Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Δημόσιο - Συμψηφίζονται οφειλές με απαιτήσεις μέχρι 1.500 ευρώ - Κανονικά η φορολογική ενημερότητα για χρέη μέχρι 30 ευρώ

Δημόσιο - Συμψηφίζονται οφειλές με απαιτήσεις μέχρι 1.500 ευρώ - Κανονικά η φορολογική ενημερότητα για χρέη μέχρι 30 ευρώ
Δυνατότητα συμψηφισμών από το πρώτο ευρώ, μόνο όμως για χρέη και απαιτήσεις οι οποίες αφορούν σε εφορίες και τελωνεία
Αυτόματους συμψηφισμούς χρεών από και προς τις εφορίες και τα τελωνεία, ακόμα και για ποσά μικρότερα των 1.500  ευρώ (για τα οποία δεν προβλέπεται η υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας), προβλέπει απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.
Μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών προχωρούσε σε αυτόματους συμψηφισμούς οφειλών και απαιτήσεων για ποσά μεγαλύτερα των 1.500 ευρώ, μετά τον επανέλεγχο των δηλώσεων (εισοδήματος, απόδοσης ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.α.). Τώρα θα υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμών από το πρώτο ευρώ, μόνο όμως για χρέη και απαιτήσεις οι οποίες αφορούν σε εφορίες και τελωνεία και όχι για τις πάσης φύσεως οφειλές (εισφορές κλπ), όπως ζητά η αγορά (παραγωγικοί φορείς , επιχειρήσεις, αγρότες κλπ).
Η απόφαση του κ. Θεοχάρη σημαίνει πρακτικά ότι: φορολογούμενος, ο οποίος δικαιούται να λάβει επιστροφή φόρου κάτω των 1.500 ευρώ, αν οφείλει στο Δημόσιο κάποιο ποσό, έστω κι αν η προθεσμία για την καταβολή του δεν έχει εκπνεύσει, δεν θα μπορεί να εισπράξει ολόκληρη την επιστροφή, αλλά θα γίνεται συμψηφισμός του επιστρεπτέου ποσού φόρου με την οφειλή του.
Στην περίπτωση αγρότη, ο οποίος έχει λαμβάνειν από το Δημόσιο
επιδότηση ή αποζημίωση για την καταστροφή της παραγωγής του, κάτω των 1.500 ευρώ και παράλληλα έχει οφειλές στην εφορία (ληξιπρόθεσμες η μη), το Δημόσιο θα προχωρά σε αυτόματο συμψηφισμό της επιδότησης ή της αποζημίωσης με το ποσό χρέους.
Με την ίδια απόφαση:
- Προβλέπονται χαλαρότεροι όροι χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για όσους οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ και τα έχουν εντάξει σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής. Ορίζεται ότι σε κάθε περίπτωση ύπαρξης ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 5.000 ευρώ το αποδεικτικό ενημερότητας θα είναι δυνατό να χορηγείται στον οφειλέτη για να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο, υπό την προϋπόθεση ότι από τα χρήματα αυτά θα παρακρατηθεί ποσοστό μόνο 10%, αντί τουλάχιστον 30% ή τουλάχιστον 50% που προβλεπόταν μέχρι τώρα.
Επίσης:
- Παρέχεται απαλλαγή από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους άνω των 30 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν δηλαδή να εισπράττουν χρήματα από το Δημόσιο ή να μεταβιβάζουν ακίνητά τους χωρίς να χρειαστεί να προσκομίζουν αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας.
«Μπλόκο» .
Πάντως, πολλοί είναι οι φορολογούμενοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα, στην προσπάθειά τους να λάβουν φορολογική ενημερότητα, καθώς λανθασμένα το taxisnet τους εμφανίζει ως οφειλέτες.
Επαγγελματίες που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις Δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, τον περασμένο Ιανουάριο, πρέπει να καταβάλουν το φόρο στην λήξη του μεθεπόμενου μήνα, δηλαδή στις 31 Μαρτίου.
Οι επαγγελματίες αυτοί, χωρίς να έχουν κανένα ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία, εμφανίζονται ως οφειλέτες μετά τη βεβαίωση του φόρου, παρά το γεγονός ότι δεν εκπνεύσει η προθεσμία πληρωμής του.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης