Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

UBS: Οι επαναγορές ομολόγων δεν θα μειώσουν το ελληνικό χρέος – Να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και να αυξηθούν οι εκδόσεις εντόκων για να καλυφθεί το κενό της παράτασης – Μόνο με haircut και στα δάνεια του EFSF θα υπάρξει αποτέλεσμα

tags :
UBS: Οι επαναγορές ομολόγων δεν θα μειώσουν το ελληνικό χρέος – Να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και να αυξηθούν οι εκδόσεις εντόκων για να καλυφθεί το κενό της παράτασης – Μόνο με haircut και στα δάνεια του EFSF θα υπάρξει αποτέλεσμα
Κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα δημιουργηθεί λόγω της 2ετούς παράτασης μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων ή μείωσης των επιτοκίων δανεισμού βλέπει για την Ελλάδα η UBS, η οποία στην τελευταία 10σέλιδη έκθεση της για την Ελλάδα θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να δοθεί νέο δάνειο στη χώρα μας ή ο επίσημος τομέας να αποδεχτεί ένα haircut στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.
Σύμφωνα με την UBS, στην έκθεση της με τίτλο "Greece: Heading For An Easier Adjustment Path" (Ελλάδα: Οδεύοντας προς μια ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή), το ενδεχόμενο να υπάρξει επαναγορά ελληνικό ομολόγων στο μέλλον με σκοπό τη μείωση του χρέους δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και αυτό θα έχει οριακή θετική επίπτωση στη διαχείριση του χρέους.
Οι αξιωματούχοι της Ευρώπης εξετάζουν τους τρόπους που μπορούν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται με την παροχή της 2ετούς παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής, με την UBS να θεωρεί ότι δεν υπάρχει προοπτική η ΕΚΤ να αποδεχτεί επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχει.
Σε περίπτωση που το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από 150 μ.β.+3 μ. Euribor που είναι τώρα μειωθεί κατά 50-150 μ.β., τότε η ελληνική κυβέρνηση θα εξοικονομήσει περί τα 600-800 εκατ. ευρώ ετησίως σε τόκους. Ίσως είναι μικρή η βελτίωση του χρηματοδοτικού κενού, κατά την UBS, αλλά εάν ταυτόχρονα μειωθούν οι "άλλες χρεώσεις" που επιβαρύνεται η ελληνική κυβέρνηση και παράλληλα μετατεθεί η αποπληρωμή των 20,6 δισ. ευρώ του πρώτου δανείου στο ΔΝΤ που είναι προγραμματισμένη την περίοδο 2013-2016, τότε η πίεση για την Ελλάδα θα περιοριστεί σημαντικά.
Η ιδέα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά φαίνεται ότι απορρίπτεται από τη UBS λόγω της μικρής επίδρασης που θα έχει. Πιο συγκεκριμένα, εάν υποτεθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αγοράσει ολόκληρο το ποσό των 62 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών στα 30 cents της ονομαστικής αξίας, τότε η μείωση που θα επιτύχει είναι μόλις 12%, φτάνοντας το χρέος στο 158% από 180% στο τέλος του 2012. Παράλληλα, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι οι περισσότεροι πιστωτές τηρούν τα ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια HTM (held to maturity), δηλαδή μέχρι τη λήξη τους, επομένως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πειστούν να πουλήσουν με discount.
Σε παρόμοια λογική κινείται και το επιχείρημα της ακαταλληλότητας της πρότασης ο επίσημος τομέας να αποδεχτεί ένα haircut στο ελληνικό χρέος. Πιο συγκεκριμένα, η UBS θεωρεί ότι σε περίπτωση απομείωσης ελληνικών ομολόγων κατά 50% και στα ομόλογα που κατέχουν οι χώρες της ΕΕ και των ιδιωτών, ο δείκτης χρέους θα μειωθεί στο 151%. Εάν το haircut όμως επιβληθεί και στα δάνεια του EFSF προς την Ελλάδα, τότε το χρέος θα μειωθεί στο 125%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης