Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικές πιέσεις έως -4% από +4% παρέσυραν το ΧΑ -1,32% στις 888 μον. - Μην παρασύρεστε από fake ανόδους

Τραπεζικές πιέσεις έως -4% από +4% παρέσυραν το ΧΑ -1,32% στις 888 μον. - Μην παρασύρεστε από fake ανόδους
Το βλέμμα είναι στραμμένο στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στο ενεργειακό πόλεμο Ρωσίας – ΕΕ ενώ ο κίνδυνος του διαφαινόμενου στασιμοπληθωρισμού διατηρεί την επιφυλακτικότητα
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 888 μονάδες στα χαμηλά της ημέρας, από τις 915 μονάδες υψηλό ημέρας, με πιέσεις στις τράπεζες έως -4% από ενδοσυνεδριακά κέρδη +4% ενώ με απώλειες έκλεισε και το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με Μυτιληναίο -3,21% και με μέτριες τις συναλλαγές.
H αρχική τεχνική αναλαμπή κράτησε λίγες ώρες όπως αναμενόταν, καθώς δεν είχε ποιοτικά χαρακτηριστικά με τις ανησυχίες να παραμένουν από το Ουκρανικό μέτωπο και τον ενεργειακό πόλεμο Ρωσίας – ΕΕ ενώ ο κίνδυνος του διαφαινόμενου στασιμοπληθωρισμού διατηρεί την επιφυλακτικότητα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888 μονάδες, κάτω από τις 890 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ) και διασπώντας το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων ενώ στο βασικό σενάριο θα υποχωρήσει στις 850 μονάδες ή πτώση -4% ή στις 800 με 780 μονάδες ή πτώση -12%.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -3,78% και ακολούθησαν Alpha Bank -1,84%, Πειραιώς -1,57% και Eurobank -0,82%
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν Jumbo -3,49%, Μττιληναίος -3,21%, Lamda -3,17% .....ενώ ανοδικά ξεχώρισε η Motor Oil 3,27%.
Κλειδωμένη στο -30% έκλεισε η Κέκροψ με ανεκτέλεστα 36 χιλ. τεμάχια καθώς το ελληνικό δημόσιο δικαιώθηκε, με την εταιρεία να επιβεβαιώνει την απόφαση του Αρείου Πάγου αναφορικά με την διεκδικούμενη από το Ελληνικό Δημόσιο έκταση 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού (γνωστή ως περιοχή "Λατομείου")

Σε αρνητικό πρόσημο γύρισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, λόγω ισχυρών ρευστοποιήσεων στην Wall Street πλησίον του -4%, μετά το χθεσινό ράλι που σημειώθηκε στον απόηχο της ανακοίνωσης της Fed για αύξηση επιτοκίων κατά 0,50%, και όχι μίας πιο επιθετικής αύξησης ενώ στη σημερινή συνεδρίαση
Αρχικά οι επενδυτές καθησυχάστηκαν γιατί η Fed ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στο τραπέζι μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων ενώ ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell, ανέφερε ότι μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης δεν είναι κάτι που εξετάζει ενεργά η επιτροπή..... .
Εν τω μεταξύ, την τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%, από 0,75% προηγουμένως, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Για 10 εκατ. πιθανόν η Εθνική να μην αναβαθμιστεί στο δείκτη standard της MSCI

Οι αλλαγές των δεικτών της Morgan Stanley Capital International ανακοινώνονται  την Πέμπτη 12 Μαΐου και θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της Αγοράς την 31η Μαΐου.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης MSCI Greece Standard περιλαμβάνει τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Βank, Eurobank και Jumbo.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός αν η Εθνική θα καταφέρει να αναβαθμιστεί στον δείκτη standard της MSCI καθώς βρίσκεται κυριολεξία στο όριο  με διαφορές 10 εκατ ευρώ...
Με βάση τα δεδομένα έως τις 4 Μαΐου 2022 η Εθνική δεν εισέρχεται στον δείκτη για δύο λόγους.
1)Με βάση το ελεύθερο free float η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 1,990 δισεκ. ευρώ με όριο τα 2 δισεκ. σε σύνολο χρηματιστηριακής αξίας 3,35 δισεκ. ευρώ.
Πρόκειται για διαφορά 10 εκατ ευρώ.
2)Για να αναβαθμιστεί η Εθνική τράπεζα θα πρέπει να βγει από τον δείκτη η Jumbo και με βάση τις παραδοχές εξόδου δεν φαίνεται πιθανό, είναι πολύ οριακό.
Χωρίς MSCI αναβάλλεται το σχέδιο της Εθνικής να καταλάβει την πρώτη θέση στο χρηματιστήριο
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η Εθνική τράπεζα και η διοίκηση Μυλωνά έχει βάλει ως στόχο να καταλάβει την πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ήδη οι διαφορές μεταξύ Εθνικής στα 3,4 δισεκ. συνολικής αξίας και της Eurobank στα 3,7 δισεκ. έχει μειωθεί στα 300 εκατ ευρώ.
Το ερώτημα παραμένει, μπορεί η Εθνική να ξεπεράσει την Eurobank σε χρηματιστηριακή αξία.
Η Eurobank απολάμβανε την πρωτιά στις κεφαλαιοποιήσεις στο χρηματιστήριο δικαιολογημένα.
Πρώτη ξεκίνησε την εξυγίανση και εμφάνιζε σταθερά επαναλαμβανόμενη κερδοφορία με καλή διασπορά των πηγών εσόδων.
Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το εάν η Εθνική αναβαθμιστεί ή όχι στον MSCI Greece standard στις 12 Μαΐου.
Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι θα εμφανίσει κέρδη έκπληξη στο α΄ τρίμηνο του 2022.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,91% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,05%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Εθνική +4,22%, Eurobank +3,76% αλλά και το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο, με ΔΕΗ +2,77%, Coca Cola +2,27%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,32% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,67%.
Λίγο πριν τις 16:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική πλησίον του -4% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,17%
Στο κλείσιμο της συνεδρίαση με το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών σε αρνητικό πρόσημο, με Μυτιληναίο , Jumbo, Lamda -3%...o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,32%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,32% στις 888 μονάδες έχοντας υψηλό στις 915,37 μονάδες και χαμηλό τις 888,43 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72,72 εκατ. ευρώ, ο όγκος 23,69 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,87 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,95 εκατ. ευρώ και όγκου 1,74 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1,58 εκατ. τεμάχια αξίας 1,55 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 126 χιλ. τεμάχια αξίας 902 χιλ. ευρώ  και η Motor Oil 32 χιλ. τεμάχια αξίας 497 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888 μονάδες κάτω από τις 890 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ) και διασπώντας το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και ακολουθούν οι 865 μονάδες και οι 850 μονάδες όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 και τις 780 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 930 - 940 μονάδες και ακολουθούν οι 950, οι 980 και οι 1000 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 610 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 620 μονάδων και ακολουθούν 600 μονάδες και οι 560 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 και ακολουθούν οι 675 μονάδες, οι 690, οι 700 και οι  720 μονάδες .

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,39%

Σταθεροποίηση σήμερα 5/5 τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed για τα επιτόκια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 50 μ.β..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,39%, το 10ετές ιταλικό 2,99% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 3,04%.
Η χθεσινή απόφαση της FED της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50% διαμορφώνοντας τα παρεμβατικά επιτόκια στο 0,75% με 1% δεν αποτέλεσε έκπληξη ήταν αναμενόμενη.
Μάλιστα και στην επόμενη συνεδρίαση στις 15 Ιουνίου αναμένεται και νέα αύξηση επιτοκίων 0,50%.
Η FED προχώρησε στην πρώτη μεγάλη αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% την μεγαλύτερη εδώ και 22 χρόνια και προϊδέασε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων ενώ η μείωση του ισολογισμού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα.
Ωστόσο η FED ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στο τραπέζι μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων με τον πρόεδρο να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι  «Μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης δεν είναι κάτι που εξετάζει ενεργά η επιτροπή».
Ο Πρόεδρος της Fed εστίασε ότι οι αυξήσεις 0,50% θα είναι ο κανόνας, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη θα εξελιχθούν όπως έχει προβλεφθεί, αλλά δεν ενέκρινε αυξήσεις 0,75%.
Η FED ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις επιβράδυνσης του πληθωρισμού στα μηνιαία στοιχεία (ενώ έδειξε ότι η Fed ήθελε να δει συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μειώνεται).
Συνολικά, ο τόνος ήταν πολύ πιο ισορροπημένος από ότι στις συνεδριάσεις της FED τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο 2022.
Οι επενδυτές πίσω από αυτή την αναφορά αξιολόγησαν ότι η FED θα μπορούσε να επιβραδύνει τον πληθωρισμό χωρίς να σημειωθεί ύφεση στην οικονομία…
Επίσης και η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια αρχικά μηδενίζοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από αρνητικό -0,50% σε 0% και εν συνεχεία αυξάνοντας το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο από 0% σε 0,25%.
Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα ξεπεράσει το 1% μέσα στο 2023.

Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank στα 605 εκατ ευρώ... έναντι πρόβλέψης BN τον Ιούλιο του 2021... για 610 εκατ ευρώ

Το Καλοκαίρι του 2021 το bankingnews είχε αναφέρει ότι η Attica bank θα πρέπει να βρει συνολικά περί τα 600 εκατ ευρώ με 610 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια.
Μάλιστα οι αναφορές τότε είχαν προκαλέσει έκπληξη καθώς δεν είχε ξεκινήσει καν η άσκηση δέουσας επιμέλειας ενώ ακόμη βρίσκονταν υπό διερεύνηση οι σωρευμένες ζημίες από τις τιτλοποιήσεις.
Η Attica bank υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 240 εκατ ευρώ και ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει και νέα ανακεφαλαιοποίηση ύψους 365 εκατ ευρώ.
Το άθροισμα 240 και 365 εκατ είναι 605 εκατ ευρώ.
Άλλη μια επιβεβαίωση του bankingnews για την πολύπαθη Attica bank.
Ακόμη διερωτόμαστε τελικά ο Θεόδωρος Πανταλάκης ως CEO της Attica bank τι έπραξε;
Έκρυβαν τα προβλήματα και ξαφνικά απαιτούνται 605 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια…
Υπενθυμίζεται ότι οι ζημίες που θα προκύψουν από τις τιτλοποιήσεις NPEs θα είναι τεράστιες…
Ειδάλλως ο καναδικός DBRS δεν θα δώσει βαθμολογία, η Attica bank θα πρέπει να πάρει πρόσθετες προβλέψεις.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 5/5 οι ασιατικές αγορές, μετά το ράλι στην Wall Street, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed για τα επιτόκια.
Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 0,5% και όχι μία πιο επιθετική αύξηση καθησύχασε τους επενδυτές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,68%%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,82% ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγ  Κονγκ  λίγο πριν το κλείσιμο έκλεισε με αρνητικό πρόσημο στο -0,44%.
Οι αγορές της Ιαπωνίας και  της Ν. Κορέας παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Ήπια πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πιέσεις στην Wall Street

Ήπια πτωτικά κινούνται σήμερα 5/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μηδενίζοντας τα αρχικά σημαντικά κέρδη , στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed για τα επιτόκια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 50 μ.β..
Ωστόσο οι επενδυτές καθησυχάστηκαν από τις δηλώσεις Πάουελ όπου ανάφερε ότι η Τράπεζα δεν εξετάζει μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων, ήτοι κατά 75 μονάδες βάσης.
Στην τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμενόταν, στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η Bank of England αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%, από 0,75% προηγουμένως, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις.
Η προσοχή παραμένει στον ενεργειακό πόλεμο Ρωσίας – ΕΕ.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια κινείται με άνοδο +1,2% στις 2.401 μονάδες.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει άνοδο +1,1% στα 105 ευρώ.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο 1% και στα 111,24 δολ. το βαρέλι και το αργό στο +0,72% στα 108,58 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,30%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -2,6%, ο S&P 500 στο -3%, ο Nasdaq στο -4% και το ETF GREC στο -3,35% ( 25,98 δολ. )

Πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές μετά τα αρχικά κέρδη +4% με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,5080 ευρώ, με πτώση -3,78%, με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,21 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0405 ευρώ, με πτώση -1,84% με όγκο 6,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3190 ευρώ, με πτώση -1,57%, με όγκο 1,53 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9620 ευρώ, με πτώση -0,82%, με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,57 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,05 ευρώ, με άνοδο +1,54% και κεφαλαιοποίηση 469 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1312 ευρώ, με πτώση -3,24%, με όγκο 106 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 161 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,10 ευρώ, με πτώση -3,66% και κεφαλαιοποίηση 340 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές - Πιέσεις σε Μυτιληναίο -3%

Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών  του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Quest -5,2%, Jumbo, Μυτιληναίος, Lamda...
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Μοtor Oil, Viohalco, Ελλάκτωρ....
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,57 ευρώ, με πτώση -1,68% και αποτίμηση 7,87 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 18,95 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση στα 7,05 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,09 ευρώ, με πτώση -1,8% και αποτίμηση 2,71 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2250 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 516 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,90 ευρώ, με πτώση -0,29% και  αποτίμηση 4,9 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,98 ευρώ, με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,87 ευρώ, με πτώση -1,58% και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 15,49 ευρώ, με άνοδο +3,27% και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 17,17 ευρώ, με πτώση -3,21% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,67 ευρώ, με πτώση -3,49% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,15 ευρώ, με άνοδο +0,85% και κεφαλαιοποίηση 761 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6040 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 602 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,028 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,39% - Το spread με την Ιταλία στις 40 μ.β

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 5/5 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed για τα επιτόκια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 50 μ.β..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,39%, το 10ετές ιταλικό 2,99% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο3,04%.
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλών πολλών ετών και να συνεχίζει να αυξάνεται, η ΕΚΤ έχει αρχίσει να χαλαρώνει προσεκτικά τις πολιτικές νομισματικής  χαλάρωσης εδώ και κάποιους μήνες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μιλούν τώρα ανοιχτά για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, που θα είναι η πρώτη αύξηση επιτοκίου για την κεντρική τράπεζα του ευρώ εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Επίσης και η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια αρχικά μηδενίζοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από αρνητικό -0,50% σε 0% και εν συνεχεία αυξάνοντας το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο από 0% σε 0,25%.
Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα ξεπεράσει το 1% μέσα στο 2023.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 238 μονάδες βάσης από 241 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,51% ή 151 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 40 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σατθεροποίηση καταγράφεται και σήμερα 5/5 στα ομόλογα της Ευρωζώνης στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed για τα επιτόκια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 50 μ.β..
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 5 Μαΐου  του 2022 στο 2,99%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/5/2022 στο 1,01%.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,68% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,14% με  ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,11% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,99% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,38%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης