Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: H EKT διαθέτει 3 ισχυρά όπλα ώστε να αναστρέψει το κλίμα πανευρωπαϊκά

Credit Suisse: H EKT διαθέτει 3 ισχυρά όπλα ώστε να αναστρέψει το κλίμα πανευρωπαϊκά
Τα εργαλεία της καθαρής δημιουργίας χρήματος είναι πάντα διαθέσιμα στην ΕΚΤ, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα
Τις τρεις επιλογές που θα έχει στη διάθεση της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλύει η Credit Suisse, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι αργά ή γρήγορα το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει ότι περισσότερη χαλάρωση της πολιτικής θα είναι απαραίτητη.
Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις επιλογές που έχει στη διάθεση της η ΕΚΤ:
Η πρώτη επιλογή περιλαμβάνει την εξάντληση των εργαλείων πολιτικής της ΕΚΤ με την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Αναμένουμε αυτό να είναι η πρώτη απάντηση εάν απαιτηθεί να γίνουν περισσότερα για να ανακοπεί η πτώση του πληθωρισμού.
Μια περαιτέρω μείωση στο βασικό επιτόκιο θα συνεπάγεται επίσης τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος.
Η δεύτερη επιλογή δεν έχει σχέση με την εξέλιξη του πληθωρισμού, αλλά απτεται των ζητημάτων ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης.
Αυτή η επιλογή θα περιλαμβάνει άλλον έναν γύρο φθηνών 3ετών δανείων (LTRO).
Ακόμη, η μείωση του ορίου υποχρεωτικής τήρησης ελάχιστων αποθεματικών είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Με κάποιες περιφερειακές τράπεζες να έχουν προβλήματα στην εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων, η επιλογή αυτή δεν μπορεί να αποκλεισθεί, ενώ θα είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να ανακοινωθεί οποιαδήποτε στιγμή.
Ένα άλλο μέτρο που δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως σήμα νομισματικής πολιτικής είναι η λήξη της διαδικασίας "αποστείρωσης" (sterilization) του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη αν η ΕΚΤ ανακοινώσει το τέλος της αποστείρωσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Η τρίτη επιλογή είναι ένα πρόγραμμα μαζικών αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό θα απαιτούσε μια σημαντική αύξηση στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού που δεν είναι βασικό σενάριο σύμφωνα με την Credit Suisse.
Εάν χρειαστεί, όμως, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα είναι ανοικτού τύπου, δεν θα περιορίζονται σε κρατικά ομόλογα και οι αγορές δεν θα αποκαλύπτονται εκ των προτέρων.
Τα εργαλεία της καθαρής δημιουργίας χρήματος είναι πάντα διαθέσιμα στην ΕΚΤ, σύμφωνα με την Credit Suisse.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης