Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με τράπεζες έως +3% αλλά ΟΠΑΠ -3% λόγω μερίσματος, το ΧΑ +1,21% στις 804 μον. - Ευκαιρία για πώληση οι αναλαμπές

Με τράπεζες έως +3% αλλά ΟΠΑΠ -3% λόγω μερίσματος, το ΧΑ +1,21% στις 804 μον. - Ευκαιρία για πώληση οι αναλαμπές
Οι επενδυτές ανησυχούν για την οικονομική ανάπτυξη, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τράπεζων προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
( upd16) Aνοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 804 μονάδες, χωρίς όμως δυναμική και τζίρο, με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη να παραμένουν και με την κάθε αναλαμπή να αποτελεί ευκαιρία για πωλήσεις.
Στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισαν Eurobank +3,44% και Εθνική +3,01% ενώ στα μη τραπεζικά blue chips με κέρδη +2,28% έκλεισε ο ΟΤΕ ενώ ο ΟΠΑΠ με απώλειες -2,4% λόγω αποκοπής μερίσματος.
Το βλέμμα είναι στραμμένο στην τρέχουσα εβδομάδα καθώς τρεις κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν στο διάστημα 20 με 21 Ιουλίου 2022 , οι οποίες θα καθορίσουν τις ευρύτερες εξελίξεις στην ενέργεια, στην πολιτική σκηνή και βεβαίως στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Ο Γενικός Δείκτης κράτησε τελικά το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων με τις 780 μονάδες να αποτελούν την πρώτη στήριξη και επόμενες τις 750 μονάδες.
Η επιδείνωση διεθνώς θα οδηγήσει στις 700 με 680 μονάδες καθώς η εγχώρια αγορά είναι  μια αγορά χωρίς βάθος και ουσιώδη ρόλο, οπότε για τα διεθνή funds οι ρευστοποιήσεις εν μέσω διεθνούς αναστάτωσης θα είναι εύλογη εξέλιξη.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Eurobank +3,44% και Εθνική +3,01% και ακολούθησαν Πειραιώς +1,27% από υψηλό ημέρας +3,59% και Alpha Bank +0,62% από ενδοσυνεδριακά κέρδη +3,02%  ..
Με ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου των ελληνικών τραπεζών και η γενική εκτίμηση είναι ότι… η δυναμική που είχε καταγραφεί στο α΄ τρίμηνο δεν θα ανακοπεί ως προς τα οργανικά έσοδα…
Υπενθυμίζεται ότι στις 29/7 ανακοινώνουν αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2022 Eurobank και Εθνική, στις 2/8 η Alpha bank και στις 3/8 η Πειραιώς.,
Η οικονομική χρήση 2022 δεν θα παρουσιάσει εκπλήξεις για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο η επόμενη χρονιά, το 2023 επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις.
Εάν η ενεργειακή κρίση ενταθεί… το βασικό σενάριο είναι ότι τα κέρδη του 2023 στις ελληνικές τράπεζες θα μειωθούν έως και 50%.
Δεν βλέπουμε ζημιές ακόμη και εάν αυξηθούν τα νέα NPEs αλλά θα υπάρξει πτώση κερδοφορίας ίσως έως και 50%.
Για την χρήση 2022 εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν κέρδη 2 δισεκ. ευρώ μαζί με τα έκτακτα έσοδα.
Ωστόσο για την χρήση 2023 μια πτώση 50% σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην ξεπεράσουν το 1 δισεκ. ευρώ κέρδη ή και χαμηλότερα.
Για το 2023 είναι πιθανό να προκύψουν νέα NPEs προβληματικά ανοίγματα τα οποία στο δυσμενές σενάριο θα μπορούσαν να φθάσουν τα 5 με 6 δισεκ. ευρώ εξέλιξη που θα απαιτήσει ξανά νέες προβλέψεις…»
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισαν οι δεικτοβαρείς ΟΤΕ 2,28%, Coca Cola +1,69%....ενώ με απώλειες -2,4% έκλεισε ο ΟΠΑΠ, καθώς από σήμερα 18/7 διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,50 ευρώ (0,4750 ευρώ καθαρό) ανά μετοχή.
Στις 29 Ιουλίου θα γίνει και η αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου ύψους 0,90 ευρώ ανά μετοχή.
Με κέρδη +6,41% ξεχώρισε η μετοχή της Intracom, καθώς τα πρόσφατα σημαντικά deal που έχει πετύχει η διοίκηση γεμίζουν το ταμείο της εταιρείας και της δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιάσει προσεκτικά τις επενδυτικές της κινήσεις με βάση και το τρέχον οικονομικό περιβάλλον. 

Το βλέμμα στραμμένο στις 20/7 με 21/7 – Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της ΕΚΤ, της Gazprom και η  Ιταλική κρίση

Στις 20 Ιουλίου θα λάβει ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης ο Draghi στην Ιταλία…ενώ μια αποχώρηση του Πρωθυπουργού της Ιταλίας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή για την Ευρωζώνη, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αστάθεια.
Στις 21/7 η Gazprom θα αποφασίσει εάν θα διοχετεύσει φυσικό αέριο στην Γερμανία.
Οι Γερμανοί ανησυχούν ότι τυχόν διακοπή του φυσικού αερίου προς την Γερμανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση την Γερμανική οικονομία και κυρίως την βιομηχανία που είναι εντάσεως ενέργειας.
Επίσης, την ίδια ημερομηνία η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% όπου από 0% το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 0,25% και θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 κατά 0,50% σημαίνει ποσοτική σύσφιξη για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που π.χ. στην Ελλάδα έχει εκραγεί στο 12%.
Επίσης θα παρουσιάσει την πρόταση της για το εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης στα ομόλογα αφού η αύξηση των επιτοκίων… τρομοκράτησε τις αγορές εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά ετών ενώ το κυριότερο πρόβλημα είναι αν η ΕΚΤ θα πείσει τις αγορές ότι το νέο νομισματικό εργαλείο μπορεί να είναι αποτελεσματικό.
Ταυτόχρονα το νέο εργαλείο θα πρέπει να περιλαμβάνει και μέτρα, δεν μπορεί η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα χωρίς οι χώρες να λαμβάνουν μέτρα σαν ένα μνημόνιο δηλαδή…
Οι Γερμανοί θεωρούν ότι για να χρησιμοποιηθεί το νέο εργαλείο, οι χώρες πρέπει να προσφύγουν σε βοήθεια που αυτό σημαίνει άτυπο μνημόνιο με μέτρα και μεταρρυθμίσεις.
Για ορισμένους ήδη σχεδιάζεται το κεκαλυμμένο μνημόνιο…

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,44% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,65%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Eurobnak άνω του +3% και οι υπόλοιπες άνω του +3%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,18%
Περί τις 11:30 με τις τράπεζες ανοδικά και με στηρίξεις από τις δεικτοβαρείς ΔΕΗ , Coca Cola, ΟΤΕ πέριξ του +2% αλλά με εμπόδιο τις απώλειες στον ΟΠΑΠ -3% λόγω αποκοπής μερίσματος,  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,28%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,21% στις 804 μονάδες έχοντας υψηλό στις 804,78 μονάδες και χαμηλό τις 798,14 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 29 εκατ. ευρώ, ο όγκος 12 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 413 χιλ. ευρώ και όγκου 25 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Motor Oil.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 804 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 800 - 810 μονάδων και ακολουθούν οι 840, οι 850, οι 871 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών ), οι 880 και οι 900 μονάδες .
Στην πρώτη στήριξη  βρίσκονται οι 780 -770 μονάδες ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις 750 μονάδες και ακολουθούν οι 725, οι 700 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 459 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 490 - 500 μονάδες και ακολουθούν οι 520, οι 550, οι 560 και οι 580 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη παραμένουν οι 450 - 440 μονάδες και ακολουθούν οι 430 και οι 400 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,45%

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα ενώ στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης  σημειώνονται πωλήσεις, αναμένοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ ( 21/7) και της Fed (27/7).
Οι επενδυτές ανησυχούν για την οικονομική ανάπτυξη, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τράπεζων προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,45%, το 10ετές ιταλικό 3,41% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,97%...
Εν τω μεταξύ, ένα βήμα πριν από την ύφεση βρίσκεται η  οικονομία των ΗΠΑ, δεδομένου ότι σε όλες τις υφέσεις έχει προηγηθεί αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης…
Ειδικότερα το 10ετές αμερικανικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,97% ενώ στο 3,17% κινείται το 2ετές και στο 3,09% το 5ετές ομόλογο ...  
Σημειώνεται ότι τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στις 21 Ιουλίου 2022, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% στις 21 Ιουλίου όπου από 0% το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 0,25% και θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 κατά 0,50% σημαίνει ποσοτική σύσφιξη για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός
Επίσης η προσοχή εστιάζεται στην πρόταση της για το εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης στα ομόλογα αφού η αύξηση των επιτοκίων… τρομοκράτησε τις αγορές εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά ετών.
Μάλιστα το ελληνικό 10ετές ομόλογο έφθασε έως τα επίπεδα των 4,73% για να υποχωρήσει στην συνέχεια στο 3,50% - έφθασε έως το 3,36% - όταν η ΕΚΤ ανέφερε ότι προετοιμάζει νομισματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού της νομισματικής πολιτικής….
Τα ερωτήματα για το νέο νομισματικό εργαλείο…
1)Η ΕΚΤ για να μπορέσει να πείσει τις αγορές θα πρέπει το νέο νομισματικό εργαλείο να είναι ισχυρό.
2)Θα πρέπει να μην περιλαμβάνει νέο χρήμα, το νέο νομισματικό εργαλείο γιατί εάν π.χ. συμβεί αυτό θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη πληθωριστική έκρηξη.
Π.χ. να λήγουν Γερμανικά ή Γαλλικά ομόλογα και η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ή ιταλικά ομόλογα.
Δεν μπορεί το νομισματικό εργαλείο να περιλαμβάνει νέο χρήμα αλλά παλαιό αποστειρωμένο.
3)Η βασική κεντρική ιδέα του νέου νομισματικού εργαλείου είναι ότι θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα στηρίζεται στα spreads με βάση το ομόλογο αναφοράς της Γερμανίας ή Benchmark…
4)Υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα.
Ας υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ όταν λήγουν ομόλογα των ισχυρότερων βόρειων κρατών θα επανεπενδύει τα κεφάλαια αυτά σε ομόλογα των αδύναμων κρατών π.χ. Ελλάδος.
Ήδη η ΕΚΤ έχει αγοράσει 38,5 με 39 δισεκ. ελληνικά ομόλογα που αναλογούν στο 50% σχεδόν των ελεύθερα διαπραγματεύσιμων ομολόγων.
Έχει ξεπεραστεί η λεγόμενη κλείδα δηλαδή το όριο αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ παραβιάζοντας συστηματικά τους βασικούς κανόνες της.
5)Το κυριότερο πρόβλημα όμως είναι η ΕΚΤ να πείσει τις αγορές ότι το νέο νομισματικό εργαλείο μπορεί να είναι αποτελεσματικό.
Η ΕΚΤ προσπαθεί να παραπλανήσει τις αγορές αφού από την μια αυξάνει τα επιτόκια – αυτό ονομάζεται ποσοτική σύσφιξη – και από την άλλη το νέο νομισματικό εργαλείο είναι ποσοτική χαλάρωση κεκαλυμμένη.
Δηλαδή η ΕΚΤ προσπαθεί ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει και την ποσοτική χαλάρωση και την ποσοτική σύσφιξη πρόκειται για κάτι ακραίο, νομισματικά παράδοξο, απόδειξη ότι η ΕΚΤ έχει αυτοπαγιδευτεί… έστησε ένα ναρκοπέδιο και έχει εγκλωβιστεί και δεν ξέρει πώς να ξεμπλέξει.
Στις 21 Ιουλίου, η ΕΚΤ πρέπει να εξαπατήσει τις αγορές χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα ποσοτική σύσφιξη και χαλάρωση

Τα παιχνίδια χρηματιστηριακής εταιρίας και μετόχου.... εις βάρος της Intrakat

Η απόφαση του επενδυτικού σήματος Winex Investment Limited, συμφερόντων Μπάκου - Καϋμενάκη - Εξάρχου, που απέκτησαν το 31,7% της Intrakat έναντι 70,2 εκατ. ευρώ ή 2,95 ευρώ ανά μετοχή τάραξε τα στάσιμα νερά… του ελληνικού επιχειρείν και απέδειξε ότι κάποιοι πιστεύουν έμπρακτα στην ελληνική οικονομία…
Μαζί με την Winex Investment, ακολούθησαν και δύο ακόμα, πετυχημένοι άνθρωποι της ελληνικής ναυτιλίας οι Η. Γκότσης και Κ. Αγγέλου που επίσης απέκτησαν ποσοστά της Intrakat ενώ η Intracom του Σ. Κόκκαλη διατηρεί ποσοστό 5%...
Τα παιχνίδια χρηματιστηριακής εταιρίας και μετόχου.... εις βάρος της Intrakat
Από ότι πληροφορούμαστε μια ελληνική χρηματιστηριακή εταιρία η οποία εξυπηρετεί συμφέροντα μετόχου της Intrakat διακινεί εδώ και ημέρες το ψευδεπίγραφο επιχείρημα ότι όλο αυτό το σχήμα λειτουργεί συντονισμένα και έπρεπε να υποβάλλουν δημόσια πρόταση.
Δηλαδή μας λένε ότι η Winex και οι εφοπλιστές Γκότσης και Αγγέλου λειτουργούν συντονισμένα κάτι που όχι μόνο είναι ψευδέστατο αλλά παραβιάζει και την κοινή λογική…
Οι εφοπλιστές δεν έχουν κοινά συμφέροντα, η Winex επένδυσε στην Intrakat και μια άλλη ομάδα εφοπλιστών είδε την ευκαιρία να τοποθετηθεί…
Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός, ωστόσο υφιστάμενος μέτοχος της Intrakat… χρησιμοποιώντας ελληνική χρηματιστηριακή εταιρία παίζει παιχνίδια ασκώντας πιέσεις ώστε να πουλήσει τις μετοχές του… στους εφοπλιστές…
Ο μέτοχος αυτός και η ελληνική χρηματιστηριακή εταιρία παίζουν τα χρηματιστηριακά παιχνίδια ασκώντας πιέσεις στην μετοχή…προκαλούν ζημία στην μετοχή για να ξεφορτώσουν τις μετοχές τους…
Η μετοχή της Intrakat εσχάτως έχει βρεθεί στα 2,19 ευρώ ενώ η πρόταση εξαγοράς από τους εφοπλιστές έγινε στα 2,95 ευρώ.
Η πίεση στην μετοχή είναι αποτέλεσμα χειραγώγησης από ορισμένα συμφέροντα που περίμεναν την δημόσια πρόταση για να ξεφορτώσουν την μετοχή…
Η ηθικολογία και τα ψεύδη…
Όταν το bankingnews αποκάλυπτε ότι η Reggeborgh σε συντονισμό με την Atlas Capital χειραγώγησαν την Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ… όλοι οι άλλοι απλά σιωπούσαν.
Ξαφνικά ορισμένοι ηθικολόγοι – υποκριτές που συστηματικά λιθοβολούσαν τους εφοπλιστές – μιλούν για δημόσια πρόταση.
Με βάση πολύ ασφαλείς πληροφορίες οι εφοπλιστές – όπως πάντα – κινήθηκαν εντός του νόμου σεβόμενοι πλήρως τις εταιρικές διαδικασίες…
Ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγείρει ζήτημα δημόσιας πρότασης.
Αυτοί που δεν σέβονται είναι κάποιοι υπερήλικες μέτοχοι που στην προσπάθεια τους να ξεφορτωθούν τις μετοχές της Intrakat κατασκευάζουν και διοχετεύουν μύθους, συντηρούν ψεύδη και παραπλανούν και το χειρότερο παίζουν παιχνίδια εις βάρος της μετοχής… με την στήριξη ελληνικής χρηματιστηριακής εταιρίας… που φόρτωνε μετοχές της Intrakat για να… ξεφορτώσει στην συνέχεια…
Μήπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να καλέσει την ελληνική χρηματιστηριακή εταιρία και τον εν λόγω μέτοχο να δώσουν εξηγήσεις απαντώντας σε ένα ερώτημα… γιατί παίζουν παιχνίδια υποτιμητικής κερδοσκοπίας στην μετοχή της Intrakat;

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 18/7 οι ασιατικές αγορές
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +1,55%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο+2,43%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα  στο +1,9% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο  +1,23%.
Οι αγορές στην Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινούνται  σήμερα 18/7 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο την άνοδο της Wall Street, με τον ενδιαφέρον να στρέφεται στις κρίσιμες αποφάσεις της ΕΚΤ, την προσεχή Πέμπτη (21/7). 
Στο επίκεντρο οι πληθωριστικές πιέσεις και τις οικονομικές προοπτικές αλλά και οι πολτικές εξελίξεις στην Ιταλία.
Επίσης, εντάσεις προκαλούν στην Ευρώπη οι ανησυχίες για το εάν η Ρωσία θα ξαναρχίσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Ήπια πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο -1,87% στα 156,58 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +4,58% στα 105,79 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +4,98% στα 99,28 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει ήπια πτώση -0,64% στις 2.096 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,95%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,15, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,3%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,35% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,25%.
Στη  Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,85%, ο S&P500 στο +0,75%, ο Nasdaq στο +1% και το ETF GREC στο +1,15% (22,26 δολ ).

Ανοδικά οι τράπεζες χωρίς δυναμική και τζίρο - Ξεχώρισαν Eurobank και  Εθνική +3%

Ανοδικά έκελισαν οι τραπεζικές μετοχές χωρίς δυναμική και τζίρο, με τις Eurobank και Εθνική να ξεχωρίζουν με κέρδη άνω του +3%..
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8740 ευρώ, με άνοδο +3,01% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7462 ευρώ, με άνοδο +0,62%, με όγκο 2,65 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7498 ευρώ, με άνοδο +1,27% και όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 938 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7696 ευρώ, με άνοδο +3,44%, με όγκο 1,38 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,85 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9440 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 421 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0748 ευρώ, με πτώση -1,58% και όγκο 39 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 92 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,50 ευρώ, με άνοδο +2,31% και κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις  στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές - Κέρδη +2% ΟΤΕ, απώλειες -3% ο ΟΠΑΠ λόγω μερίσματος

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  Aegean +3,36%, Quest +3,08%, ΟΤΕ +2,28%, ΑΔΜΗΕ....
Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες -2,4%  καθώς από σήμερα 18/7 διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,50 ευρώ (0,4750 ευρώ καθαρό) ανά μετοχή και ακολούθησαν Τέρνα Ενεργειακή -0,78% και ΕΥΔΑΠ -0,54%.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,88 ευρώ, με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση στα 8,51 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,57 ευρώ, με άνοδο +2,28% και αποτίμηση 7,33 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,09 ευρώ, με άνοδο +0,89% και αποτίμηση 1,94 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7980 ευρώ, με άνοδο +2,16% και κεφαλαιοποίηση 417 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,83 ευρώ, με πτώση -2,4% και  αποτίμηση 4,88 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,08  ευρώ, με άνοδο +1,84% και κεφαλαιοποίηση 868 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,19 ευρώ, με άνοδο +1,48% και  κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,65 ευρώ, με άνοδο +1,52% κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,18 ευρώ, με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,80 ευρώ, με άνοδο +1,93% και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,35 ευρώ, με πτώση -0,54% και κεφαλαιοποίηση 783 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,4340 ευρώ, με άνοδο +1,7% και κεφαλαιοποίηση 538 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,023 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 22 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,45% - Το spread με την Ιταλία στις 4 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα ενώ στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης σημειώνονται πωλήσεις, αναμένοντας τις αποφάσεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ (21/7) αλλά και το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΚΤ, προκειμένου να μειωθούν τα spreads ενώ ακολουθούν στις 27/7 και οι αποφάσεις της  FED μετά τον πληθωρισμό –σόκ του Ιουνίου στο 9,1% στα υψηλά 41 ετών
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,45%, το 10ετές ιταλικό 3,41% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,97%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 223 μονάδες βάσης από 231 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 182 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,82% ή 182 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 4 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 108 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 18/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 18 Ιουλίου του 2022 στο 3,41%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/7/2022 στο 1,22%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,82% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,37% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,46% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,41% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,19%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης