Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

EBZ: Για ποιους λόγους δόθηκε νέα παράταση στο διαγωνισμό μετά από 29 μήνες προσπαθειών

EBZ: Για ποιους λόγους δόθηκε νέα παράταση στο διαγωνισμό μετά από 29 μήνες προσπαθειών
Η διαδικασία πώλησης του 82,33% των μετοχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ξεκίνησε στις 24.2.2011 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑTE.
Έχουν περάσει 29 μήνες και χθές ο ειδικός εκκαθαριστής ανακοίνωσε νέα παράταση του διαγωνισμού μέχρι και την 1η Νοεμβρίου 2013.
Η γαλλική εταιρία Cristal Financiere που ανακηρύχτηκε στο τέλος του φετεινού Μαρτίου προτιμητέος υποψήφιος, έκανε πίσω στην εξαγορά αφού δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά της να υπαρξει γενναίο «κούρεμα» των δανείων της ΕΒΖ τα οποία στις 31/3/2013 ξεπερνούσαν τα 130 εκατ. ευρώ. Οι λόγοι για τους οποίους δεν ευοδώνεται ο διαγωνισμός είναι συγκεκριμένοι, οι εμπλεκόμενοι τους γνωρίζουν πολύ καλά και δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουν νόημα οι αναλύσεις αυτές, ειδικά αυτή την ώρα. Εκείνο που προέχει τώρα είναι να μην αποτύχει και η επόμενη προσπάθεια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr και δεδομένου ότι οι μετοχές της ΕΒΖ παραμένουν στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι εξής παραμέτροι
I. Nα ξεκαθαρίσει άμεσα σε ποια τράπεζα θα μεταφερθούν τα δάνεια της ΕΒΖ. Είναι καλύτερα να παραμείνουν στην ΑΤΕ υπό εκκαθάριση γιατί θα διευκολυνθεί η πώληση των μετοχών. Είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί «κούρεμα» των δανείων. Άλλωστε, είναι προφανές ότι, κι αν ακόμη όλες οι απαιτήσεις της ΕΒΖ είναι διασφαλισμένες, το κεφάλαιο κίνησης είναι αρνητικό και η διαφορά δεν καλύπτεται από άλλα στοιχεία του ενεργητικού, II. Εάν μεταφερθούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα πρέπει η Τράπεζα αυτή να ανακοινώσει το ύψος των δανείων που θεωρεί αδιαπραγμάτευτο, οπότε οι διαγωνιζόμενοι θα γνωρίζουν ότι θα υπάρχει μόνο ένα διαγωνιστικό κριτήριο, εκείνο της τιμής της μετοχής. III. Θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν ο αγοραστής απαλάσσονταν από την υποχρεωτική δημόσια πρόταση, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, ακόμη και με παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Άλλωστε, οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την πώληση των μετοχών της ΕΒΖ, είναι αυστηρές και ίδιες με εκείνες που προβλέπονται από τις αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής. Θα σώζονταν οι μικρομέτοχοι και η ΕΒΖ θα παρέμενε στο ΧΑ, σε μια εποχή που οι διαγραφές εταιρειών από το Χρηματιστήριο έλαβαν μορφή επιδημίας. Στην ΕΒΖ φαίνεται οτι η αποκρατικοποίηση μπορεί να συνδυαστεί με ξένη επένδυση, που αποτελεί την καλύτερη εξέλιξη. Αρκεί να υπάρξει ευτυχής κατάληξη στο εγχείρημα, γιατί διαφορετικά τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Τόσο η ΑΤΕ υπό εκκαθάριση όσο και η Τράπεζα Πειραιώς δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν εκ νέου την ΕΒΖ.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης