Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC και JP Morgan προειδοποιούν - Προσοχή στις παγίδες που κρύβει η Ευρωζώνη - Η ραγδαία άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν φέρνει την... άνοιξη, ούτε το τέλος της κρίσης - Οι επενδυτές δεν πρέπει να υποτιμήσουν το ρίσκο

HSBC και JP Morgan προειδοποιούν - Προσοχή στις παγίδες που κρύβει η Ευρωζώνη - Η ραγδαία άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν φέρνει την... άνοιξη, ούτε το τέλος της κρίσης - Οι επενδυτές δεν πρέπει να υποτιμήσουν το ρίσκο
"Προσοχή στις παγίδες" συστήνoυν οι αναλυτές προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, την ώρα που επιστρέφει το ενδιαφέρον στην Ευρωζώνη.
"Οι επενδυτές που αρχίζουν να στρέφουν εκ νέου την προσοχή τους στην Ευρωζώνη πρέπει να έχουν ξεκάθαρα στο μυαλό τους πως υπάρχουν παγίδες", υποστηρίζει η Wall Street Journal, επικαλούμενη τις θέσεις πλειάδας αναλυτών.
Όπως υποστηρίζει, μπορεί οι επενδυτές να εμφανίζονται έτοιμη να ρίξουν φρέσκα κεφάλαια στα ευρωπαϊκά assets, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνούν δύο βασικές αλήθειες: Πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης παραμένει αδύναμη και πως τα διαρθρωτικά της προβλήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.
Κατά την εφημερίδα, είναι ορατός ο κίνδυνος για τους επενδυτές, να υποτιμήσουν τα ρίσκα που γεννά η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές μετοχές - κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων - κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών. Από τον περασμένο Αύγουστο, το ελληνκό χρηματιστήριο μετρά κέρδη 25%, με τις αγορές σε Ισπανία και Ιταλία να ακολουθούν κατά πόδας, καταγράφοντας άνοδο 15%.
Ταυτόχρονα, τα αμερικανικά funds έχουν ρίξει στην Ευρώπη - κυρίως στις ευρωπαϊκές μετοχές - κεφάλαια που ξεπερνούν τα 2,05 δισ. δολάρια, όταν πριν από τρία χρόνια - το 2010 - είχαν αποσύρει από τα ευρωπαϊκά assets κεφάλαια άνω των 7,7 δισ. δολαρίων!
Όπως τονίζει στη συνέχεια η Wall Street Journal, δεν είναι μόνο οι ευρωπαϊκές μετοχές που ελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Στο ίδιο μήκος κύματος, αυξάνεται η διάθεση για επενδύσεις στα ομόλογα..
Οι αισιόδοξοι επενδυτές εμφανίζονται ενθουσιασμένοι με την ιδέα πως οι ευρωπαϊκές οικονομίες - αφού έπιασαν πάτο - έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, δεδομένης και της συνεχούς επαγρύπνησης και ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
"Η κατάσταση στην Ευρωζώνη έχει αλλάξει... Κανείς δεν το φανταζόταν αυτό πριν από μερικούς μήνες", σχολιάζει ο Cyril Court, στρατηγικός αναλυτής της HSBC. "Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να πιστεύουν στην ανάκαμψη (recovery story) των χωρών του Νότου, αναζητώντας πλέον ευκαιρίες που πριν από λίγο καιρό δεν διαφαίνονταν", προσθέτει.
"Η αλήθεια είναι πως μετά από πολύ καιρό - και πάντα υπό το βάρος της κρίσης - τα ευρωπαϊκά assets μοιάζουν πλέον φθηνά", σπεύδει να υποστηρίξει η Wall Street Journal.
"Kάθε επενδυτής που θα παρατηρήσει την αμερικανική και την ευρωπαϊκή αγορά θα αντιληφθεί πως υπάρχει μεγάλη διαφορά από πλευράς αποτιμήσεων, υπέρ της Ευρώπης", εκτιμά ο Jon Ingram, manager της JP Morgan Asset Management.
Ωστόσο, σημειώνει η Wall Street Journal, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά την πλειάδα "παροξυσμών" που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη, απτή απόδειξη πως οι κίνδυνοι πάνε χέρι - χέρι με την ευρωπαϊκή οικονομία. Η ανάκαμψη είναι αδύναμη και εξαιρετικά ευάλωτη στη συνεχιζόμενη ισχυροποίηση του ευρώ. Την ίδια ώρα, το δημόσιο χρέος δεν σταματά να αυξάνεται σε πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες. Για το σύνολο της Ευρωζώνης, το χρέος θα ανέλθει στο 96% του ΑΕΠ το 2013... από μόλις 66% του ΑΕΠ το 2007...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης