Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian - «Η Ελλάδα έχει επιστρέψει;» - Yπάρχει πρόοδος, αλλά η οικονομική υγεία δεν έχει πλήρως ανακτηθεί - Κίνδυνος πρόωρων εκλογών

El-Erian - «Η Ελλάδα έχει επιστρέψει;» - Yπάρχει πρόοδος, αλλά η οικονομική υγεία δεν έχει πλήρως ανακτηθεί - Κίνδυνος πρόωρων εκλογών
Τι έχει αλλάξει στην Ελλάδα δύο χρόνια μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012...
«Η Ελλάδα έχει πράγματι επιστρέψει;» διερωτάται με σημερινό του άρθρο στο Βloomberg o Mohamed El Erian, πρώην CEO της Pimco και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz.
Όπως αναφέρει, έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ελλάδα απέφυγε οριακά την έξοδο από την Ευρωζώνη. Μια έξοδο καταστροφική για τη χώρα και γεμάτη προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Μπορεί η Ελλάδα να έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από τότε, ωστόσο οι αγορές εμφανίζονται υπερβολικά αισιόδοξες για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Στις 17 Ιουνίου του 2012 - ακριβώς πριν από δύο χρόνια - οι Έλληνες ψήφισαν στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές. Ήταν εκλογές δημοψήφισμα για τα μέτρα της κυβέρνησης. Η έξοδος από το ευρώ ήταν ένας ορατός κίνδυνος για την Ελλάδα.
Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η ελληνική κυβέρνηση έχει διασφαλίσει μια σχετική ασφάλεια για τη χώρα. Το κόστος δανεισμού έχει υποχωρήσει και η διάθεση των επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα αναζωπυρώνεται.
Για να διατηρήσει τα ξένα κεφάλαια που έχουν εισέλθει στη χώρα και να μειωθούν οι πιθανότητες για νέα αστάθεια, η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα, προκειμένου να βελτιώσει την οικονομική της υγεία.
Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει ήδη πετύχει πολλά τα τελευταία δύο χρόνια. Το έλλειμμα μειώθηκε, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός βελτιώθηκε, η διαφάνεια της κυβέρνησης ενισχύθηκε. Οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες περιορίστηκαν.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλα έχουν διορθωθεί στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη που τόσο απελπισμένα χρειάζεται η χώρα είναι ακόμη μακριά...
Η ανεργία δεν λέει να μειωθεί και ο κίνδυνος για μια "χαμένη γενιά" είναι ορατός.
Το ελληνικό χρέος παραμένει υπερβολικά υψηλό και η εξάρτηση της χώρας από την τρόικα, ίσως μειώσουν την ικανότητά της να διαπραγματευθεί για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η ανεπαρκής ανάπτυξη, η υψηλή ανεργία, οι κοινωνικές εντάσεις και το υπερβολικό δημόσιο χρέος έχουν αποδυναμώσει τη συνοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Η απήχηση των αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων στις Ευρωεκλογές ήταν τέτοια που αυξάνει την πιθανότητα για προώρες εκλογές.
"Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε πόσα ακόμη πρέπει να πράξει η Ελλάδα...", καταλήγει ο πρώην ισχυρός άντρας της Pimco.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης