Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκλητικός ο Erdogan: Όποιος χτυπήσει το Oruc Reis θα πληρώσει - Υπέστη ζημία η φρεγάτα Λήμνος από το TCG Kemal Reis; - Συνάντηση Δένδια με Pompeo

Προκλητικός ο Erdogan: Όποιος χτυπήσει το Oruc Reis θα πληρώσει - Υπέστη ζημία η φρεγάτα Λήμνος από το TCG Kemal Reis; - Συνάντηση Δένδια με Pompeo
Νέες παραληρηματικές απειλές Erdogan κατά της Ελλάδας
(upd5) Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ελληνικό σχέδιο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας όπως φάνηκε από την αντιμετώπιση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την ελληνική φρεγάτα Λήμνος ενώ την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην συνάνηση του αμερικανού ΥΠΕΞ Pompeo με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια.
Κατά την Τουρκία υπήρξε εμπλοκή μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος και πολεμικού πλοίου της Τουρκίας και η ελληνική φρεγάτα υπέστη ζημία και αποσύρθηκε.
Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό διαψεύδει την εξέλιξη αυτή καθώς αναφέρεται ως προπαγάνδα.
Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε εμπλοκή της φρεγάτας Λήμνος με την τουρκική φρεγάτα TCG Kemal Reis στην προσπάθεια να απομακρύνει από τα ελληνικά ύδατα το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν "Yunanistan'a ait Limnos fırkateyni, Oruç Reis'e yönelik müdahale girişiminde bulundu.

Bunun üzerine TCG Kemalreis, Limnos'un müdahalesini engelleyerek, müdahale sırasında Limnos'un hasar almasını ve limana çekilmesini sağladı"
Μετάφραση: "Η φρεγάτα Λήμνος που ανήκει στην Ελλάδα προσπάθησε να παρέμβει εναντίον του Oruç Reis.
Στη συνέχεια, η TCG Kemal reis εμπόδισε την παρέμβαση της φρεγάτας Λήμνου και εξασφάλισε ότι η φρεγάτα Λήμνος υπέστη ζημιά και αποσύρθηκε σε λιμάνι".
Image
Εν τω μεταξύ ο πρώην τούρκος στρατηγός Beyazıt Karataş προτείνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναπτύξει το σύστημα S-400 στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.
Η Ελλάδα, λόγω του συστήματος SAM στα νησιά του Αιγαίου βρίσκεται σε πλεονεκτική κατάσταση.
Πρέπει να καταστρέψουμε αυτό το πλεονέκτημα.
Αντί για την πολιτική αντιμετώπιση, είναι καιρός να περάσουμε στο ζήτημα της ασφάλειας.
Η Τουρκία θα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιώντας τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και, στη συνέχεια, να δημιουργήσει διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ για να προετοιμάσει το έδαφος για τη Συνθήκη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.
Image
Image
Image
Η ελληνική πλευρά επικεντρώνεται στις σημερινές 14/8 συναντήσεις ειδικά με τον αμερικανικό παράγοντα.
Ο Νίκος Δένδιας ο έλληνας υπουργός εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ M. Pompeο στη Βιέννη ενώ παράλληλα από την αυστριακή πρωτεύουσα θα συμμετέχει και στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Το μήνυμα της κυβέρνησης στην Άγκυρα, αλλά και τους εταίρους, μας, είναι ότι η Ελλάδα είναι θετική στο διάλογο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά με κανόνες.
Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμών και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων κατέστη σαφές στο Βερολίνο κατά την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την A. Merkel.
Από τη συνάντηση Δένδια - Pompeo η Αθήνα περιμένει δήλωση στήριξης εφάμιλλη με αυτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προ ημερών.
Σε ό,τι αφορά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, δεν αναμένεται η επιβολή κυρώσεων πάντως, καθώς είναι άτυπο Συμβούλιο, αλλά θα συζητηθεί ο κατάλογος κυρώσεων του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών της ΕΕ J. Borell.
Η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.
Στις 27 Αυγούστου πάντως στη Σύνοδο του Βερολίνου αναμένεται να τεθεί πιο έντονα το ζήτημα των κυρώσεων.
Χαρακτηριστικό της προετοιμασίας που γίνεται είναι ότι το βράδυ της Πέμπτης 13/8  και μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Merkel στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις ενώ στο Μαξίμου βρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η σημασία της ελληνογαλλικής ασπίδας

Η άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας πραγματοποιήθηκε στην περιοχή που βρισκόταν τις προηγούμενες ώρες το Oruc Reis, δηλαδή στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex. Τα γαλλικά πολεμικά πλοία και οι ελληνικές φρεγάτες πραγματοποίησαν σύνθετα σενάρια και πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση, ενώ τα γαλλικά μαχητικά Rafale απογειώθηκαν από την Κύπρο και πέρασαν πάνω από την περιοχή της παράνομης Navtex για να πάνε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Η Άγκυρα ενοχλήθηκε και για τον τρόπο οργάνωσης της επιχείρησης, μέσα μόνο λίγες ώρες, ενώ τα γαλλικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην περιοχή, και δεν αποκλείεται να δούμε νέες κοινές ασκήσεις.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά έχει πλέον στραμμένα πάνω του και τα γαλλικά βλέμματα.

Δημιουργία εντυπώσεων από Erdogan: Όποιος χτυπήσει το Oruc Reis θα πληρώσει

Μετά τις δηλώσεις για διπλωματική λύση και διάλογο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan προέβη σε απειλές αφήνοντας μάλιστα και υπονοούμενα, λέγοντας ότι «πήραν την πρώτη τους απάντηση σήμερα», προφανώς αναφερόταν στην υπόθεση με την φρεγάτα Λήμνο και την εμπλοκή που υπήρξε με τουρκικό πολεμικό πλοίο.
Φυσικά, το ελληνικό υπουργείο δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητο κανέναν υπαινιγμό, επισημαίνοντας ότι θα δοθούν απαντήσεις αρμοδίως στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Ειδικότερα, μιλώντας χθες το απόγευμα στο συνέδριο του κόμματός του, ο «σουλτάνος» δεν δίστασε να απειλήσει ευθέως την Ελλάδα και τους συμμάχους της, λέγοντας πως όποιος χτυπήσει το Oruc Reis θα πληρώσει βαρύ τίμημα.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, όπως είχε προαναγγείλει, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τάχθηκε υπέρ του διαλόγου για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Erdogan επικοινώνησε εντός της ημέρας και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση του AKP, είχε τονίσει ότι η χώρα του δεν κυνηγά άσκοπες εντάσεις και περιπέτειες, ενώ επανέλαβε ότι η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις.
Επί της ουσίας, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε στο χθεσινό διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Μια επωφελής συμφωνία για την Ελλάδα και την Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου», τόνισε ο Erdogan, διαμηνύοντας ωστόσο ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε μοχθηρή τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο.
«Οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελλόριζο το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξηγούνται με την κοινή λογική», τόνισε.
Σημειώνεται πως το Oruc Reis, με συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα να πλέει σε διεθνή ύδατα άνωθεν της κυπριακής και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε μια κίνηση που έχει οδηγήσει σε κινητοποίηση τον στόλο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και έχει εκτοξεύσει την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Εάν επιτεθούν στο Oruc Reis, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα

Για άλλη μία φορά, κατά πάγια πρακτική, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προχώρησε σε απειλές κατά της Ελλάδας και των συμμάχων της.
«Εάν επιτεθούν στο σεισμογραφικό Oruc Reis, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» είπε, μεταξύ άλλων, στο συνέδριο του κόμματός του.
«Οι εχθροί μας είναι πολλοί.
Διεξάγουν έναν ύπουλο αγώνα εναντίον μας.
Προσπάθησαν να καταλάβουν τους δρόμους με τα γεγονότα στο πάρκο Gezi.
Σφετερίστηκαν την εθνική βούληση με το πραξικόπημα.
Μας επιτέθηκαν μέσω του PKK.
Τους κερδίσαμε.
Το ίδιο θα κάνουμε αν χτυπήσουν το Oruc Reis» επεσήμανε έξαλλος.
Φυσικά, από την ομιλία του Τούρκου προέδρου δεν έλειψε ο… Αλλάχ.
«Προσεύχομαι στον Αλλάχ, να δείξει έλεος σε εμένα και τους αδελφούς μου.
Το κόμμα μας ιδρύθηκε για να υπηρετήσει το θέλημά του.
Για να προσφέρουμε αγάπη στην ανθρωπότητα.
Όσοι προσέβλεπαν στην εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Η πορεία μας θυμίζει την πορεία του Προφήτη Αβραάμ προς την Παλαιστίνη.
Την πορεία του Μωυσή μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα.
Την πορεία του Μωάμεθ προς τη Μέκκα.
Έτσι και το έθνος μας, έδωσε στην ανθρωπότητα νέες κατευθύνσεις σε όλη την ιστορία, ξεκίνησε μια νέα κίνηση ιδρύοντας το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις 14 Αυγούστου 2001.
Το κίνημά μας έχει στην καρδιά του τους Σελτζούκους, είναι η συνείδηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» κατέληξε ο Erdogan.

Michel: Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου

«Η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Τούρκο Πρόεδρο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Michel καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή των προκλήσεων.
Επιπροσθέτως, ο κ. Michel, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, επισήμανε ότι «η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».

Erdogan σε Merkel: Είμαι υπέρ της επίλυσης των διεθνών ζητημάτων στο πλαίσιο του διαλόγου

Υπέρμαχος του... διαλόγου δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε  στις 13/8/2020 με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και περιφερειακά θέματα.
Μάλιστα, ο Erdogan φέρεται να διεμήνυσε στη Merkel ότι είναι υπέρ της επίλυσης των διεθνών ζητημάτων στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του διαλόγου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης