Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μερίσματα 2012: Είδος υπό εξαφάνιση - Δεν θα διανεμηθούν περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ - Το 2011 είχαν διανεμηθεί 750 εκατ. ευρώ

Μερίσματα 2012: Είδος υπό εξαφάνιση - Δεν θα διανεμηθούν περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ - Το 2011 είχαν διανεμηθεί 750 εκατ. ευρώ
Με το μικροσκόπιο αναζητούν πλέον οι μέτοχοι τις εισηγμένες (δεν ξεπερνούν τις 35) που θα κατορθώσουν να διανείμουν μερίσματα και το 2012.
Οι πληροφορίες του www.bankingnews.gr  αναφέρουν ότι με βαση τη φετινή εικόνα των επιχειρήσεων δεν θα διανεμηθούν περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ με τη μορφή μερίσματος από τις εναπομείναντες κερδοφόρες εταιρίες.
Πρόκειται ασφαλώς για την χαμηλότερη επίδοση ιστορικά ενώ το
2011 είχαν διανεμηθεί 745 εκατ ευρώ. Η κατάρρευση των ετήσιων αποτελεσμάτων των εισηγμένων το 2011 που εμφάνισαν ζημίες-ρεκόρ στα
7,352 δισ. ευρώ, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο και τη μείωση κατά 50% των διανεμηθέντων μερισμάτων σε σχέση με το 2010. Το 2010 είχαν διανεμηθεί μερίσματα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, το 2009 διανεμήθηκαν μερίσματα συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το 2008 διανεμήθηκαν 1,5 δισ. ευρώ, το 2007 είχαν δοθεί 5,36 δισ. ευρώ και το 2006 το ύψος των μερισμάτων είχε διαμορφωθεί στα 4,3 δισ. ευρώ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μεγάλος αριθμός εισηγμένων που παρέμειναν κερδοφόρες αποφάσισαν να μη διανείμουν μέρισμα, προκειμένου να διακρατήσουν την πολύτιμη ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη σκληρό και απρόβλεπτο έτος όπως εξελίσσεται και το 2012.  
Μην ξεχνάμε επίσης ότι η μερισματική πολιτική των εισηγμένων έχει δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την απουσία των τραπεζών, οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη διανομή μερίσματος λόγω της κρατικής ενίσχυσής τους την τελευταία τετραετία.
Οι πληροφορίες του www.bankingnews.gr αναφέρουν ότι ουσιαστικά ένας μικρός αριθμός εταιρειών (όχι περισσότερες από 35 σε σύνολο 260), που ανήκουν στους κλάδους των διυλιστηρίων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ), των εξαγωγών, καθώς και ορισμένες εξαιρέσεις από το λιανεμπόριο (Jumbo, Πλαίσιο Computer), θα εμφανίσει καλά αποτελέσματα για το γ΄ τρίμηνο του 2012. Αλλά βέβαια δεν αρκούν οι λίγες κερδοφόρες εταιρείες για να μεταβληθεί η συνολική εικόνα στο Χ.Α., όταν 2 στις 3 εισηγμένες είναι ζημιογόνες αλλά και 1 στις 4 δεν διαπραγματεύεται υπό κανονικές συνθήκες. Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του Χ.Α., δεκάδες εισηγμένες δεν κατάφεραν καν να είναι συνεπείς στην καταληκτική ημερομηνία (31 Αυγούστου) της δημοσίευσης των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων. Τα αρνητικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2011 (ζημίες 7,485 δισ. ευρώ) δεν εξέπληξαν κανέναν, αφού το μέγεθος των ζημιών -αν και το μεγαλύτερο ιστορικά- ήταν αναμενόμενο. Ποτέ, από τη δεκαετία του ?90, δεν είχαμε τόσο αρνητικά αποτελέσματα και κυρίως τόσες πολλές ζημιογόνες εταιρείες. Ποτέ, όμως, η ελληνική οικονομία δεν επλήγη από τόσο μεγάλη σε ένταση κρίση. Οπως εξηγεί ο κ. Μάνος Χατζηδάκης επικεφαλής ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, για το 9μηνο του 2012 «καλή εικόνα θα δείξουν οι εταιρείες από τον χώρο του ηλεκτρισμού, λόγω υψηλής κατανάλωσης, αλλά και οι εταιρείες διύλισης πετρελαίου, που δούλεψαν με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους». Επίσης, προσθέτει ότι «στο λιανεμπόριο οι πωλήσεις ήταν ικανοποιητικές, αν και, λόγω εποχικότητας, το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι το καλύτερο».
Υπενθυμίζουμε ότι:
α) κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2012 οι συνολικές ζημίες ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ β) εκτιμάται ότι οι κερδοφόρες εταιρείες για το σύνολο των εννέα μηνών του 2012 θα εμφανίσουν θετικά αποτελέσματα μετά από φόρους, που ίσως προσεγγίσουν τα 350 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι εισηγμένες με βάση τη σημερινή εικόνα της οικονομίας θα χρειαστούν αρκετές χρήσεις πλέον για να ξαναδούν οι μέτοχοι μερίσματα της δεκαετίας του 2000. Από τις εταιρείες που παραδοσιακά έδιναν μεγάλο μέρισμα, μερικές δεν συγκαταλέγονται πλέον στη συγκεκριμένη λίστα. Κάποιες άλλες, ωστόσο, εξακολουθούν να επιβραβεύουν τους μετόχους τους με αυτόν τον τρόπο και στη συγκεκριμένη λίστα συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων: τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια), οι εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας (Eurobank Properties και Trastor), η Coca Cola, ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, η Καρέλιας και η Μέτκα. Οπως διαπιστώνεται  από τις κινήσεις των εισηγμένων φετος, όσες εταιρείες είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους στο εξωτερικό, προχώρησαν σε ενίσχυση του τοπικού εμπορικού τους δικτύου και ενίσχυσαν το στελεχιακό δυναμικό των θυγατρικών με στόχο το άνοιγμα νέων αγορών.
Πέντε χρόνια νωρίτερα, πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, και το έτος 2007 κορύφωσης των εταιρικών κερδών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, στην τότε λίστα με τα παχιά μερίσματα συγκαταλέγονταν μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ, η Μέτκα, η ΕΧΑΕ, η ΕΥΑΘ, η ΓΕΚΕ, ο Καρέλιας, το ΙΑΣΩ, η Motor Oil, η Κανάκης, η Mevaco, η Kleemann, η Κρι Κρι, η Medicon Hellas, η Inform Λύκος, η Intertech, ο Πετρόπουλος, ο ΟΤΕ, η Revoil, η ΕΛΤΡΑΚ, η Μοτοδυναμική, η Alpha Αστικά Ακίνητα, η Byte Computers, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η FG Europe, η Τηλέτυπος κ.ά.

Ανέστης Ντόκας
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης