Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Σε ιδιότυπο resolution η τράπεζα Κύπρου – Παλαιοί μέτοχοι, κάτοχοι ομολόγων και υβριδικών καταστρέφονται – Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ομίλου Α. Αρτέμης – Το όριο των 100 χιλ. ισχύει ανά λογαριασμό…

tags :
  Σε ιδιότυπο resolution η τράπεζα Κύπρου – Παλαιοί μέτοχοι, κάτοχοι ομολόγων και υβριδικών καταστρέφονται – Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ομίλου Α. Αρτέμης – Το όριο των 100 χιλ. ισχύει ανά λογαριασμό…
Σε ιδιότυπο resolution βρίσκεται η τράπεζα Κύπρου καθώς ενώ όλοι πιστεύουν ότι δεν έχει υποστεί αναδιάρθρωση αυτό συνέβη και μάλιστα κατά τρόπο πολύ επώδυνο για μετόχους και ομολογιούχους και βεβαίως καταθέτες άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Μπορεί να μην έσπασε σε good και bad bank – εξέλιξη που δεν μπορεί να αποκλειστεί προσεχώς – αλλά η απόφαση του Eurogroup να υποστούν haircut έως 40% οι καταθέτες άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σημαίνει ότι ο πρώτος στην λίστα αποζημιώσεων ο καταθέτης χάνει το 40% του κεφαλαίου του αν και θα λάβει μετοχές της τράπεζας Κύπρου λόγω της εμπλοκής του στην ανακεφαλαιοποίηση.
Όμως αν ο καταθέτης που βρίσκεται πρώτος στην ιεραρχία αποζημιώσεων χάνει τότε οι μέτοχοι που είναι τελευταίοι καταστρέφονται.
Οι μέτοχοι της τράπεζας Κύπρου έχουν καταστραφεί όπως και οι ομολογιούχοι, οι κάτοχοι αξιογράφων κεφαλαίου και βεβαίως οι κάτοχοι υβριδικών τίτλων.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμης

Την παραίτηση του υπέβαλλε ο πρόεδρος της τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμης με το αιτιολογικό
1)ότι διορίστηκε επίτροπος από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
2)ότι πουλήθηκαν τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα χωρίς να ερωτηθεί η διοίκηση
3)ότι επωμίστηκε το ELA 9,2 δις ευρώ της Λαϊκής τράπεζας που εξαγοράζει και για την οποία επίσης η διοίκηση δεν έλαβε γνώση.
Η παραίτηση Αρτέμη είναι πλήγμα για την τράπεζα Κύπρου

Η εγγύηση καταθέσεων ανά λογαριασμό

Η εγγύηση καταθέσεων στην Κύπρο έως το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ ισχύει ανά λογαριασμό.
Π.χ. αν ένας καταθέτης έχει 95 και 99 χιλιάδες ευρώ σε μια τράπεζα είναι εγγυημένοι και οι 2 λογαριασμοί.
Αν έχει 150 χιλιάδες ευρώ σε ένα λογαριασμό θα είναι εξασφαλισμένα τα 100 χιλιάδες ευρώ και τα υπόλοιπα 50 χιλιάδες θα υποστούν haircut έως 40% και έναντι του κουρέματος θα λάβει μετοχές Κύπρου όταν θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης