Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Blinken και Cavusoglu συμφωνούν: Προς το συμφέρον όλων η συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας για τα F16

Blinken και Cavusoglu συμφωνούν: Προς το συμφέρον όλων η συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας για τα F16
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην Τουρκία με τον Αμερικανό ομόλογο του
Σχετικά Άρθρα
Η συμφωνία για τα αμερικανικά F-16 φαίνεται πως κυριάρχησε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του φονικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε την Τουρκία.
«Η οριστικοποίηση της συμφωνίας πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογο του, Antony Blinken.
«Τόσο η αναβάθμιση των υφιστάμενων F-16 όσο και η παροχή νέων στην Τουρκία, είναι -για την κυβέρνηση Biden- ζήτημα εθνικού συμφέροντος και συμφέροντος για την ασφάλεια» είπε από την πλευρά του, ο Blinken αν και -όπως επεσήμανε- δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα για το «ξεπάγωμα» της διαδικασίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι έχει δεσμευθεί να μιλήσει στο Κογκρέσο γα το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας.

Ασφάλεια και τρομοκρατία

Παράλληλα, ο Blinken δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «στέκονται στο πλευρό της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας» για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις εύλογες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στα νότια σύνορα (σσ. με τη Συρία)». Μάλιστα, ο Blinken δεσμεύθηκε για στενή συνεργασία όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ για αποτελεσματικότερη συνεργασία και συνεννόηση στον τομέα της ασφάλειας. «Ας μην περιμένουμε άλλη μία καταστροφή για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» επεσήμανε ο Cavusoglu και προέτρεψε για συγκεκριμένα και ειλικρινή βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και ΗΠΑ.

Η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Antony Blinken είπε ότι δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα και εξέφρασε την ελπίδα να ξεμπλοκάρει γρήγορα η διαδικασία. «Υποστηρίζουμε την ένταξή τους το συντομότερο δυνατον» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης