Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Sell off -8% στις ιταλικές τράπεζες λόγω Meloni... επέδρασε στο ΧΑ -0,72% στις 1.311 μον. - Σε διακύμανση 1.300 - 1.350 μον.

Sell off -8% στις ιταλικές τράπεζες λόγω Meloni... επέδρασε στο ΧΑ -0,72% στις 1.311 μον. - Σε διακύμανση 1.300 - 1.350 μον.
Η αγορά συσσωρεύει στις 1.300 – 1.350 μονάδες με εμφανή την αδυναμία να αναρριχηθεί υψηλότερα
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.311 μονάδες, στα χαμηλά της ημέρας, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Eurobank -1% όπως και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με ΔΕΗ -2,5% και με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Αρνητικό είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με το χρηματιστήριο της Ιταλίας να δέχεται πιέσεις -2%, καθώς η κυβέρνηση της Giorgia Meloni αποφάσισε την επιβολή έκτακτης εισφοράς 40% στα υπερκέρδη των ιταλικών τραπεζών, προκειμένου να χρηματοδοτήσει φοροελαφρύνσεις και υποστήριξη στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.
Οι ιταλικές τράπεζες υποχωρούν βίαια, με την Intesa Sanpaolo -8% και την UniCredit -7%.
Η απόφαση της Meloni να φορολογήσει τα υπερκέρδη των ιταλικών τραπεζών για να ασκήσει κοινωνική πολιτική – με πολιτικούς όρους – δεν είναι λάθος.
Ωστόσο υπάρχει και ένα αντεπιχείρημα που το σεβόμαστε… δεν μπορεί κάθε φορά που ένας κλάδος βγάζει ένα υψηλό κέρδος να φορολογείται εκτάκτως…
Δεν είναι κανόνας υγιούς ανταγωνισμού η έκτακτη φορολογία…
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχεδιασμός για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών...τα κόμματα χρωστάνε πάνω από 800 εκατ στις τράπεζες και δεν τις αγγίζουν... 
Το κλίμα στις αγορές επιβαρύνει ο υψηλός πληθωρισμός στη Γερμανία και τα αδύναμα εμπορικά στοιχεία για την Κίνα.
Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, άλλαξε το σκηνικό στον πληθωρισμό τον Ιούλιο του 2023, καθώς αντιστράφηκε η τάση επιβράδυνσης με αποτέλεσμα ο δείκτης τιμών καταναλωτή να αυξηθεί στο 2,5% από 1,8% τον Ιούνιο του 2023.
Στο εσωτερικό, η αγορά συσσωρεύει στις 1.300 – 1.350 μονάδες με εμφανή την αδυναμία να αναρριχηθεί υψηλότερα καθώς η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της χώρας μετά από 13 χρόνια από τον Γερμανικό οίκο Scope ( 4/8) ήταν προεξοφλημένη.
Η κίνηση της αγοράς προς τις 1.500 μονάδες θα πραγματοποιηθεί όταν η επενδυτική  βαθμίδα θα δοθεί από αναγνωρισμένο οίκο με πρώτη την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και της Standard and Poor's στις 20 Οκτωβρίου 2023.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Eurobank -0,95% και Alpha Bank -0,94% και ακολούθησαν Πειραιώς -0,67% από χαμηλό ενδοσυνεδριακό -2,13% και Εθνική -0,62%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχώρησαν Viohalco -2,99%, ΔΕΗ -2,47%.... .ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο Ελλάκτωρ +2,44%.
Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα α’ 6μήνου, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται αύριο Τετάρτη 9/8 με την ανακοίνωση της Alpha Bank και της Coca Cola.
Σημειώνεται πως οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για το δεύτερο τρίμηνο της Alpha Bank κάνουν λόγο για καθαρά κέρδη 160 εκατ. ευρώ  ενώ για  την Coca Cola οι μέσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κέρδη προ φόρων και τόκων στο εξάμηνο 521,5 εκατ. ευρώ.

Morgan Stanley: Υψηλή πιθανότητα για είσοδο της Τρ. Πειραιώς στον MSCI Greece Standard στις 10/8

Η προσοχή στρέφεται το βράδυ της Πέμπτης 10/8 στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Σεπτεμβρίου. 
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, βλέποιυν υψηλή πιθανότητα για είσοδο της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στον δείκτη MSCI Standard Greece ενώ χαμηλή είναι η πιθανότητα για διαγραφή της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή από τον δείκτη Standard.
Αναλυτικά, η η Morgan Stanley αναφέρει ότι η εφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς όσο και η ελεύθερη διαπραγμάτευσης κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι πάνω από το τρέχον όριο για συμμετοχή στον δείκτη MSCI Greece Standard κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες προσθήκης της.
Στην περίπτωση προσθήκης της μετοχής στον MSCI Greece Standard οι αναλυτές υπολογίζουν τις παθητικές εισροές σε 166 εκατ. δολ. ή μια επίδραση συναλλαγών ύψους 13 ημερών βάσει της μέση ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας του τελευταίου μήνα.
Το ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets θα είναι 0,04%.
Όσο αφορά το free float της κεφαλαιοποίησης της Τέρνα Ενεργειακή είναι κοντά στο ελάχιστο όριο για να διαγραφεί από τον δείκτη MSCI Standard και να μεταβεί στον μικρότερο δείκτη αναφοράς MSCI Greece Small Cap, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 8% περίπου υψηλότερο από το επίπεδο αποκοπής.
Επιπλέον, η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται κοντά στο ελάχιστο επίπεδο για να επαναταξινομηθεί ως μικρή κεφαλαιοποίηση για την επερχόμενη αναπροσαρμογή.
Με τα τρέχοντα δεδομένα, ο δείκτης MSCI Standard Greece περιλαμβάνει τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίο, Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,38% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,27% .
Λίγο πριν τις 15:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην  Πειραιώς -2,13% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με ΔΕΗ -2,47%....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,06% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,73%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,72% στις 1.311 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.321,63 μονάδες και χαμηλό τις 1.311,07 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 18 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,93 εκατ. ευρώ και όγκου 503 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 199 χιλ. τεμάχια αξίας 503 χιλ. ευρώ και η Εθνική 50 χιλ. τεμάχια αξίας 320 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 42 χιλ. τεμάχια αξίας 598 χιλ. ευρώ, η Jumbo 30 χιλ. τεμάχια αξίας 794 χιλ. ευρώ, η Tέρνα Ενεργειακή 68,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,18 εκατ. ευρώ και ο Sarantis 9 χιλ. τεμάχια αξίας 72 χιλ. ευρώ..
Η Entersoft  100 χιλ. τεμάχια αξίας 616 χιλ. ευρώ και ο Πετρόπουλος Α.Ε.Β.Ε 4 χιλ. τεμάχια αξίας 37 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.311 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.280 και οι 1.250 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380 και οι  1.400 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.084 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.000, οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.120 μονάδες και ακολουθούν οι 1.150, οι 1.180, οι 1.200 και οι 1.250 μονάδες.

Bελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,74% - Το spread με την Ιταλία στις -38 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 8/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό τα οποία θα κρίνουν τια αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,74% και το 10ετές ιταλικό 4,12% με το μεταξύ τους spread στις -38 μονάδες βάσης.
Επίσης, αγορές σημειώνονται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,99% και το 2ετές στο 4,74%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Ο Γερμανικός οίκος Scope Scope Ratings, όπως έγκαιρα είχε αναφέρει το bankingnews αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒΒ- σε επενδυτική βαθμίδα και θα ακολουθήσει και η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και η Standard and Poor's στις 20 Οκτωβρίου 2023.
Εδώ και καιρό έχει παρουσιαστεί η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα ως εθνικός στόχος…
Θεωρούμε ότι ο στόχος αυτός κινείται στα όρια της ανοησίας.
Πάνω από μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…
Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 85 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 235 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,80% και θεωρούμε ότι το spread με την Γερμανία (10ετές ομόλογο 2,51%) και το spread με την Ιταλία (10ετές ομόλογο 4,20%) δεν θα μεταβληθεί ουσιωδώς…
Η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό χρέος… θα είναι ουδέτερη… επί της ουσίας…

Πόσο είναι το υπερκέρδος των ελληνικών τραπεζών; - Το 2023 θα αυξηθούν τα έντοκα έσοδα στα 8 δισ. με πιστωτική στασιμότητα

Στην Ιταλία η κυβέρνηση της Meloni πήρε μια απόφαση να φορολογήσει τα υπερκέρδη…των Ιταλικών τραπεζών.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχεδιασμός για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών...τα κόμματα χρωστάνε πάνω από 800 εκατ στις τράπεζες και δεν τις αγγίζουν...
Πρωτίστως για να απαντήσουμε ορθολογικά θα πρέπει να αξιολογήσουμε τρία πράγματα
1)Τι σημαίνει υπερκέρδος;
2)Έχουν κοινά στοιχεία οι ελληνικές και οι ιταλικές τράπεζες
3)Είναι δίκαιη απόφαση να φορολογηθούν τα πολύ υψηλά κέρδη;
Τι σημαίνει υπερκέρδος;
Οι τράπεζες στην ευρωζώνη, για μια ακόμη φορά μέσω της ΕΚΤ ευνοούνται από το καθεστώς επιτοκίων…
Ειδικά οι τράπεζες στην νότια Ευρώπη έχουν χορηγήσει την συντριπτική τους πλειοψηφία των δανείων τους με κυμαινόμενα επιτόκια.
Με το euribor 3 μηνών στο 3,75%, θα φθάσει στο 4% και με την πρώτη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων από την ΕΚΤ – που επηρεάζει το euribor – από το β΄ 6μηνο του 2024… όλο το 2023 και όλο το 2024 θα είναι δυο χρυσές χρονιές για τις τράπεζες.
Πρέπει να δώσουμε όμως μια τάξη μεγέθους…
Το 2023 τα έντοκα έσοδα, δηλαδή τα έσοδα από δάνεια και ομόλογα – κυρίως από δάνεια – θα είναι ύψους 8 δισεκ. το 2023 όταν δύο χρόνια πριν ήταν σχεδόν τα μισά περίπου 4 δισ.
Για το 2023 τα τελικά μετά φόρων κέρδη θα φθάσουν στα 3,7 με 3,8 δισεκ. ευρώ.
Όχι οι ελληνικές τράπεζες δεν προέβησαν σε επιθετική πιστωτική επέκταση…
Η έκρηξη των εντόκων εσόδων προήλθε εν μέσω πιστωτικής στασιμότητας.
Τα έντοκα έσοδα είναι το άθροισμα των εσόδων από τόκους μείον τα έξοδα από τόκους δηλαδή από την μια πλευρά έχουμε δάνεια και ομόλογα και από την άλλη επιτόκια καταθέσεων…
Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι οι τράπεζες καθήλωσαν κατά τρόπο απαράδεκτο τα επιτόκια καταθέσεων και άφησαν να εκτιναχθούν τα επιτόκια δανείων… με τις ευλογίες του Eurobor 3 μηνών.
Πρόκειται για μια ακραία στρεβλωμένη τραπεζική στρατηγική που επιτράπηκε από την ακραία στρεβλωμένη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Έχουν κοινά στοιχεία οι ελληνικές και οι ιταλικές τράπεζες;
Μπορεί οι ιταλικές τράπεζες να είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις ελληνικές αλλά οι δομές των ισολογισμών τους δεν έχουν μεγάλες διαφορές.
Επίσης οι ιταλικές τράπεζες έλαβαν κρατικές εγγυήσεις 106 δισεκ. όταν τιτλοποίησαν προβληματικά δάνεια ενώ και οι ελληνικές έλαβαν κρατικές εγγυήσεις 17,8 δισεκ. μέσω του προγράμματος Ηρακλής όπου οι ελληνικές τράπεζες τιτλοποίησαν προβληματικά δάνεια.
Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να έχουν την χειρότερη σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC) απόρροια των ζημιών από το κούρεμα των ομολόγων και των ακραίων ζημιών από NPEs.
Οι ελληνικές τράπεζες σε σύνολο 26 δισεκ. εσνώματων κεφαλαίων έχουν 13,5 δισεκ. DTC σχεδόν 50% των κεφαλαίων είναι DTC στις ελληνικές τράπεζες… στο παρελθόν ήταν 64%.
Στις ιταλικές τράπεζες ο δείκτης DTC προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται στο 25%.
Είναι δίκαιη απόφαση να φορολογηθούν τα πολύ υψηλά κέρδη;
Το ερώτημα αυτό για να απαντηθεί όχι με πολιτικούς όρους αλλά με αντικειμενικούς θα πρέπει να σταθμιστούν δύο πράγματα.
Πρώτον οι τράπεζες πόσο βοηθήθηκαν από το κράτος – εν προκειμένω από το Ιταλικό – στις δύσκολες στιγμές τους και δεύτερον εάν με την φορολόγηση υπάρξουν αρνητικές επιδράσεις στις τράπεζες…
Η αλήθεια είναι ότι στα δύσκολα οι τράπεζες βοηθήθηκαν πολύ.
Στην Ελλάδα μόνο δόθηκαν 54 δισεκ. για να διασωθούν οι τράπεζες και θα επιστρέψουν πίσω 4 δισεκ.
Η φορολόγηση έκτακτων κερδών μπορεί να εμπεριέχει κάποιο ρίσκο… αλλά επί της ουσίας δεν επηρεάζει τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Υπό μια έννοια η απόφαση της Meloni να φορολογήσει τα υπερκέρδη των ιταλικών τραπεζών για να ασκήσει κοινωνική πολιτική – με πολιτικούς όρους – δεν είναι λάθος.
Ωστόσο υπάρχει και ένα αντεπιχείρημα που το σεβόμαστε… δεν μπορεί κάθε φορά που ένας κλάδος βγάζει ένα υψηλό κέρδος να φορολογείται εκτάκτως…
Δεν είναι κανόνας υγιούς ανταγωνισμού η έκτακτη φορολογία…

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 8/8 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο, που έδειξαν μεγάλη υποχώρηση εισαγωγών και εξαγορών ενώ η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας και ΗΠΑ αύριο Τετάρτη 9/8.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές ατην Κίνα μειώθηκαν κατά 14,5% σε ετήσια βάση σε όρους δολαρίου, η πιο απότομη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2020 και την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 12,4%, μια από τις χειρότερες μειώσεις των τελευταίων ετών. 
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,25%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,78%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,26% ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ήπια ενισχύθηκε στο +0,27% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,03%.

Απώλειες  στις ευρωπαϊκές αγορές - Oι ιταλικές τράπεζες -8% μετά την έκτακτη εισφορά 

Πτωτικά κινούνται σήμερα 8/8 στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις ιταλικές τράπεζες να υποχωρούν βίαια, μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο ενός έκτακτου φόρου 40% για τα υπερκέρδη.
Ειδικότερα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί στο -2,5%ενώ στις ιταλικές τράπεζες οι απώλειες διευρύνονται με την Intesa Sanpaolo -8% και την UniCredit -7%.
Με απώλειες ξεκίνησε και η Wall Street, μετά την υποβάθμιση αρκετών μικρού ως μεσαίου μεγέθους αμερικανικών τραπεζών από τη Moody’s.
Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος προειδοποίησε πως μπορεί να υποβαθμίσει και ορισμένες από τις μεγαλύτερες, εξηγώντας πως η πιστοληπτική τους ικανότητα θα δοκιμαστεί από τους χρηματοδοτικούς κινδύνους και τη χαμηλότερη κερδοφορία τους.
Eπίσης, ο υψηλός πληθωρισμός στη Γερμανία και τα αδύναμα εμπορικά στοιχεία για την Κίνα επιβάρυναν περαιτέρω το κλίμα στις αγορές.
Νέα αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός της Γερμανίας τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 6,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο.
Η αύξηση ακολουθεί το +6,8% του Ιουνίου.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 30,80 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Σεπτεμβρίου στο +1,04%.
Απώλειες καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent διαμορφώνεται στα 83,97 δολ. το βαρέλι με πτώση 1,61% ενώ το αμερικανικό αργό στα 80,56 δολ. το βαρέλι με απώλειες 1,70%. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,85%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -2% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,90% ενώ ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,50%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1%, ο S&P 500 στο -1%, ο Nasdaq στο -1,2% και το ETF GREC στο -1,95% ( 38,28 δολ. ).

Eλεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,3780 ευρώ, με πτώση -0,62% με όγκο 712 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,83 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5755 ευρώ, με πτώση -0,94%, με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,7 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,5460 ευρώ, με πτώση -0,67%, με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,43 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,57 ευρώ, με πτώση -0,95% και όγκο 3,09 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,83 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,96 ευρώ, με πτώση -1,33% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,58 ευρώ, με πτώση -1,72% και κεφαλαιοποίηση 566 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,00 ευρώ, με άνοδο +1,19% και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών  του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν  Viohalco -2,99%, Αegean -2,87%, Cenergy -2,84%...
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισε μόνον ο  Eλλάκτωρ +2,44%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,35 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση στα 9,82 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,13 ευρώ, με πτώση -0,84% και αποτίμηση 6,02 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,27 ευρώ, με πτώση -2,47% και αποτίμηση 3,92 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,56 ευρώ, με πτώση -0,77% και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,00 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,84 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 1,43 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 17,12 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 2,02 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,21 ευρώ, με πτώση -1,2% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,40 ευρώ, με pt;vsh -0,44% και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,50 ευρώ, με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 3,61 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 36,28 ευρώ, με άνοδο +0,06% και κεφαλαιοποίηση 5,18 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,86 ευρώ, με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση 731 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,23 ευρώ, με πτώση -1,33% και κεφαλαιοποίηση 837 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,1450 ευρώ, με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση 130 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,74% - Το spread με την Γερμανία στις 132 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται  σήμερα 8/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,74% και το 10ετές ιταλικό 4,12% με το μεταξύ τους spread στις -38 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 132 μονάδες βάσης από 130 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,73% ή 73 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -38 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 57 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 8/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 8 Ιουλίου του 2023 στο 4,12%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/8/2023 στο 2,42%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,84% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,17% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,49% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,12% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,70%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης