές φήμες για το μέλλον της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ωστόσο εκ νέου έχουν επανέλθει σενάρια περί πώλησης μέρους των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που ωστόσο διαψεύδονται επισήμως.
Το επιχείρημα περί ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής έχει να κάνει με την απελευθέρωση κεφαλαίων και υποχρεώσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία ενώ έχει αυξήσει σχεδόν στα 5 δισεκ. το ανεκτέλεστο της σε έργα και παραχωρήσεις… είναι πληγμένη από δάνεια και ομολογιακά.
Μάλιστα πολλοί διερωτώνται πως θα βγάλει κέρδη όταν έχει π.χ. αποκτήσει το έργο της Εγνατίας Οδού με όρους που δεν ήταν συμφέροντες.
Τα ερωτηματικά είναι πολλά… αυτό που προβληματίζει πάντως είναι ο προβληματισμός των τραπεζών… για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
To γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν μπορεί να ξεκολλήσει στο χρηματιστήριο αποτελεί μια σαφή απόδειξη ότι οι επενδυτές του χρηματιστηρίου βλέπουν τους δυνητικούς κινδύνους… μόνο η Reggeborgh πούλησε στα 11,20 ευρώ…. και ας ληφθεί υπόψη ότι η μετοχή στηρίζεται με συστηματικές επαναγορές ιδίων μετοχών.

Ισχυρή άνοδος στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν σήμερα 17/3 οι ασιατικές αγορές, στον απόηχο των αποφάσεων της αμερικανικής Federal Reserve  η οποία αύξησε τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Θετικά επέδρασαν τόσο η πρόοδος στις συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας αλλά και οι  χθεσινές ανακοινώσεις από το Πεκίνο ότι θα διαφυλαχτεί η σταθερότητα των αγορών. .
Αναλυτικά,  ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +3,46%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +1,4%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +6,48% και ο δείκτης  KOSPI στη Ν. Κορέα στο +1,33%.

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 17/3 στις ευρωπαϊκές αγορές, με την Ρωσία και Ουκρανία να υποβαθμίζουν τις προσδοκίες για διπλωματική λύση και στον απόηχο των αποφάσεων της αμερικανικής Federal Reserve  η οποία αύξησε τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από το 2018, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Εν τω μεταξύ, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ενισχύθηκε περαιτέρω την περασμένη εβδομάδα, με τις αιτήσεις ανεργίας να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, ανακοίνωσε την Πέμπτη 17/3/2022 το υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανήλθαν συνολικά σε 214.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 12 Μαρτίου, καλύτερες από τις εκτιμήσεις του Dow Jones για 220.000 και μείωση 15.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Κλειστό θα παραμένει το χρηματιστήριο της Μόσχας, τουλάχιστον έως τις 18 Μαρτίου 2022.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,85%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,3%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,65%..
Στην Wall Street ο Dow Jones κινείται στο +0,05%, ο S&P 500 στο +0,15%, ο Nasdaq στο +0,05%. και το ETF GREC στο -0,86% (26,09 δολ. )

Πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Alpha Bank -6%

Πτωτικά έκλεισαν οι τράπεζες, μετά το χθεσινό ράλι, με την Alpha Bank να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις -5,73% και με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα....
Η Εθνική έκλεισε στα 3,00 ευρώ, με πτώση -4,76% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0605 ευρώ, με πτώση -5,73% με όγκο 18,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3740 ευρώ, με πτώση -2,07%, με όγκο 3,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0085 ευρώ, με πτώση -0,84%, με όγκο 14,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,74 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9620 ευρώ, με πτώση -1,84% και κεφαλαιοποίηση 429 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1518 ευρώ, με άνοδο +2,57%, με όγκο 160 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 186 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,46 ευρώ, με πτώση -1,69% και κεφαλαιοποίηση 347 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο υψηλό της ημέρας ο ΟΤΕ +4%

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα  των μη τραπεζικών  μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΆ επίπεδα ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο ΟΤΕ στο 3,83% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΛΧΑ -4,88%,  Viohalco -4,82%, Τέρνα Ενεργειακή -2,97%.....
Στον  αντίποδα ανοδικά έκλεισαν εκτός του ΟΤΕ, Sarantis +12,22%, Τιτάν +1,76%....
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,2340 ευρώ, με άνοδο +3,83% και αποτίμηση 7,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 2,09 ευρώ, με πτώση -2% και κεφαλαιοποίηση στα 7,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,80 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 2,98 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,28 ευρώ, με πτώση -1,3% και κεφαλαιοποίηση 529 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,54 ευρώ, με πτώση -1,03% και  αποτίμηση 4,42 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,74 ευρώ, με πτώση -1,76% και  κεφαλαιοποίηση 998 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,94 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,51 ευρώ, με πτώση -1,60% και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,27 ευρώ, με πτώση -1,72% και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,55 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,91 ευρώ, με πτώση -1,43% και κεφαλαιοποίηση 736 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,7560 ευρώ, με πτώση -4,88% και κεφαλαιοποίηση 659 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0287 ευρώ, με πτώση -2,38% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,64% - Το spread με την Ιταλία στις 76 μ.β

Σταθεροποίηση  καταγράφεται σήμερα 17/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων από την Fed, χθες 16/3.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,64%, το 10ετές ιταλικό 1,88% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,16%.
Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% πραγματοποιήθηκε χθες στις 16 Μαρτίου 2022 από την, την πρώτη της αύξηση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2018 και την πρώτη αύξηση (από το μηδέν) από τον Δεκέμβριο του 2015..
Ο πέραν του στόχου πληθωρισμός και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιτείνουν την αβεβαιότητα τόσο για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία, με την προοπτική της επιβράδυνσης να πλησιάζει επικίνδυνα, σύμφωνα με όσα ανέφερε μετά το τέλος του διήμερου meeting της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς o πρόεδρος της Fed, Jay Powell...   
Ο Powell τόνισε ότι η FOMC αποφάσισε να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσεις τα επιτόκια και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες 6 αυξήσεις στις εναπομείνασες συνεδριάσεις της Επιτροπής φέτος.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 226 μονάδες βάσης από 227 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 132 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,32% ή 132 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 76 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 145 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση  καταγράφεται σήμερα 17/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων από την Fed, χθες 16/3.
Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% πραγματοποιήθηκε χθες στις 16 Μαρτίου 2022 από την, την πρώτη της αύξηση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2018 και την πρώτη αύξηση (από το μηδέν) από τον Δεκέμβριο του 2015..
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 17 Μαρτίου του 2022 στο 1,88%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/3/2022 στο 0,38% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,97% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,19% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,33% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,88% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,72%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης