Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times - Το προφίλ του ιδανικού προέδρου της Κομισιόν - Λάθος επιλογή ο Juncker

Financial Times - Το προφίλ του ιδανικού προέδρου της Κομισιόν - Λάθος επιλογή ο Juncker
O λαθεμένες συμβολισμός του πρώην επικεφαλής του Eurogroup
Στη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρεμβαίνουν με δυναμικό τρόπο, οι Financial Times, απορρίπτοντας ευθύς εξαρχής την επιλογή Juncker.
Το αποτέλεσμα της κάλπης της προηγούμενης Κυριακής έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την επικρατούσα πολιτική των Βρυξελλών. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και του Κόμματος της Ανεξαρτησίας στη Μεγάλη Βρετανία εικονογράφησε με τον καλύτερο τρόπο, τον διάχυτο σκεπτικισμό έναντι των ευρωπαϊκών ελίτ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, τα συστημικά ευρωπαϊκά κόμματα καλούνται πλέον, να ανταποκριθούν στο μήνυμα των ψηφοφόρων και να το μετουσιώσουν σε πράξη.
Η εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν παρέχει στις πολιτικές ελίτ αυτήν ακριβώς την ευκαιρία.
Η προφανέστερη επιλογή είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, J.C. Juncker, καθώς είναι ο υποψήφιος του κόμματος με τις περισσότερες βουλευτικές έδρες.
Σύμφωνα ωστόσο, με τη βρετανική εφημερίδα, τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αντιταχθούν από κοινού, στην υποψηφιότητα του J.C. Juncker.
Η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου συμβολίζει την απόρριψη επί της ουσίας της αντι-ευρωπαϊκής ψήφου στις πρόσφατες εκλογές. Ο J.C. Juncker αντιπροσωπεύει την επιτομή της παλαιάς σχολής του φιλελευθερισμού, γεγονός που προσκρούει στην ψήφο διαμαρτυρίας της Κυριακής.

Το προφίλ του νέου «αφεντικού» των Βρυξελλών
Σκιαγραφώντας παράλληλα, το προφίλ του ιδανικού προέδρου της Κομισιόν, οι Financial Times κάνουν λόγο για ένα φρέσκο πρόσωπο, το οποίο θα συνδυάζει κυβερνητική εμπειρία και λαοφιλία.
Παράλληλα, ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν θα πρέπει να αναμορφώσει την Ευρώπη, αρχής γενομένης σε διοικητικό επίπεδο. Ο αριθμός των 28 Επιτρόπων είναι υπερβολικός. Η Ε.Ε. χρήζει μίας μικρότερης Επιτροπής, με μόλις 6 χαρτοφυλάκια, που θα αφορούν την ενιαία αγορά, το εμπόριο και την ενέργεια.
Παράλληλα, θα πρέπει να καθοριστούν αυστηρά όρια στο μέγεθος της νομοθεσίας που παρασκευάζει το εκάστοτε Κοινοβούλιο. Επίσης, στα εθνικά κοινοβούλιο, τα οποία χαίρουν της πλήρης δημοκρατικής νομιμοποίησης, θα πρέπει να παραχωρηθεί ένα κομμάτι του νομοθετικού έργου του ευρωκοινοβουλίου.
Συνοψίζοντας, οι Financial Times εκτιμούν πως η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μίας κρίσιμης καμπής. Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν να υπερνικήσουν τον λαϊκισμό, τότε πρέπει να διασφαλίζουν τη θεσμική αποτελεσματικότητα των Βρυξελλών και να εμπνεύσουν την εμπιστοσύνη στους περίπου 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης