Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για 20 εισηγμένες... κινδυνεύουν να διαγραφούν από το ΧΑ

tags :
 Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για 20 εισηγμένες... κινδυνεύουν να διαγραφούν από το ΧΑ
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 20 εισηγμένες που βρίσκονται στο στόχαστρο της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) και θα πρέπει να βελτιώσουν την εμπορευσιμότητα της μετοχής τους και τον ετήσιο κύκλο εργασιών της εταιρίας τους σε 12 μήνες από σήμερα. Διαφορετικά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2011 θα κινδυνεύουν να υποστούν αυτόματη διαγραφή από το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι 10 εισηγμένες που είναι ήδη στο «κόκκινο» με βάση τους χαμηλούς τζίρους, όπως αποτυπώθηκαν στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις του 2010 είναι οι εξής: Βαλκάν, Ελβιεμέκ, Κέκροπας, Κεραμεία Αλλατίνη, Red’s, Κλωνατέξ, Εμπορικός Δεσμός, Ζάμπα, Microland Computers, ΑΕΓΕΚ. Η διοίκηση του Χ.Α. θα βοηθήσει τις παραπάνω εισηγμένες, συστήνοντας τρόπους να βελτιώσουν τον ετήσιο τζίρο τους πάνω από τα δύο εκατ. ευρώ, αλλά είναι πασιφανές ότι με την παρούσα οικονομική κατάσταση δύσκολα θα μπορέσει μια εταιρεία να βελτιώσει τον τζίρο της εάν δεν πραγματοποιεί εξαγωγές. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ενάρετος κύκλος της διαγραφής εισηγμένων (περισσότερες από 35) με σοβαρά οικονομικά προβλήματα έχει ξεκινήσει από την αρχή της προεδρίας του κ. Σπύρου Καπράλου (Μάιος 2004) σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξη Πιλάβιο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα και με τον τωρινό πρόεδρο της Ε.Κ. τον κ. Αναστάσιο Γαβριηλίδη.  
Στο δεύτερο εξάμηνο, εάν δεν υπάρξει βελτίωση η μετοχή θα μεταφέρεται ούτως ή άλλως στην κατηγορία Εβδομαδιαίας Ωριαίας Διαπραγμάτευσης. Εάν παρέλθει η συνολική προθεσμία χωρίς αποτέλεσμα, οι παραπάνω εταιρείες θα δουν την έξοδο του Χρηματιστηρίου. Οι 10 εταιρείες που εμπίπτουν στην κατηγορία της χαμηλής διασποράς (μόλις το 10% του συνολικού αριθμού των μετοχών) αφορά τις εξής εισηγμένες: Καρέλια, Εlbisco, Ιnterfish,Vivere, Εμπορική Τράπεζα, Vivartia, Αttica A.E., Mινωικές Γραμμές, Ioνική Ξενοδοχειακή, Μarfin Eγνατία Τράπεζα. Στις εταιρείες αυτές θα δοθεί προθεσμία έξι μηνών για τη βελτίωση του ποσοστού διασποράς σε επίπεδα άνω του 10%, με δυνατότητα παράτασης άλλων έξι μηνών κατόπιν αίτησής τους. Σε περίπτωση όπου παρέλθει η συνολική προθεσμία, οι μετοχές θα μεταφέρονται στην κατηγορία Εβδομαδιαίας Ωριαίας Διαπραγμάτευσης και παράλληλα θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος παραμονής τους στο Χρηματιστήριο, ώστε να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις από μόνες τους να εγκαταλείψουν το ταμπλό.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης