Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εl-Erian - Tραγωδία... αν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές συνοδευθεί από παύση των μεταρρυθμίσεων

Εl-Erian - Tραγωδία... αν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές  συνοδευθεί από παύση των μεταρρυθμίσεων
Υπάρχουν τρεις λόγοι που θα έπρεπε να κρατούν σε επιφυλακή τους επενδυτές, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εκφράζει ο Mohamed El-Erian, πρώην CEO της Pimco και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz.
Όπως υποστηρίζει σε σημερινό του άρθρο ο El-Erian, η ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει την Ελλάδα από την κατεύθυνση υλοποίησης των κρίσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τον πρώην ισχυρό άντρα της Pimco, η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης εντός της τρέχουσας εβδομάδας πως προωθείται η επιστροφή στις αγορές προκάλεσε μια αναταραχή. Και δικαίως, σχολιάζει ο El Erian. Όπως επισημαίνει, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό deal, για ένα πολύ σημαντικό βήμα, μια χώρα να κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές έχοντας βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν μια ιστορικών διαστάσεων αναδιάρθρωση του χρέους της.
"Με την ανεργία στο 27% και την ανεργία των νέων στο 58%, λίγοι ανόητοι θα μπερδέψουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με μια ορατή, ουσιαστική ανάκαμψη της  οικονομία της", σχολιάζει, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη η Αθήνα να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Η επικείμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, συνεχίζει ο El Erian, αποτελεί άμεση συνέπεια των πολυετών προσπαθειών που έχει καταβάλλει η χώρα, προκειμένου να ξεπεράσει τα μαζικά οικονομικά της προβλήματα, με την τεράστια υποστήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ωστόσο, διαμηνύει ο ίδιος στη συνέχεια, κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει πως η Ελλάδα χρειάστηκε διαπραγματεύσεις έξι μηνών για να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της... Λόγω αυτών των διαβουλεύσεων, η ελληνική κυβέρνηση δεν εμφανίζεται πρόθυμη να συζητήσει ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης.
Σύμφωνα με τον El-Erian, υπάρχουν τρεις λόγοι που θα έπρεπε να κρατούν σε επιφυλακή τους επενδυτές, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος:
1) Παρά το γεγονός πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σημαντικά μειωθεί, τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται καταδεικνύουν πως δεν υπάρχει ακόμη ασφάλεια σε όρους βιωσιμότητας χρέους.
2) Το ελληνικό χρέος παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Επιπλέον, είναι τέτοια η δομή του που δεν μπορεί εύκολα να αναδιαρθρωθεί.
3) Η ανάπτυξη της Ελλάδας παραμένει εξαιρετικά αναιμική.
"Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει προτού αποφασιστική βγει από την κρίση... Θα ήταν τραγωδία αν ο στόχος για την επιστροφή της στις αγορές αποτελέσει δικαιολογία ώστε να καθυστερήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις", καταλήγει ο El-Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης