Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενη πτώση σε τράπεζες και ΧΑ -0,73% στις 1.350 μον. - Θα συνεχιστεί η μάχη για τη διάσπαση των 1.370 μον.

Ελεγχόμενη πτώση σε τράπεζες και ΧΑ -0,73% στις 1.350 μον. - Θα συνεχιστεί η μάχη για τη διάσπαση των 1.370 μον.
Δύσκολος παραμένει ο στόχος της αγοράς να προσεγγίσει τον επόμενο στόχο των 1.370 μονάδων, με πρώτη στήριξη τις 1.350 μονάδες και ακολουθεί η κρίσιμη ζώνη των 1.300 μονάδων
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Ελεγχόμενη πτώση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.350 μονάδες, με εμφανή τα σημάδια κόπωσης και με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν μέρος των σημαντικών κερδών που έχουν αποκομίσει το τελευταίο διάστημα ενώ σε χαμηλά επίπεδα ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές..
Σε διεθνή επίπεδο, οι επόμενες συνεδριάσεις κρίνονται σημαντικές τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων όσο και ανακοινώσεων από τη FED, οι οποίες θα καθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τετάρτης 31/1, η FED ανακοινώνει τη νομισματική της πολιτική.
Στο εσωτερικό το ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές διατηρείται και αυτό φάνηκε τόσο από την πορεία του road show στη Νέα Υόρκη, αλλά και από την  πορεία της δημόσιας εγγραφής του Ελ.Βενιζέλου, όπου η έκδοση των ξένων όπως έγραψε πρώτο το ΒΝ καλύφθηκε την πρώτη μισή ώρα.
Ωστόσο, δύσκολος παραμένει ο στόχος της αγοράς να προσεγγίσει τον επόμενο στόχο των 1.370 μονάδων, με πρώτη στήριξη τις 1.350 μονάδες και ακολουθεί η κρίσιμη ζώνη των 1.300 μονάδων.

Αναλυτικά στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Eurobank -1,5% και Alpha Bank -1,4% και ακολούθησε η Εθνική -0,20% ενώ ανοδικά έκλεισε η  Πειραιώς +0,93%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πιέσεις ασκήθηκαν σε ΔΕΗ -2,44%, Aegean -2,04%, Mototr Oil -1,85%..ενώ ανοδικά ξεχώρισε η ΕΛΧΑ +2,83%.
.Σε υποβάθμιση του outlook σε αρνητικό από σταθερό στον ΟΠΑΠ προχώρησε S&P  λόγω της αντίστοιχης υποβάθμισης της μητρικής Allwyn International. Όπως αναφέρει ο δείκτης χρέους προς EBITDA της μητρικής έχει αυξηθεί σημαντικά, παράλληλα με τις λειτουργικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο όμιλος στο Ηνωμένο Βασίλειο. ...
Εν τω μεταξύ, σε «ΒΒΒ-» διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Scope Ratings, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Όπως φαίνεται λοιπόν, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε…
Και η αλήθεια είναι πως για το 2024 δεν περιμένουμε ουσιώδεις αξιολογήσεις, πλην της Moody’s…
Ούτως ή άλλως οι οίκοι θα αναμένουν από την Ελλάδα βήματα προόδου, όπως έκαναν και με την Κύπρο… καθώς μάλιστα οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Οι αξιολογήσεις των οίκων για την Ελλάδα ήταν προϊόν χειραγώγησης και πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Για το 2024 δεν περιμένουμε ουσιώδεις αναβαθμίσεις, πλην της Moody’s… ούτως ή άλλως οι οίκοι αξιολόγησης θα αναμένουν από την Ελλάδα βήματα προόδου όπως έκαναν με την Κύπρο…

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και Intrakat θα τα βρουν

Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε μια άτυπη, υπόγεια, υποβόσκουσα κόντρα μεταξύ των κατασκευαστικών εταιριών.
Τα περιθώρια κέρδους είναι μικρά στο κατασκευαστικό έργο ακόμη και τώρα που οι εκπτώσεις έχουν δραστικά μειωθεί, οι παραχωρήσεις γεμίζουν τα ταμεία και οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που χρειάζονται αρχικά κεφάλαια για επενδύσεις αλλά παράγουν άμεσα έσοδα.
Μετά από αυτή την εισαγωγή, στον κλάδο των κατασκευών έχουμε μια μοναδική κατάσταση, όλους τους αυτοκινητοδρόμους της Ελλάδος του έχει πάρει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ωστόσο πληροφορούμαστε ότι η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για συνεργασίες π.χ. θα μπορούσαμε να δούμε συνεργασίες στον Βόρειο Οδικό Άξονα στην Κρήτη μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίου, θα δούμε και συνεργασίες με την Intrakat επίσης.
Όλα αυτά ακόμη δεν έχουν μορφοποιηθεί αλλά η μεν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κερδίζει έσοδα και έτσι παρατείνει την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής οι δε άλλες μεγάλες κατασκευαστικές και με τις παραινέσεις της κυβέρνησης θα επιδιώξουν επιχειρηματική ειρήνη… ας μην χαθεί αυτή η ευκαιρία…
Όλοι να έχουν διασταλτική προσέγγιση στο θέμα… και κάτι καλό θα βγει…
Ο Μυτιληναίος με την Intrakat έχουν ήδη καλές σχέσεις και η φάση της βελτίωσης... σχέσεων και μαζί και κοινών δουλειών.... θα ενισχυθεί...

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες μεταβολές ξεκίνησε το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη -0,10% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,20%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι πιέσεις στην Eurobank -2,49% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με Motor Oil, Jumbo, ΔΕΗ άνω του -2%..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,89% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,83%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,73% στις 1.350 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.359,50 μονάδες και χαμηλό τις 1.349,61 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 88,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 15,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 25,1 εκατ. εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,7 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 12,6 εκατ. ευρώ και όγκου 2,69 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 1,02 εκατ. τεμάχια αξίας 7 εκατ. ευρώ, η Eurobank 250 χιλ. τεμάχια αξίας 436 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 191,3 χιλ. τεμάχια αξίας 666,7 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 51,4 χιλ. τεμάχθια αξίας 1,37 εκατ. ευρώ, η Viohalco 20 χιλ. τεμάχια αξίας 125 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 801 χιλ, ευρώ..
Η Autohellas 10 χιλ. τεμάχια αξίας 137 χιλ. ευρώ, ο Sarantis 97,5 χιλ. τεμάχια αξίας 841,4 χιλ. ευρώ και η Intralot 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,23 εκατ. ευρώ..
Επίσης, διακινήθηκαν 4 πακέτα ομολόγων της Autohellas “OTOELB1” αξίας 2,92 εκατ. ευρώ και όγκου 2,92 εκατ. τεμαχίων.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.350 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.320 μονάδες και ακολουθούν οι 1.300, οι 1.283 μονάδες, οι 1.250 μονάδες και η ισχυρή στήριξη των 1.245 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 1.222 μονάδων ( εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.370 και ακολουθούν οι 1.400 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.139 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.100 μονάδες και ακολουθούν οι 1.050, οι 1.025 και οι 1000 μονάδες.
Η διάσπαση των 1000 μονάδων οδηγεί στην ισχυρή στήριξη των 1.000 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 980 μονάδων ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.165 μονάδες και ακολουθούν οι 1.180 και οι 1.200 μονάδες..

Σκέψεις από CVC ακόμη και για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Εθνική τράπεζα - στον αρχικό ιδιοκτήτη δηλαδή -

Το CVC είχε εξετάσει να αποκτήσει μεγάλο ποσοστό στην ΔΕΗ, θα ήταν μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη όταν η μετοχή ήταν στο ναδίρ.
Αυτό το σενάριο δεν υπάρχει πλέον…
Το αμερικανικό CVC είναι μεγάλος επενδυτής στην Ελλάδα με στρατηγικές θέσεις στις ασφάλειες (Εθνική Ασφαλιστική), τρόφιμα (Vivartia), στον κλάδο Υγείας κ.α.
Ωστόσο πληροφορούμαστε από πηγή αρκετά αξιόπιστη ότι πέρασε η ιδέα – προσέξτε ιδέα – το CVC να αποχωρήσει από την Εθνική Ασφαλιστική κοινώς να πουλήσει ξανά την εταιρία στην Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική τράπεζα δεν έχει δεχθεί πρόταση αλλά η σκέψη υπήρξε…
Προφανώς και δεν θα εγκαταλείψει έτσι εύκολα την Εθνική Ασφαλιστική το CVC και προφανώς τελικά μπορεί να την κρατήσει και να την μετασχηματίσει αλλά ως σκέψη τελευταία υπήρξε και το σενάριο της πώλησης ή επιστροφής στον αρχικό ιδιοκτήτη δηλαδή την Εθνική τράπεζα.

Βελτίωση στο 10ετές ελληνικό στο 3,22% - Στις αγορές με 10ετές ομόλογο στις 30/1 η Ελλάδα

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 29/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές  να αναμένουν την απόφαση της νομισματικής πολιτικής της FED το βράδυ της Τετάρτης 31/1.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την πρόεδροπς C. Lagarde να επιβεβαιώνει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων είναι πρόωρη..
Το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση επιτοκίων από τον Ιούνιο του 2024.
Εντολή στους αναδόχους για την έκδοση νέου 10ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου έδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με τη δημοπρασία να πραγματοποιείται πιθανόν αύριο, 30 Ιανουαρίου 2024.
Tο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,22% και το 10ετές ιταλικό 3,76% με το μεταξύ τους spread στις -54 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,11% και το 2ετές στο 4,34%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Υπό τη σκιά της αναταραχής της Μέσης Ανατολή, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από την Standard & Poor's, μετά την επενδυτική βαθμίδα της DBRS, Scope Ratings και R&I.
Στην συνέχεια η Moody's προέβη σε διπλή αναβάθμιση και υπολείπεται ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα ενώ την 1/12 αναβαθμίστηκε από την Fitch σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.
Εν τω μεταξύ, σε «ΒΒΒ-» διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Scope Ratings, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) την Παρασκευή 26/1.
Όπως φαίνεται λοιπόν, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε…
Και η αλήθεια είναι πως για το 2024 δεν περιμένουμε ουσιώδεις αξιολογήσεις, πλην της Moody’s…
Ούτως ή άλλως οι οίκοι θα αναμένουν από την Ελλάδα βήματα προόδου, όπως έκαναν και με την Κύπρο… καθώς μάλιστα οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Για το 2024 δεν περιμένουμε ουσιώδεις αναβαθμίσεις, πλην της Moody’s… ούτως ή άλλως οι οίκοι αξιολόγησης θα αναμένουν από την Ελλάδα βήματα προόδου όπως έκαναν με την Κύπρο…
Οι αξιολογήσεις των οίκων για την Ελλάδα ήταν προϊόν χειραγώγησης και πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 403 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς…
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας…
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Aνοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 29/1 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με το βλέμμα στραμμένο σε κρίσιμους οικονομικούς δείκτες την τρέχουσα εβδομάδα, όπως το ποσοστό ανεργίας της Ιαπωνίας, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του Χονγκ Κονγκ για το δ' 3μηνό, την ανακοίνωση στοιχείων για τη δραστηριότητα στα κινεζικά εργοστάσια αλλά και τις απ[οφάσεις της Fed για τα επιτόκια
Την ίδια ώρα οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζονται, με τη Βόρεια Κορέα να δοκιμάζει πυραύλους κρουζ την Κυριακή και η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε ότι ο όμιλος China Evergrande θα εκκαθαριστεί αφού ο κατασκευαστής ακινήτων δεν κατάφερε να συνάψει συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές του στο εξωτερικό.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,84%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,84%, ο δείκτης KOSPI στο +0,89%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,30% ενώ ο δείκτης Shanghai στην Κίνα υποχώρησε στο -0,92%.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινούνται σήμερα 26/1 στις ευρωπαϊκές αγορές με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ανακοίνωση των κρίσιμων οικονομικών δεικτών της τρέχουσα εβδομάδα όπως το ΑΕΠ της ΕΕ και της Γερμανίας, τις γερμανικές λιανικές πωλήσεις, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, το ελβετικό εμπορικό ισοζύγιο, τις τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το κλίμα της αγοράς, ωστόσο, θα διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από την απόφαση της Federal Reserve Bank για τα επιτόκια και την έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου με την του brent να διαμορφώνεται στα 82,26 δολ.το βαρέλι στο -0,85% και του αμερικανικού αργού στα 77,30 δολ. το βαρέλι στο -0,90%..
Άνοδος +2,9% καταγράφεται και στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου στο 28,90 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -040%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,75%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,55% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%.
Στη Wall Street o Dow Jones κινείται στο  -0,05%, ο S&P 500 στο +0,05%, ο Nasdaq στο +0,10% και το  ETF GREC στο -1,37% ( 38,27 δολ. ).

Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Κόπωση καταγράφηκε στις τράπεζες, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,84 ευρώ, με πτώση -0,20% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,26 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5875 ευρώ, με πτώση -1,4% με όγκο 2,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,49 ευρώ, με άνοδο +0,93%, με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,36 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε  στα 1,7385 ευρώ, με πτώση -1,5%, με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,46 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,34 ευρώ, με πτώση -0,27% με όγκο  25 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 541 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,37 ευρώ, με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,00 ευρώ, με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 550 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,30 ευρώ, με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση 284 δισ.ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.  
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, Aegean, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή...
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν ΕΛΧΑ, ΕΛΠΕ, Viohalco.....
Η Coca Cola έκλεισε στα 27,44 ευρώ, με πτώση -0,07% και κεφαλαιοποίηση στα 10,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,20 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 5,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 38,30 ευρώ, με πτώση -1,49% και κεφαλαιοποίηση 5,47 δισεκ. ευρώ.στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στa μη τραπεζικά blue chips.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,88 ευρώ, με πτώση -1,15% και αποτίμηση 5,38 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 12,00 ευρώ, με πτώση -2,44% και αποτίμηση 4,58 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 23,45 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,82 ευρώ, με πρώση -0,14%τκαι κεφαλαιοποίηση 1,43 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 14,83 ευρώ, με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 1,75 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,41 ευρώ, με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 25,44 ευρώ, με πτώση -1,85% και κεφαλαιοποίηση 2,82 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,14 ευρώ, με πτώση -1,73% και κεφαλαιοποίηση 3,56 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,76 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 613 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,3650 ευρώ, με άνοδο +2,83% και κεφαλαιοποίηση 887 εκατ. ευρώ.
H MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,47 ευρώ, με πτώση -2,19% και  κεφαλαιοποίηση 140 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,22% - Το spread με την Γερμανία στις 97 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 29/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,22% και το 10ετές ιταλικό 3,76% με το μεταξύ τους spread στις -54 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 97 μονάδες βάσης από 99 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 65 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,65% ή 65 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -54 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 27 μονάδες βάσης.

Βελτίωση  στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 29/1 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 29 Ιανουαρίου του 2024 στο 3,76%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/1/2024 στο 2,25%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,66% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,95% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,15% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,76% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,21%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης