Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μπάχαλο με την λεγόμενη «κλειστή περίοδο» για τις αγορές ιδίων παρά τις διευκρινίσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Μπάχαλο με την λεγόμενη «κλειστή περίοδο» για τις αγορές ιδίων παρά τις διευκρινίσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Άλλες εταιρείες θεωρούν πως δεν μπορούν να αγοράζουν μετοχές πριν δημοσιεύσουν τρίμηνο και άλλες θεωρούν πως έχουν υποχρέωση μόνο στα εξαμηνιαία και ετήσια αποτελέσματα

Σχετικά Άρθρα

Αν και πρόσφατα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με την «κλειστή» περίοδο, όπου απαγορεύονται οι αγορές ιδίων μετοχών, οι εισηγμένες φαίνεται πως ερμηνεύουν διαφορετικά την υποχρέωση που έχουν.
Έτσι άλλες εισηγμένες αγοράζουν πριν δημοσιεύσουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ενώ άλλες δεν αγοράζουν καθώς θεωρούν πως ο νόμος λέει ότι απαγορεύεται και όταν δημοσιεύσεις πρώτο τρίμηνο ή εννεάμηνο.
Τα παραδείγματα αρκετά, αλλά αναφέρουμε ενδεικτικά πως η Μυτιληναίος στις 4 Μαΐου δημοσίευσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και είχε αγοράσει ίδιες μετοχές στις 19 Απριλίου αλλά και insiders είχαν αγοράσει στις 27 Απριλίου.
Από την άλλη η Πλαστικά Θράκης, πρόσφατα ανέφερε στην ενημέρωση των αναλυτών πως δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αγορές ιδίων μετοχών που είχε σταματήσει για να δημοσιεύσει ετήσια αποτελέσματα, καθώς θα δημοσιεύει πρώτο τρίμηνο.
Η εταιρεία είχε δημοσιεύσει σύνοψη αποτελεσμάτων στις 6 Μαΐου, αλλά θεωρεί πως δεν πρέπει να αγοράζει μέχρι 16 Μαΐου που θα δημοσιεύσει λογιστική κατάσταση.

Τι ανέφερε η διευκρινιστική ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 17 Μαρτίου σε διευκρινιστική της ανακοίνωση σημείωνε: Αναφορικά με τη διενέργεια συναλλαγών ιδίων μετοχών στο πλαίσιο προγραμμάτων επαναγοράς κατά τη διάρκεια της κλειστής περιόδου ενός μήνα που προηγείται της ανακοίνωσης των οικονομικών καταστάσεων (ετήσιων και εξαμηνιαίων), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014 και του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1052.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την περ. β της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού(ΕΕ) 2016/1052, ο εκδότης προκειμένου να επωφεληθεί από την απαλλαγή που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, δεν διενεργεί πράξεις κατά τη διάρκεια της κλειστής περιόδου που αναφέρεται στο άρθρο 19 παράγραφος 11 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014·
Από τον ως άνω περιορισμό εξαιρούνται οι περιπτώσεις που περιγράφονται στις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1052.
Επίσης ένα πρόσωπο που ασκεί διευθυντικά καθήκοντα σε ένα εκδότη απαγορεύεται να πραγματοποιεί συναλλαγές για λογαριασμού του ιδίου ή για λογαριασμού τρίτου, άμεσα ή έμμεσα, οι οποίες σχετίζονται με τις μετοχές ή τους χρεωστικούς τίτλους του εκδότη ή με παράγωγα ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που συνδέονται με αυτά, κατά τη διάρκεια μιας κλειστής περιόδου 30 ημερολογιακών ημερών πριν από την ανακοίνωση μιας ενδιάμεσης οικονομικής έκθεσης ή μιας ετήσιας έκθεσης την οποία ο εκδότης υποχρεούται να δημοσιοποιήσει.
Στο παραπάνω ισχύουν και κάποιες εξαιρέσεις.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης