Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τιτάν: 99 χρόνια παρουσίας στο ΧΑ συμπληρώνει τον φετινό Φεβρουάριο

tags :
Τιτάν: 99 χρόνια παρουσίας στο ΧΑ συμπληρώνει τον φετινό Φεβρουάριο
Αποτελεί μετά την Εθνική τράπεζα το πιο γνωστό ελληνικό blue chips για τους ξένους ομίλους. Επιβλητική η παρουσία της επιχείρησης στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο (Αίγυπτος). Από τις ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν παραγωγική παρουσία σε όσες χώρες δραστηριοποιείται. Κατέχει και ένα ρεκόρ στο ΧΑ είναι ίσως η μοναδική εισηγμένη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που δεν εχει προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου όλον αυτόν τον αιώνα που κλείνει το 2012 στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς στις 22 Φεβρουαρίου του 1912 ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής.
Συνηθίζουμε στα τελευταία ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr να αναφερόμαστε στις εισηγμένες που εγκαταλείπουν το ΧΑ την τελευταία τριετία. Ο Τιτάνας είναι όπως το περιγράφει και το brand name μία μεγάλη επιχείρηση που από μόνη της είναι ξεχωριστό κεφάλαιο γα την Ελληνική βιομηχανία με την οικογένεια Κανελλόπουλου και τις 3 γενιές που βρίσκονται στο τιμόνι της επιχείρησης να διοικούν με σύνεση και στρατηγική την μεγαλύτερη ελληνική τσιμεντοβιομηχανία.
Στην Ελλάδα, η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης οδήγησε σε περαιτέρω υποχώρηση τον κλάδο κατασκευών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Ο συνδυασμός της πλεονάζουσας προσφοράς κατοικιών, της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, της στασιμότητας στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων και του κλίματος αβεβαιότητας, συμπίεσαν την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Στο εννεάμηνο του 2010 η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του Τιτάνα  στον Τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης ανήλθε σε 75,4 εκ. ευρώ , εμφανίζοντας πτώση κατά 21,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Στις ΗΠΑ, η ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου δεν είναι ακόμη ορατή.
Η πορεία της ζήτησης παραμένει καθοδική στην αγορά της Φλόριντα, ενώ δείχνει να σταθεροποιείται, σε πολύ χαμηλά όμως επίπεδα, στις άλλες Πολιτείες, όπου συγκεντρώνονται οι δραστηριότητες του Ομίλου. Υπό τις δραματικές αυτές συνθήκες κατάρρευσης της αγοράς, η λειτουργική κερδοφορία του Τομέα των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 75,9% φθάνοντας μόλις τα
6,8 εκ. ευρώ. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η γενικευμένη οικονομική κρίση εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την οικοδομική δραστηριότητα.
Όμως, η λειτουργία του νέου εργοστασίου τσιμέντου του Ομίλου στην Αλβανία από τον Απρίλιο του 2010 και η επέκταση των δραστηριοτήτων μας στο Κοσσυφοπέδιο, συντέλεσαν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Συνολικά, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 72,6 εκ ευρώ , αυξημένα κατά 18,4% σε σύγκριση με πέρυσι. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου , σε αντίθεση με τις άλλες αγορές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος, η πορεία των αγορών ήταν θετική. Στην Τουρκία, η ταχεία οικονομική ανάκαμψη οδήγησε σε σημαντική αύξηση των εγχώριων πωλήσεων. Στην Αίγυπτο, η ζήτηση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και σε συνδυασμό με την διευρυμένη παρουσία του Ομίλου χάρη στη λειτουργία της δεύτερης γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο του Beni Suef, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας.
Συνολικά, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 45,6% σε 105,5 εκ. ευρώ.  Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και λειτουργίας διάθεσης του Ομίλου την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2010 παρέμειναν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2009, φθάνοντας στα 95,6 εκ. ευρώ. Σε συγκρίσιμη βάση και χωρίς την επίδραση των συναλλαγματικών διαφορών θα είχαν μειωθεί κατά 3,4%, ως αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας του Ομίλου για συμπίεση των δαπανών. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων για το νέο εργοστάσιο στην Αλβανία και τη νέα γραμμή παραγωγής τσιμέντου στην Αίγυπτο, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 92 εκ. ευρώ έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες στο εννεάμηνο ανήλθαν σε 147 εκ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε από 1,114 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2008 και 971 εκ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2009, σε 873 εκ.
ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2010. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών διαφορών και του κόστους πρόωρης αποπληρωμής ομολογιών στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιούλιο, ανήλθαν σε  49,8 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,5% σε σύγκριση με πέρυσι. Σημειώνοντας μικρή πτώση 5,2% ο όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψε καθαρά κέρδη
98,3 εκ ευρώ για το 9μηνο του 2010 με τον τζίρο για την ίδια περίοδο να διαμορφώνεται στα 1,028 δισ ευρώ. Το 3ο τρίμηνο του 2010 ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 4,1%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 2,1%. Όμως, τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν κατά 32,1%, λόγω αυξημένης επιβάρυνσης από αποσβέσεις, χρηματοοικονομικά έξοδα και συναλλαγματικές διαφορές.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης