Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times - Ελλάδα το αέναο προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης και το Ευρωπαικό παραμύθι

Financial Times - Ελλάδα το αέναο προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης και το Ευρωπαικό παραμύθι
«Η οικονομία βελτιώνεται, τα spreads υποχωρούν και οι χώρες επιστρέφουν στις αγορές»
Το παρελθόν, το παρόν και το… μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένα ενιαίο παραμύθι, αφηγούνται οι Financial Times, κάνοντας μάλιστα, ειδική μνεία στην ελληνική - ειδική όπως επισημαίνουν – περίπτωση.
Με αφετηρία το παρόν και λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, η βρετανική οικονομική εφημερίδα συμπεραίνει πως η Ε.Ε. βιώνει μίας από τις πιο ευχάριστες στιγμές της σύντομης ζωής της.
Ιταλία και Ισπανία δανείζονται με το χαμηλότερο επιτόκιο των τελευταίων 6 ετών.
Η Ιρλανδία, η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που προσέφυγε στη διεθνή βοήθεια, διαθέτει ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, ενώ η Πορτογαλία επέστρεψε επιτυχώς στις αγορές 10ετών ομολόγων έπειτα από 3 χρόνια απουσία. Ακόμη και η Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίζεται ως το αέναο προβληματικό παιδί της Ε.Ε., κατάφερε να εξέλθει στις αγορές, αντλώντας 3 δισ. ευρώ.
«Η οικονομία βελτιώνεται, τα spreads υποχωρούν και οι χώρες επιστρέφουν στις αγορές» είχε επισημαίνει προ μηνός, το ΔΝΤ.
Παρά την καταιγίδα θετικών ειδήσεων ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το φάσμα της εκλογικής ήττας, καθώς τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα συνιστούν έναν ανεπάντεχα ισχυρό αντίπαλο, διαπιστώνουν οι Financial Times.
Τουλάχιστον στις μισές ιδρυτικές χώρες της Ε.Ε. – Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία - τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμμα αναμένεται να αναδειχθούν πρώτη ή δεύτερη πολιτική δύναμη. Παράλληλα, σε Μ. Βρετανία, Δανία, Αυστρία, Ελλάδα και Φινλανδία, παρεμφερή κόμματα αναμένεται να τερματίσουν στην πρώτη τριάδα.
Ακόμη και στη Γερμανία, όπου παραδοσιακά το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα τύγχανε χαμηλής απήχησης, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Δημοκρατία» ενδέχεται να κερδίσει ορισμένες βουλευτικές έδρες.
«Οι πολιτικός λαϊκισμός θα επιβιώνει ιδιαιτέρως στην περιφέρεια, έως ότου οι συνθήκες ζωής βελτιωθούν σημαντικά» παραδέχεται η Eurasia Group.
Παρά τα εκλογικά κέρδη, «κουμάντο» στην Ε.Ε. θα εξακολουθήσουν να κάνουν το κεντροαριστερό Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό Κόμμα και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Από κοινού, αναμένεται να ελέγχουν άνω των 400 εδρών στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Βέβαια, ανεξάρτητα του εκλογικού αποτελέσματος, η πολιτική ατζέντα στην Ε.Ε. έχει τροποποιηθεί άρδην καθώς η μεγέθυνση της εκλογικής απήχησης των αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων μεταβάλλει τη στάση ακόμη και των φαινομενικά ευρωπαϊκών κομμάτων.
Ως παράδειγμα οι Financial Times επικαλούνται τη Βρετανία και τον ηγέτη του λαϊκιστικού κόμματος, Nigel Farage. Όπως εξηγούν, μία εκλογική νίκη του Ανεξάρτητου Κόμματος, του οποίου ηγείται ο N. Farage, θα οδηγήσει τον David Cameron σε μία πιο επιθετική ρητορική έναντι των Βρυξελλών.
Επομένως, η τύχη της Ε.Ε. άπτεται στις προσπάθειες για περαιτέρω ενοποίηση των κρατών - μελών. Απαιτείται ένα πλάνο θεσμικών ρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν τον μετασχηματισμό της Ε.Ε. και την περαιτέρω διεύρυνσή της, καταλήγουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης