Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επέστρεψαν οι πιέσεις στις τράπεζες, το ΧΑ -0,37% στις 1.411 μον. - Στο επίκεντρο Standard and Poor’s (18/10) και Μέση Ανατολή

Επέστρεψαν οι πιέσεις στις τράπεζες, το ΧΑ -0,37% στις 1.411 μον. - Στο επίκεντρο Standard and Poor’s (18/10) και Μέση Ανατολή
Είναι αξιοσημείωτο ότι η εικόνα δεν άλλαξε παρά την  ένταξη από τον οίκο FTSE Russell του ελληνικού χρηματιστηρίου στη «watch list» και τις  θετικές εκθέσεις για ελληνικές μετοχές από τους ξένους οίκος που συνεχίζονται ακάθεκτες..
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.411 μονάδες, από τις 1.424 μονάδες υψηλό ημέρας,  με  το βλέμμα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναμένοντας την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.
Οι τράπεζες επέστρεψαν με πιέσεις με την Εθνική -2,47% στα χαμηλά της ημέρας,  ενώ στηρίξεις πρόσφεραν τα κέρδη της δεικτοβαρούς Coca Cola +1,4%  ...με απογοητευτικές τις συναλλαγές.
Ο  Γενικός Δείκτης διατηρεί τις 1.400 και 1.396 μονάδες τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών ο οποίος αποτελεί τη βασική στήριξη, με την αγορά να υποχωρεί περαιτέρω αν δεν κάνει την εμφάνιση του κάποιος καταλύτης που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα κόπωσης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η εικόνα δεν άλλαξε παρά την  ένταξη από τον οίκο FTSE Russell του ελληνικού χρηματιστηρίου στη «watch list» ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται ακάθεκτες οι θετικές εκθέσεις για ελληνικές μετοχές.
Αντιθέτως οι διεθνείς αγορές  έχουν εντυπωσιακή πορεία παρά τους πολέμους, την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, τον πληθωρισμό και όλα τα ρίσκα.
Η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος το τελευταίο διάστημα προβληματίζει επενδυτές και χρηματιστηριακά στελέχη, οι οποίοι αποδίδουν την πορεία του Χ.Α. στις σημαντικές εταιρικές πράξεις που έχουν γίνει και έχουν απορροφήσει σημαντική ρευστότητα, στεγνώνοντας την αγορά.
Από το placement της Τράπεζας Πειραιώς, την εισαγωγή του Αεροδρομίου Αθηνών, τις εισαγωγές των ΑΕΕΑΠ, το placement της Jumbo της Μυτιληναίος, κάποια άλλα μικρότερα όπως της Austriacard και πρόσφατα της Εθνικής Τράπεζας, η αύξηση κεφαλαίου της Cenergy και ακολουθεί η Τράπεζα Αττικής.
Ακόμα και η είσοδος της Τράπεζας Κύπρου τράβηξε ρευστότητα και εγκλώβισε αρκετούς σε υψηλότερα επίπεδα.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -2,47% στα χαμηλά της ημέρας και ακολούθησαν  Eurobank -1,81 και Πειραιώς -0,70% ενώ το θετικό πρόσημο διατήρησε η Alpha Bank +0,17% από υψηλό ημέρας +1,94%..
Στο επίκεντρο η Τράπεζα Αττικής η οποία κινήθηκε με έντονη μεταβλητότητα κλείνοντας τελικά στο +3,05% από +29,77% υψηλό ημέρας, με το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου να εγκρίνεται σήμερα 14/10 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς..
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισαν Aegean +1,89%, Coca Cola +1,4%...ενώ υποχώρησαν  Cenergy -2,78%, ΔΕΗ -2,06%....
Η προσοχή στην τρέχουσα εβδομάδα, καθώς την Πέμπτη 17/10 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το ύψος των επιτοκίων με τους αναλυτές να περιμένουν μείωση 0,25% ενώ την Παρασκευή 18/10 έχουμες το κλείσιμο παραγώγων αλλά και την  αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P.

Η Standard and Poor’s στις 18/10/2024 εξετάζει αναβάθμιση της Ελλάδας αλλά φοβάται μην γελοιοποιηθεί… λογικά πάει για 4/2025

Ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s αξιολογεί την Ελλάδα σε BBB- με θετικές προοπτικές.
Όταν ένας οίκος αξιολόγησης βαθμολογεί μια οικονομία και θέτει τις προοπτικές θετικές αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζει αναβάθμιση.
Όμως με την Standard and Poor’s υπάρχει ένα πρόβλημα… έχει καταντήσει γραφικός οίκος αξιολόγησης, πληρώνεται – όπως όλοι – για να αξιολογούν την οικονομία – αλλά όταν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch, DBRS διατηρούν σταθερές τις προοπτικές η Standard and Poor’s ήρθε να κάνει την διαφορά.
Η Standard and Poor’s η οποία είναι καθαρά υποκινούμενη και προφανώς υπάρχουν πολιτικά ελατήρια… θα ήθελε να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές δηλαδή να αναβαθμίσει την βαθμολογία από ΒΒΒ- σε ΒΒΒ δηλαδή ακόμη πιο ψηλά στην επενδυτική βαθμίδα.
Και ενώ θα ήθελε… βλέπει όλους τους άλλους και προβληματίζεται, ειδικά μάλιστα εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.
Στις 18/10/2024 εξετάζει αναβάθμιση της Ελλάδας αλλά φοβάται μην γελοιοποιηθεί λοιπόν η Standard and Poor’s…Λογικά δεν θα κάνει κάτι και θα αφήσει την αναβάθμιση για τον Απρίλιο του 2025… οπότε τότε θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒΒ δηλαδή δύο κλίμακες υψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα με ουδέτερες προοπτικές.
Πλέον λόγω της αποτυχίας της ποσοτικής χαλάρωσης μιας τοξικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ οι αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης έχουν χάσει την σημασία τους... είναι αδιάφορο γεγονός.

H πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,31% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,44%..
Λίγο πριν τις 11:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μετοχές, όπως Alpha Bnak +1,94%, Μυτιληναίος +2%, Τιτάν +1,2% ...ο  Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,80% και ο ΓενικόςΤραπεζικός Δείκτης στο +0,52%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης με πιέσεις σε Εθνική -2,47%, Eurobank -1,81 % ...αλλά και στην  πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips  με ΔΕΗ -2,06% ...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,43% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,42%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,37% στις 1.411 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.424,19 μονάδες και χαμηλό τις 1.410,77 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
 Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81,7 εκατ. ευρώ,  ο όγκος στα 17,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,5 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,09 εκατ. ευρώ και όγκου 527 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 307 χιλ. τεμάχια αξίας 2,28 εκατ. ευρώ, η Eurobank 200 χιλ. τεμάχια αξίας 393 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 20 χιλ. τεμάχια αξίας 412 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.411 μονάδες, διασπώντας τις 1.416 μονάδες  τον  απλό  ΚΜΟ των 200 ημερών και ακολουθούν οι 1.400 μονάδες και οι 1.396 μονάδες, ο εκθετικός  ΚΜΟ των 200 ημερών .
Στην βασική αντίσταση βρίσκονται οι 1.450 μονάδες και ακολουθούν οι 1.480 και οι 1.500 –1.510  μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.189 μονάδες, διασπώντας τις 1.203 μονάδες που αποτελούν  τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών και ακολουθούν οι 1.180 και στις 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.229 μονάδες, ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών  και ακολουθούν οι 1.250, οι 1.290, οι 1.320, οι 1.360 και οι 1.400 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,2% -  Το spread με την Ιταλία στις 35 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με την μεταβλητότητα να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών εξαιτίας του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή.
Από την άλλη τα βλέμματα είναι στραμμένα στις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια.
Την Πέμπτη 18/10 συνεδριάζει η ΕΚΤ  με τους αναλυτές να περιμένουν μια ακόμη μείωση κατά΄25 μονάδες βάσης ενώ τα τελευταία εντυπωσιακά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που  έχουν περιορίσει τις προσδοκίες  των επενδυτών για τη συνέχεια της επιθετικής μείωσης επιτοκίων από την Fed.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,2% και το 10ετές ιταλικό 3,55% με το μεταξύ τους spread στις -35 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,10% και το 2ετές στο 3,95%, με την απόδοση του 10ετούς να έχει ξεπεράσει το 2ετές  μετά από μακρά περίοδο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Η τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s – ο μόνος οίκος που δεν είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα – αναβάθμισε μόνο τις προοπτικές της οικονομίας αλλά όχι την βαθμολογία , την ουσία δηλαδή της αξιολόγησης της κάθε χώρας.
Η Ελλάδα λοιπόν αιφνιδιάστηκε αρνητικά αλλά υπήρξε κάποιος που πανηγυρίζει ο Κωστής Χατζηδάκης όπως πανηγύρισε στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και ενώ το κράτος έχασε 42 δισεκ.
Για την ζημιά των 42 δισεκ. ο υπουργός Οικονομικών δεν είπε απολύτως τίποτα…
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 407 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές,

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 14/10 οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να αξιολογούν την  πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου και  τις υποσχέσεις της Κίνας για την τόνωση της οικονομίας που δόθηκαν το Σαββατοκύριακο, οι οποίες δεν περιείχαν πολλές λεπτομέρειες..
Ο υπουργός Οικονομικών Lan Foan στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, δεσμεύθηκε να «αυξήσει σημαντικά» το χρέος, αλλά άφησε τους επενδυτές να μαντέψουν για το συνολικό μέγεθος της τόνωσης, μια λεπτομέρεια που απαιτείται για να εκτιμηθεί η διάρκεια του ράλι στο χρηματιστήριο.
«Οι περισσότεροι χερσαίοι επενδυτές πιστεύουν ότι η απόφαση του Πεκίνου να αναδιαρθρώσει το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης και της στέγασης χρησιμοποιώντας κεφάλαια της κεντρικής κυβέρνησης είναι πιο σημαντική από ό,τι πιστεύουν πολλοί ξένοι επενδυτές», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Η απόκλιση ήταν εμφανής τη Δευτέρα, αφού οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ άνοιξαν χαμηλότερα και ήταν ασταθείς στις πρώτες συναλλαγές, σε έντονη αντίθεση με τις αντίστοιχες της ηπειρωτικής Κίνας που ξεκίνησαν δυναμικά.
Εν τω μεταξύ, ο ετήσιος πληθωρισμός της Κίνας διαμορφώθηκε στο 0,4% τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας κατά 0,6% που αναφέρθηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή. Το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) παρέμεινε αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Επιπλέον, η έκθεση έδειξε ότι ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ) μειώθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση, ενώ μειώθηκε κατά 0,6% από τον Αύγουστο του 2024.
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanghai έκλεισε στο -+2,07%, ο δείκτης  Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,71%, ο Kospi της Νότιας Κορέας  στο +1,02% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,47%.
Η αγορά της Ιαπωνίας παρέμεινε κλειστή λόγω εθνικής εορτής.

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα 14/10 στις ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω μεταβλητότητας, με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Οι επενδυτές αφομοιώνουν τα νέα του Σαββάτου σχετικά με το νέο πακέτο τόνωσης της Κίνας με την προσοχή στα νέα οικονομικά οικονομικά δεδομένα.
Η οικονομία της Γερμανίας συνέχισε να παρουσιάζει σημάδια αδυναμίας το τρίτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα τη Δευτέρα. «Η αδύναμη οικονομική φάση είναι πιθανό να συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024 προτού η αναπτυξιακή δυναμική επανέλθει σταδιακά το επόμενο έτος», ανέφερε η έκθεση.
Ο Ελβετικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού και Εισαγωγών μειώθηκε κατά 0,1% στις 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αποκάλυψε στην έκθεσή της τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Το ποσοστό μειώθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 77,62 δολ. το βαρέλι στο -1,8% και του αμερικανικού αργού στα 74,11 δολ. το βαρέλι στο -1,9%.
Άνοδος +1,2% καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου στα 40,36 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,45%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο +0,70%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,155%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,05%, ο S&P 500 στο +0,60%,  ο Nasdaq στο +0,85% και το ETF GREC στο -1,29%  (40,93 δολ. ).

Πιέσεις  στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στα χαμηλά της ημέρας η Εθνική -2,5%

Πτωτικά έκλεισαν οι τράπεζες, πλην της Alpha Bank, με τις μεγαλύτερες πιέσεις στην Εθνική στο -2,47% στα χαμηλά της ημέρας και με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 7,2660 ευρώ, με πτώση -2,47% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,65 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,47 ευρώ, με άνοδο +0,17%, με όγκο  3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,46 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,6740 ευρώ, με πτώση -0,70% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,59 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,9535 ευρώ, με πτώση -1,81%, με όγκο  3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,18 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 12,88 ευρώ, με πτώση -0,46% με όγκο 12,2 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 950 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 4,38 ευρώ, με πτώση -0,23% με όγκο 105 χιλ. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 1,94 δισεκ. ευρώ.
Η Attica Bank  έκλεισε στα 2,70 ευρώ, με άνοδο +3,05% με όγκο 195 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 143 εκατ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,15 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Cenergy 2,78%, ΔΕΗ, Motor Oil..
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Αegean +1,89%, Coca Cola, Autohellas....
Η Coca Cola έκλεισε στα 33,26 ευρώ, με άνοδο +1,4% και κεφαλαιοποίηση στα 12,41 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με άνοδο +0,06%  και αποτίμηση 6,56 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,73 ευρώ, με πτώση -0,32% και αποτίμηση 5,82 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 33,00 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 4,72 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,40 ευρώ, με πτώση -2,06% και αποτίμηση 4,35 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε  στα 32,45 ευρώ, με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 17,54 ευρώ, με πτώση -0,90% και κεφαλαιοποίηση 1,81 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 19,53 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 2,31 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,04 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 20,58 ευρώ, με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 25,70 ευρώ, με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 3,5 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,59 ευρώ, με άνοδο +0,18% και κεφαλαιοποίηση 595 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8380 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 690 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,21 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 101 εκατ. ευρώ.

Σατθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,2% - Το spread με την Γερμανία στις 92 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 14/10 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,20% και το 10ετές ιταλικό 3,55% με το μεταξύ τους spread στις -35 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 92 μονάδες βάσης από 94 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 61 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,61% ή 610 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -35 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 43 μονάδες βάσης.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 14/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 14 Οκτωβρίου του 2024 στο 3,55%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/10/2024 στο 2,28%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,64% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,77% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,02% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,55% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,04%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης