Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Για νέα αναβολή του φόρου υπεραξίας μέχρι το τέλος του 2013 συζητούν στο υπουργείο Οικονομικών - Ο κίνδυνος να μην πληρώσουν φόρο όσες εισηγμένες πουληθούν φέτος οδηγεί σε νέες σκέψεις το ΥΠΟΙΚ

Για νέα αναβολή του φόρου υπεραξίας μέχρι το τέλος του 2013 συζητούν στο υπουργείο Οικονομικών - Ο κίνδυνος να μην πληρώσουν φόρο όσες εισηγμένες πουληθούν φέτος οδηγεί σε νέες σκέψεις το ΥΠΟΙΚ
Το πιό πιθανόν είναι να δοθεί νέα αναβολή στο φόρο υπεραξίας μέχρι και το τέλος του 2013, εκτιμούν στην χρηματιστηριακή αγορά καθως είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μην εισπραχθούν φόροι από τις πωλήσεις εισηγμένων που θα γίνουν φέτος και ειδικά για όσες ρευστοποιήσουν μέρος του χαρτοφυλακίου τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ενεδεχόμενο χρεοκοπίας.
Οι πληροφορρίες του www.bankignews.gr αναφέρουν ότι ήδη στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται δεύτερες σκέψεις για την νέα αναβολη του φόρου υπεραξίας που έχει ψηφσθεί απο το 2007 αλλά μέχρι και σήμερα αναβάλλεται συνεχως. Την αλλη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση των στελεχών της Κεφαλαιαγοράς με το υπουργείο οικονομικών για να επανεξετασθεί ο φόρος υπεραξίας.
Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επανεξετάσει τις διατάξεις του επίμαχου άρθρου 2 παρ. 9 του φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς φαίνεται να έχει γραφεί επιπόλαια και χωρίς να λαμβάνονται υπ? όψιν όλες οι παράμετροι. Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω άρθρο αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Τα κέρδη τα οποία αποκτούν φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. σε τιμή ανώτερη της τιμής απόκτησής τους φορολογούνται με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) όταν οι μετοχές αυτές αποκτώνται με οποιονδήποτε τρόπο από την 1η Απριλίου 2013 και μετά»... και όχι με βάση τις τιμές κτήσης των προηγούμενων ετών ή ακόμη και μηνών. Ετσι ελλοχεύει ο κίνδυνος να πουληθούν εισηγμένες χωρίς να καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες μέτοχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι χρόνια. Την απόσυρση του φόρου υπεραξίας 20% που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου του 2013 ζητούν οι χρηματιστές.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), Σπ. Κυρίτσης, «εάν εφαρμοστεί ο φόρος υπεραξίας 20% με την υφιστάμενη φορολογία 2 τοις χιλίοις επί των συναλλαγών και τον ευρωπαϊκό φόρο Τόμπιν, θα καταρρεύσει πλήρως η χρηματιστηριακή αγορά, αφού πολλοί Ελληνες επενδυτές θα μεταφέρουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε ξένους κωδικούς».

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης