Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με στηρίξεις από Alpha +3% αλλά μέτριο τζίρο, κοντά στα υψηλά έτους το ΧΑ +0,73% στις 1.217 μον. - Φουσκώνει αναίτια η αγορά

Με στηρίξεις από Alpha +3% αλλά μέτριο τζίρο, κοντά στα υψηλά έτους το ΧΑ +0,73% στις 1.217 μον. - Φουσκώνει αναίτια η αγορά
Μετά τη συμφωνία για το χρέος ΗΠΑ, η προσοχή στρέφεται στις αποφάσεις των Fed (14/6) και ΕΚΤ (15/6) για τα επιτόκια
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.217 μονάδες, μετά την τριήμερη πτώση αλλά με μέτριες συναλλαγές, με στηρίξεις από την Alpha Bank +3,02% ενώ θετική ήταν η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips, με ΟΠΑΠ και ΔΕΗ +1,59%.
Επίσης, κέρδη καταγράφονται και στις διεθνείς αγορές, με τον Dax στη Γερμανία +1,1%, καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται μετά τη συμφωνία για το χρέος στις ΗΠΑ ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.

Το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να φουσκώνει παρά το γεγονός ότι στα τρέχοντα επίπεδα, έχει ήδη προεξοφλήσει την αυτοδυναμία της ΝΔ αλλά και την υπερτιμημένη επενδυτική βαθμίδα στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 (DBRS) ή 20 Οκτωβρίου 2023 (Standard and Poor's) .
Ήδη τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Στο επίκεντρο τα ισχυρά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο αλλά και  οι ημερήσιες συναλλαγές οι οποίες διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα αν και σήμερα κατέβασαν ταχύτητα λόγω του τριημέρου αργιών.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε ανοδικά μετά από τρείς πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 2,2%, και εύλογα μετά το ανοδικό σερί, κρατώντας τις 1.200 μονάδες με εμφανή την αδυναμία να προσεγγίσει τις 1.250 μονάδες ενώ οι 1.170 μονάδες αποτελούν την πρώτη στήριξη.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε ανοδικά μετά από τέσσερις αρνητικές συνεδριάσεις, αθροίζοντας απώλειες 4,88%, ωστόσο διατηρεί τις κρίσιμες 950 μονάδες  αλλά δυσκολέυεται να διασπάσει τις 1.000 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -0,25%,
ο FTSE 25 υποχώρησε στο -0,79% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με αθροιστικές απώλειες -3,86%.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Alpha Bank +3,02% και ακολούθησαν Εθνική +1,51% και Πειραιώς +0,29% ενώ ήπια υποχώρησε η Eurobank -0,41% από υψηλό ενδοσυνεδριακό +2,05%
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +2,86% και Jumbo +2,73% στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες ....ενώ στα χαμηλά της ημέρας έκλεισαν Ελλάκτωρ -3,52% και Lamda -2,2%....
Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Μυτιληναίος +0,90%, καθώς οι αναλυτές αναμένουν βελτιώσεις εκτιμήσεων μετά την εκτίμηση για EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ από τη διοίκηση. Σήμερα οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών είναι στα 912 εκατ. ευρώ, επομένως θα πρέπει να αναμένονται ανοδικές αναθεωρήσεις.
Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις, την διανομή καθαρού 1,23 ευρώ ανά μετοχή με την αποκοπή του σχετικού δικαιώματος της μετοχής στις 27 Ιουνίου και την καταβολή στις 3 Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι σταθερή πρόβλεψη του bankingnews αποτελεί η τιμή της μετοχής να φτάσει τα 35 ευρώ, σενάριο με υψηλή πιθανολόγηση.

Οίκοι αξιολόγησης: Πρώτα ιδιωτικοποίηση τραπεζών, μετά η επενδυτική βαθμίδα – Ιούλιο πώληση 27% Πειραιώς, 1,4% Eurobank

Μια νέα εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο σύνθετο πάζλ της ιδιωτικοποίησης τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με βάση πολύ καλά ενημερωμένη πηγή… τα νομικά κείμενα είναι έτοιμα για τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν με επιταχυνόμενα placement.
Ένας από τους λόγους της επιτάχυνσης είναι ότι δεν μπορεί οι τράπεζες να βρίσκονται υπό μια έννοια στο κράτος… και η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Τουλάχιστον δύο οίκοι αξιολόγησης – ο ένας είναι η Standard and Poor’s – έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο να ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες για να μπορέσει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα…
Ενώ υπήρχαν εικασίες ότι θα συμβεί το αντίθετο, φαίνεται ότι ο όρος που έβαλαν οι οίκοι αξιολόγησης… οδηγεί σε επιτάχυνση των placement…
Ενώ έχει αναφερθεί ότι η επενδυτική βαθμίδα θα δοθεί από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 ή στις 20 Οκτωβρίου τελικά μπορεί να καθυστερήσει αφού πρέπει να προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Η γενική πεποίθηση που υπάρχει είναι ότι πρέπει να επιλεγούν επενδυτές που θα έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.
Κερδοσκοπικά funds δηλαδή hedge funds αποκλείονται οπότε τα περισσότερα γνωστά αμερικανικά funds δεν μπορούν να συμμετάσχουν.
Με βάση πηγή που μίλησε στο bankingnews τόνισε ότι θεωρεί απίθανο να εμφανιστεί μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα…
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το  ΤΧΣ έως τις 20 Ιουλίου θα έχει πουλήσει το 1,4% των μετοχών της Eurobank… που θα αγοράσει η Eurobank στο πλαίσιο της επαναγοράς μετοχών.
Ταυτόχρονα μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση έως του 27% των μετοχών της Πειραιώς με στόχο έως τον Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η πώληση.
Θα ακολουθήσει η Εθνική πιθανότητα να βγει όλο το 40% ή το 35% και να κρατήσει το 5,4% το ΤΧΣ και τελευταίο θα βγει προς πώληση το 9% της Alpha bank…
Στην Alpha bank περιμένουν η κεφαλαιοποίηση να ενισχυθεί κατά 700 με 800 εκατ επιπλέον για να πουληθεί το 9%.
Με βάση όλες τις ενδείξεις τα placement των τραπεζών θα πραγματοποιηθούν με ένα οριακό discount της τάξεως του 5% - 10% σε σχέση με τότε χρηματιστηριακές τιμές. 


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,31% και τον Τραπεζικό Δείκτη  +0,98%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης, με επιλεκτικές αγορές σε μη τραπεζικά blue chips, με Viohalco +2,33%, ΕΛΠΕ +2,17%, Μυτιληναίος +1,46% και με τις τράπεζες σε θετικό πρόσωπο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,86%
Περί τις 14:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει στο +3,1% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,76%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,74% στις 1.218 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.219,39 μονάδες και χαμηλό τις 1.210,92 μονάδες.
Οι συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 87,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, o όγκος στα 23,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,1 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,85 εκατ. ευρώ και όγκου 2,85 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1,94 εκατ. τεμάχια αξίας 2,72 εκατ. ευρώ, η Εθνική 172,5 χιλ. τεμάχια αξίας 998 χιλ. ευρώ και η Eurobank 245 χιλ. τεμάχια αξάις 359 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ διακίνησε 150 χιλ. τεμάχια αξίας 2,19 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 80 χιλ. τεμάχια αξάις 1,28 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 40 χιλ. τεμάχια αξίας 940 χιλ. ευρώ και η Lamda 100 χιλ. τεμάχια αξίας 637 χιλ. ευρώ.
Ο Sarantis 45 χιλ. τεμάχια αξάις 335 χιλ. ευρώ,  τα ΕΧΑΕ 73 χιλ. τεμάχια αξίας 360 χιλ. ευρώ. και η Κρι - Κρι 4 χιλ. τεμάχια αξίας 32 χιλ. ευρώ. 

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.217 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.250 μονάδες και ακολουθούν οι 1.270, οι 1.300 και οι 1.350 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.200 μονάδες και ακολουθούν οι 1.170, οι 1.150, οι 1.100, οι 1.050 και οι 1.000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 963 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.000 μονάδες και ακολουθούν οι 1.025 μονάδες και ακολουθούν οι 1.050, οι 1.100 μονάδες και οι 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930, οι 900, οι 875 και οι 850 μονάδες..

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,67%  - Το spread με την Ιταλία στις -31 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2/6 στα ελληνικά ομόλογα ενώ μικτή είναι η εικόνα στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης
Τα κρατικά ομόλογα παραμένουν όμηροι των στοιχείων που τη μία ημέρα μπορεί να υποστηρίζουν την υπόθεση για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και την επόμενη ημέρα να υποδηλώνουν ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι κοντά, διατηρώντας τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα.
Η υποχώρηση του πληθωρισμού και η αποδυνάμωση της οικονομίας αυξάνουν τις προσδοκίες ότι  οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλησιάζουν στο τέλος τους.
Ωστόσο , η  επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde εξέπεμψε νέο σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, οπότε είναι απαραίτητη η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Οι traders αναμένουν τώρα ότι οι αυξήσεις της ΕΚΤ θα κορυφωθούν γύρω στο 3,7% έως τον Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει δύο ακόμη αυξήσεις από το 3,25% που είναι σήμερα. Την περασμένη εβδομάδα είχε εκτιμηθεί η πιθανότητα του 4%.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 3,67%, το ιταλικό ομόλογο στο 3,98% και το γερμανικό 10ετές στο 2,30%.
Πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,65% και το 2ετές στο 4,45% αλλά με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στην εγχώρια αγορά, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει φέρει πιο κοντά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Η Πορτογαλία, η Κύπρος που την έχασε και η Ιταλία διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα… αλλά δεν άλλαξε ουσιωδώς η οικονομική κατάσταση των χωρών αυτών;
Η επενδυτική βαθμίδα είναι περισσότερο πολιτικό επικοινωνιακό show παρά ουσιώδης παρέμβαση στην οικονομία και την αγορά.
Η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σχεδόν το 45% των ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά οπότε η χρησιμότητα της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade έχει ήδη υπερκαλυφθεί στην Ελλάδα από το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ…
Επίσης για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται ποσοτική χαλάρωση… αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το όριο της κλείδας… που έχει οριοθετήσει η ΕΚΤ αλλά ατύπως παραβίασε… για να υποστηρίξει τις καταχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο…

Ισχυρή άνοδος στις ασιατικές αγορές

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν σήμερα 2/6 οι ασιατικές αγορές, καθώς απετράπη η στάση πληρωμών στις ΗΠΑ
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,21, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,79%, ο  δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +4,02%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +1,25% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,48%.

Άνοδος στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται  σήμερα 2/6 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο, απέτρεψε τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών την 5η Ιουνίου.
Το κλίμα στην Ευρώπη ενισχύθηκε επίσης από την είδηση ότι η γαλλική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Η γαλλική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, πάνω από την αναμενόμενη αύξηση κατά 0,3% και αποτελεί σημαντική βελτίωση από την πτώση κατά 1,1% τον προηγούμενο μήνα.
Στα μάκρο, περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι μισθοδοσίες στις ΗΠΑ, τον Μάιο, παρά τις πολλαπλές αντιξοότητες.
Όπως ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας, οι μισθοδοσίες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 339.000 τον Μάιο, καλύτερα από την εκτίμηση του Dow Jones για 190.000 και σηματοδοτώντας τον 29ο συνεχόμενο μήνα θετικής αύξησης των θέσεων εργασίας.
Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,7% έναντι της εκτίμησης για 3,5%, λίγο πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.Σ

Τα στοιχεια για την απασχόληση είναι τα τελευταία σημαντικά πριν από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο και θα μπορούσαν να συμβάλει στο να καθοριστεί εάν η κεντρική τράπεζα θα επιμείνει στην επιθετική νομισματική πολιτική της ή θα συμφωνήσει να διακόψει την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της που διαρκεί εδώ και 14 μήνες.
Ανοδικά  κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιουνίου στο +1% στα 23,40 ευρώ.
Ανοδικά  κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +2,52% στα 76,19 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +2,6% στα 71,95 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,6%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,4% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,3%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,2%, ο S&P 500 στο +0,85%, ο Nasdaq στο +0,65% και το ETF GREC στο -0,17% ( 34,36 δολ. ).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 5,80 ευρώ, με άνοδο +1,51%, με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,31 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,4140 ευρώ, με άνοδο +3,02%, με όγκο 7,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,32 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,78 ευρώ, με άνοδο +0,29%, με όγκο 1,69 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,48 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,4540 ευρώ, με πτώση -0,41% και όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,4 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,60 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,70 ευρώ, με άνοδο +1,44% και κεφαλαιοποίηση 572 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,10 ευρώ, με πτώση -0,62% και κεφαλαιοποίηση 320 εκατ. ευρώ..

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με μέτριες τις συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco +2,86%, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ .....
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Ελλάκτωρ -3,52%, Lamda,  Αutohellas ....
Η Coca Cola έκλεισε στα 27,89 ευρώ, μεάνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση στα 10,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,66 ευρώ, με άνοδο +1,24% και αποτίμηση 6,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,8750 ευρώ, με άνοδο +1,59% και αποτίμηση 3,77 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με άνοδο +1,59% και αποτίμηση 5,81 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,40 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,58 ευρώ, με άνοδο +1,04% και κεφαλαιοποίηση 1,40 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 20,22 ευρώ, με άνοδο +1,97% και κεφαλαιοποίηση 2,34 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,80 ευρώ, με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,10 ευρώ, με πτώση -1,11% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 22,60 ευρώ, με άνοδο +2,73%και κεφαλαιοποίηση 3,07 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 29,08 ευρώ, με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 4,16 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,45 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 687 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,7860 ευρώ, με άνοδο +0,34% και κεφαλαιοποίηση 670 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 5,22 ευρώ, με άνοδο +0,38%,  με όγκο  13 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 163 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,67%  - Το spread με την Γερμανία στις 137 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται  σήμερα 2/6 στην ελληνική  αγορά ομολόγων ενά μικτή είναι η εικόνα στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,67% και το 10ετές ιταλικό 3,98% με το μεταξύ τους spread στις -31 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 137 μονάδες βάσης από 144 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -31 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.

Μεικτή εικόνα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Μεικτή είναι η εικόνα σήμερα 2/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 2/6 Μαΐου του 2023 στο 3,98%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/6/2023 στο 2,30%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,73% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,99% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,32% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση  3,98% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,82%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης