Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Πειραιώς +6% λόγω MSCI που πέρασε την Alpha και προσδοκία για κυβέρνηση ωθείται το ΧΑ +1,59% στις 1.120 μον.

Με Πειραιώς +6% λόγω MSCI που πέρασε την Alpha και προσδοκία για κυβέρνηση ωθείται το ΧΑ +1,59% στις 1.120 μον.
Η συγκυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές στις 21/5, σενάριο όχι απίθανο με βάση τις προκλητικές μεθοδεύσεις…αλλά και οι προσδοκίες ότι η S&Poor’s μπορεί να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος από ουδέτερες σε θετικές στις 21/4 επιδρούν θετικά στην επενδυτική ψυχολογία
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ανοδικά συνέχισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.120 μονάδες, για ενδέκατη συνεδρίαση, με στηρίξεις από τις τράπεζες, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει στο +6,1%, ενώ θετικό ήταν το κλίμα και στα μη τραπεζικά blue chips και με αυξημένες τις συναλλαγές.
Στο επίκεντρο, ο τραπεζικός κλάδος, με την Πειραιώς να προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ και πλέον έχει ξεπεράσει την αποτίμηση της Alpha Bank κατά 100 εκατ. ευρώ, λόγω της νέας έκθεσης της HSBC η οποία διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες και αυξάνει τις τιμές στόχους.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ένα ακόμη λόγω για να επεκτείνει την ανοδική της κίνηση και είναι η επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, στις 11 Μαΐου, με ημερομηνία δοακανονισμούν την 1η Ιουνίου, και με αυξημένες πιθανότητες να ενταχθεί στον MSCI Greece Stantard καθώς από την προηγούμενη αναδιάρθρωση η μετοχή έχει γράψει άνοδο μεγαλύτερη του 80%.

Στο επίκεντρο η εκλογική αναμέτρηση και οι προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων, ενώ απομένουν άλλες 22 συνεδριάσεις μέχρι τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαϊου.
Η συγκυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές στις 21/5, σενάριο όχι απίθανο με βάση τις προκλητικές μεθοδεύσεις…αλλά και οι προσδοκίες ότι η Standard and Poor’s μπορεί να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος από ουδέτερες σε θετικές στις 21/4 έχουν επιδράσει θετικά στην επενδυτική ψυχολογία.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συμπλήρωσε 11 ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη +9,46% για τον Γενικό Δείκτη και +12,78% για τον Τραπεζικό.
Με την κατάκτηση των 1.100 μονάδων η αγορά οδεύει προς την αντίσταση των 1.150 μονάδων ενώ με βάση τις παραπάνω εξελίξεις το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να δει μια άνοδο 16% τους επόμενους μήνες έως τις 1.270 με 1.300 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Πειραιώς +6,1% και ακολούθησαν Eurobank +4,82%, Alpha Bank +3,39% και Εθνική +2,49%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +3,58%, Αegean +3,24%, ΓΕΚ Τέρνα +2,14%, Coca Cola +2,07%....ενώ ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν σε Motor Oil -1,96%, Ελλάκτωρ -1,64%, Μυτιληναίο -1,21%..
Tο βλέμμα είναι στραμμένο στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s στις 21/4 η οποία βαθμολογεί την Ελλάδα BB+ με ουδέτερες προοπτικές μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει μόνο τις προοπτικές από ουδέτερες σε θετικές και θα διατηρήσει αμετάβλητη την βαθμολογία BB+
Ωστόσο μια αναβάθμιση της Ελλάδος εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και προεκλογικής περιόδου θα είναι ανεπίτρεπτη πέραν από κάθε άποψη.
H Standard and Poor’s έχει παρελθόν… ανάλογων παρεμβάσεων ωστόσο σε μια περίοδο όπου η αυτοδυναμία είναι ζητούμενο θα θεωρηθεί δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα πυροδοτήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση…
Οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να μείνουν έξω από τα προεκλογικά παιχνίδια και μια εκλογική διαδικασία πρέπει να πραγματοποιηθεί με ισότιμους όρους.
Σημειώνεται ότι για τον απλό κόσμο η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας να μη δώσει απτό αποτέλεσμα στη τσέπη του ενώ και η πτώση –σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά χείλια- των επιτοκίων δανεισμού στα ελληνικά ομόλογα θα είναι πολύ μικρή.
Εν τω μεταξύ, αύριο Τετάρτη 19/4, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε επανέκδοση ομολόγου, προκειμένου να καλύψει το ποσό που υπολείπεται προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του έτους.
Η κάλυψη των αναγκών υπολείπεται κατά μόλις 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα δανεισμού, καθώς ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει 6 δισ. από τα 7 δισ. που ήταν ο στόχος για φέτος.

HSBC αξιολογεί τις ελληνικές τράπεζες και εκτινάσσει την τιμή στόχο της Εθνικής στα 6,75 ευρώ... μπορεί να ξεπεράσει τη Eurobank

Ελκυστικές θεωρεί τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές η HSBC, καθώς διαπραγματεύονται στο 0,55x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2023, χαμηλότερα από τις άλλες τράπεζες της Ευρώπης.
Η σύσταση παραμένει σε "αγορά" (buy) για τις τέσσερις τράπεζες- με την Εθνική να είναι πλέον η πιο προτιμώμενη τράπεζά, μαζί με την Πειραιώς.
Εξακολουθεί να βλέπει την καλύτερη σχέση κινδύνου/απόδοσης στην Πειραιώς, ενώ η Alpha Bank ξεχωρίζει σε αξία με 0,43x σε όρους P/TBV, αν και για χαμηλότερο ROTE 10%.
Η Εθνική ξεχωρίζει με τις ισχυρότερες προοπτικές επιτοκιακών εσόδων (NII) λόγω του μείγματος χρηματοδότησης με χαμηλότερο κόστος, ενώ η Eurobank βρίσκεται στο αντίθετο άκρο.
Η HSBC αναμένει ότι η διαφορά αποτίμησης μεταξύ των δύο θα αλλάξει υπέρ της πρώτης.
Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank είναι στα 4,7 δισ. και της Εθνικής στα 4,3 δισ.
Η HSBC ανεβάζει την τιμή στόχο της Εθνικής στα 6,75% (+42% από τα τρέχοντα), της Alpha Bank στα 1,45 ευρώ, της Πειραιώς στα 3,35 ευρώ, ενώ για την Eurobank την διατηρεί στα 1,60 ευρώ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,82% και τον Τραπεζικό Δείκτη +1,58%.
Περί τις 13:30, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς +6,91%, Alpha Bank +3,9%...αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές, Viohalco +3,7%, ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα +3%, ΕΛΠΕ +2%, ΟΠΑΠ +1,5%..και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,21% και ο  Γενικός Δείκτης στο +1,82%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,59% στις 1.120 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.122,88 μονάδες και χαμηλό τις 1.111,46 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε αυξημένα επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 134 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 16,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 55 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 36 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 16,45 εκατ. ευρώ και όγκου 5,54 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 2,33 εκατ. τεμάχια αξίας 2,81 εκατ. ευρώ, η Eurobank 2,31 εκατ. τεμάχια αξίας 3,03 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 279 χιλ. τεμάχια αξίας 645 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ 210 χιλ. τεμάχια αξίας 2,96 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 289 χιλ. τεμάχια αξίας 4,46 εκατ. ευρώ.
Η Motor Oil 15 χιλ. τεμάχια αξίας 356 χιλ. ευρώ, η Jumbo 57 χιλ. τεμάχια αξίας 1,2 εκατ. ευρώ, ο Τιτάν 32 χιλ. τεμάχια αξίας 486 χιλ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 18 χιλ. τεμάχια αξίας 505 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.120 μονάδες και ακολουθούν οι 1.150  μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.050 μονάδες και ακολουθεί το τεχνικό και ψυχολογικό  σημείο των 1.000 μονάδων, οι 970, οι 950 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 839 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες .
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 750 μονάδες και ακολουθούν οι 730, οι  700 και οι 680 μονάδες.

Ήπια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,28% - Το spread με την Ιταλία στη 1 μ.β.

Ήπια βελτίωση καταγράφεται  στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με το κλίμα να παραμένει εύθραυστο εν μέσω φόβων για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα και περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων που επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο, οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα βάλουν φρένο στην  περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής τους, προκειμένου να αποτραπεί η ύφεση μετά και τις τελευταίες χρεοκοπίες σε τράπεζες σε ΗΠΑ κα Ευρώπη..
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού του Μαρτίου στις ΗΠΑ έχουν διαμορφώσει την πορεία που θα ακολουθήσει η Fed στη μάχη της κατά των τιμών, ενώ οι ανησυχίες  για ύφεση στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μετά τα πρακτικά της Federal Reserve.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,28%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,27% και το γερμανικό 10ετές στο 2,45%.
Σταθεροποιητικές είναι οι τάσεις στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,57% και το 2ετές στο 4,18% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ έφτασε στο 3% ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ 4 Απριλίου 2023 και 15 Ιουνίου 2023 θα μας οδηγήσουν σε τελικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 4% ή 4,5%
Με επιτόκια παρέμβασης στο 4% από 2,5% σημαίνει επιτόκια στο 10ετές ομόλογο στο 6,5%.
Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας το 10ετές Γερμανικό ομόλογο έχει παραπλήσιο επιτόκιο με το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ περίπου 2,5%.
Η διαφορά μεταξύ ελληνικού 10ετές και αντίστοιχου Γερμανικού κινείται πλησίον του 2% με 2,5% ή 200 με 250 μονάδες βάσης, έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες, επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Οπότε όταν φθάσει το 10ετές Γερμανικό στο 4% το 10ετές ελληνικό θα βρίσκεται στο 6% με 6,5%.

Πώς Intrakat, Άκτωρ, Attica bank και Παγκρήτια θα αξίζουν 2 δισ. – Από απαξιωμένα εργαλεία θα καταστούν πλατφόρμα υπεραξιών

Πρέπει να δούμε τι έχουν κάνει ο Περιστέρης και ο Holterman δηλαδή ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Reggeborgh στον Ελλάκτωρ για να μπορέσουμε να δούμε τι θα συμβεί στην Intrakat με Άκτωρ.
Αυτό που έκαναν ήταν κάτι επιτυχημένο τελικά και το λέμε εμείς ως bankingnews που ασκήσαμε μεγάλη κριτική και βρεθήκαμε απέναντι τόσο στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και στην Reggeborgh...
Δημιούργησαν επενδυτικές - επιχειρηματικές πλατφόρμες όπου πουλώντας στην πορεία αποκομίζουν μεγάλες υπεραξίες...
Κάτι αντίστοιχο όχι ακριβώς με την ίδια μεθοδολογία αλλά με την στρατηγική Εξάρχου που συμμετέχει επιχειρημαιτικά μαζί με τους εφοπλιστές Μπάκο και Καυμενάκη σε όλο αυτό το εγχείρημα... και συντονίζει τον σχεδιασμό...  στις κατασκευές και στις τράπεζες...
Το τραπεζικό σκέλος της Attica bank και Παγκρήτια είναι ένα σκληρό και ακριβό σπορ αλλά το εξυγιασμένο σχήμα θα είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο, αρκεί να δοθούν δώρα στο τραπεζικό σχήμα και από ότι φαίνεται αυτό συμβαίνει... θα τα δούμε προσεχώς τα δώρα....
Οι εξαγορασμένες τράπεζες και εταιρίες είναι προβληματικές αλλά υπάρχουν σχέδια εξυγίανσης.
Είναι απαξιωμένα εργαλεία τα οποία ωστόσο μπορούν να καταστούν πλατφόρμα υπεραξιών.
Σήμερα εάν αθροίσουμε την χρηματιστηριακή αξία των 270 εκατ της Intrakat και των 620 εκατ της Attica bank θα προκύψει σύνολο περίπου 900 εκατ τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία.
Η πραγματική αξία είναι πολύ χαμηλότερη η Attica bank και η Παγκρήτια βρίσκονται στην μέση της διαδικασίας εξυγίανσης…
Πώς Intrakat και Άκτωρ μπορεί να αξίζουν 1 δισεκ. ευρώ.
Αναφερόμαστε στο σχήμα των εφοπλιστών Μπάκου, Καυμενάκη και στον επιχειρηματία Εξάρχου, αποφάσισαν να επενδύσουν πάνω από 550 εκατ ευρώ μαζί με τις τρέχουσες αυξήσεις…
Πρέπει να δούμε τι αγόρασαν;
Αγόρασαν την Intrakat που επί της ουσίας τους κόστισε όσο η υπεραξία που αποκόμισαν από την πώληση του 29,8% στον Ελλάκτωρ ωστόσο υπήρξαν και πρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Η Intrakat είχε διαμορφώσει ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο έργων ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, ένας δείκτης που δείχνει την βαρύτητα στην αγορά ήταν αξιοπρεπής μεν αλλά δεν πλησίαζε τα 5 δισεκ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η κίνηση εξαγοράς του Άκτωρ βελτίωσε στα 4 δισεκ. το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων και δημιουργεί μια δυναμική.
Ωστόσο για τους επόμενους 18 μήνες θα πληρώνει τον Ελλάκτωρ για την εξαγορά του Άκτωρα και θα στοχεύει σε αύξηση των έργων και ειδικά των κερδοφόρων έργων υποδομής…
Η Intrakat έχει χρηματιστηριακή αξία 1,68 ευρώ ανά μετοχή ή 270 εκατ ευρώ όταν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφανίζει χρηματιστηριακή αξία 1,25 δισεκ και παραμένει καθηλωμένη λόγω της προσδοκίας πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και του πλήθους των δανείων που βαραίνουν τον ισολογισμό.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον πουληθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αξίζει πάνω από 1,6 δισεκ. ευρώ…
Για να φθάσει να αξίζει 1 δισεκ. ευρώ η Intrakat μετά την ενσωμάτωση του Άκτωρα θα πρέπει να αποπληρωθεί το τίμημα της εξαγοράς και να ξεκαθαρίσει εάν στους επόμενους 18 μήνες το σχήμα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση.
Χρειάζεται συντονισμός έργων και λίγη τύχη αφού οι βασικοί μέτοχοι της Intrakat έχουν ποντάρει πολύ στην παραμονή της ΝΔ στην κυβέρνηση… σενάριο πιθανό.
Το κατασκευαστικό σκέλος των δραστηριοτήτων των Μπάκου, Καυμένακη και Εξάρχου μπορεί σε βάθος διετίας να αξίζει 1 δισεκ. ευρώ ή και λίγο υψηλότερα.
Οι τράπεζες μπορεί να αξίζουν 800 εκατ με 1 δισεκ.;
Η Attica bank σήμερα αξίζει πραγματικά 50 εκατ χρηματιστηριακή αξία όχι 620 εκατ προφανώς και άλλα 50 εκατ η Παγκρήτια άθροισμα 100 εκατ.
Τα 620 εκατ χρηματιστηριακή αξία της Attica bank είναι λογιστική ωραιοποίηση λόγω της αύξησης κεφαλαίου αφού ακόμη δεν έχει διαγράψει τα 720 εκατ ζημιά που κρύβει στον ισολογισμό της.
Το bankingnews έχει αναλύσει διεξοδικά ότι η Attica bank και η Παγκρήτια σήμερα είναι άθροισμα προβλημάτων αλλά με τις απαραίτητες αυξήσεις κεφαλαίου ειδικά όχι μόνο αυτή των 473,3 εκατ στην Attica bank που είναι σε εξέλιξη αλλά η μελλοντική άλλα 400 εκατ θα έχει πλήρως εξυγιανθεί.
Μετά από τέτοιες παρεμβάσεις 473,3 εκατ τρέχουσας αύξησης κεφαλαίου + 400 εκατ μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου + 300 εκατ κεφάλαια Παγκρήτιας μαζί με ενσωμάτωση HSBC 95 εκατ αρνητικό goodwill το νέο σχήμα θα έχει περίπου 650 εκατ ευρώ κεφάλαια και θα έχει καθαρίσει πλήρως από NPEs.
Το νέο τραπεζικό σχήμα που θα έχει καθαρό 1,5 δισεκ. σε δάνεια δεν μπορεί να θεωρηθεί 5ος πυλώνας θα χρειαστεί μια γεμάτη 3ετία ώστε να λειτουργήσει και να αποκτήσει υπεραξία.
Ωστόσο πιστεύουμε με την ανιούσα που έχουν πάρει οι τραπεζικές μετοχές το σχήμα αυτό θα αξίζει 800 εκατ με 1 δισεκ. σε βάθος χρόνου.
Η νέα τράπεζα πρέπει να επιτυγχάνει 100 με 130 εκατ κέρδη τον χρόνο και αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι εφικτό σήμερα…
Μπορεί όμως να τα επιτύχει εάν αποφασίσει να αλλάξει πολλά, επιχειρηματικό μοντέλο, εργαζομένους, μηχανογραφικά συστήματα και παρουσιαστεί στην τραπεζική αγορά καθαγιασμένη και όχι στιγματισμένη όπως είναι σήμερα η νέα τράπεζα.
Ως νέα τράπεζα αναφερόμαστε στο σχήμα που θα προκύψει από την συγχώνευση της Attica bank με την Παγκρήτια.
Θα απαιτηθούν κάποια χρόνια υπομονής, μεθοδικής δουλειάς και όχι επανάληψη των πρακτικών του παρελθόντος, οι πρακτικές του παρελθόντος ήταν ένα επαναλαμβανόμενο σκάνδαλο.
Έτσι λοιπόν οι εφοπλιστές σε ένα βάθος χρόνου 4-5 ετών μπορεί να αποφασίσουν να πουλήσουν μέρος της επιχειρηματικής και επενδυτικής πλατφόρμας που έχουν δημιουργήσει αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες, μπορεί να διπλασιάσουν ή τριπλασιάσουν τα χρήματα που επένδυσαν στο καλό σενάριο.
Υπάρχει και το κακό σενάριο το οποίο θα αναλύσουμε άλλη φορά….

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο την οικονομία της Κίνας, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας την υψηλότερη επίδοση από το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους - όταν η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 4,8% - και είναι καλύτερο από το 4% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters.
Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,2%.
Η ανάπτυξη της Κίνας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η οικονομία άνοιξε και πάλι μετά τον τερματισμό των περισσότερων από τους αυστηρούς περιορισμούς του Covid που ίσχυαν για σχεδόν τρία χρόνια.
Η οικονομία επεκτάθηκε κατά 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,51%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,23%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,63%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,19% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,29%.

Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 18/4 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αύριο Τετάρτη18/4 και εν μέσω της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου. 
Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Μαΐου στο +3,8% στα 42,70 ευρώ.
Ήπια πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent -0,30% στα 84,50 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,15% στα 80,72 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,55%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,65%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,55% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,30%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,30%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,05% ενώ το ETF GREC στο +0,78% ( 32,38 δολ.).

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες με αυξημένες τις συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς +6%

Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει στο +6% και με αυξημένες τις  συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 4,8580 ευρώ, με άνοδο +2,49%, με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,44 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,22 ευρώ, με άνοδο +3,39% με όγκο 14,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,87 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,3660 ευρώ, με άνοδο +6,1%, με όγκο 7,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,96 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,3380 ευρώ, με άνοδο +4,82% με όγκο 10,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,96 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,57 ευρώ, με άνοδο +0,57% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 13,48 ευρώ, με πτώση -2,18% και με όγκο 1,1 χιλ. τεμάχια.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,30 ευρώ, με άνοδο +0,87% και κεφαλαιοποίηση 344 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco +3,58, Αegean +3,24%, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda...
Στον αντίποδα υποχώρησαν Motor Oil, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΕΛΧΑ.
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,59 ευρώ, με άνοδο +2,07% και κεφαλαιοποίηση στα 9,89 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,03 ευρώ, με άνοδο +0,07% και αποτίμηση 6,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,25 ευρώ, με άνοδο +1,23% και αποτίμηση 3,15 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,48 ευρώ, με άνοδο +1,64% και αποτίμηση 5,62 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,18 ευρώ, με άνοδο +1,2% και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 12,40 ευρώ, με άνοδο +2,14% και κεφαλαιοποίηση 1,28 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 20,60 ευρώ, με άνοδο +1,38% και κεφαλαιοποίηση 2,39 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,80 ευρώ, με άνοδο +1,3% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,00 ευρώ, με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 21,00 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,86 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 27,66 ευρώ, με πτώση -1,21% και κεφαλαιοποίηση 3,95 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,83 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 727 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6980 ευρώ, με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση 637 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,2170 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.

Ήπιες αγορές στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,28%  - Το spread με την Γερμανία στις 183 μ.β.

Ήπιες αγορές καταγράφονται σήμερα 18/4 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,28% και το 10ετές ιταλικό 4,27% με το μεταξύ τους spread στη 1 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 183 μονάδες βάσης από 187 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στη 1 μονάδα βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης.

Ήπια βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 18/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 18 Απριλίου του 2023 στο 4,27%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/4/2023 στο 2,45%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,85% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,28% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,47% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,27% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,03%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης