Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Οι αγορές αγνοούν τα γεωπολιτικά και οικονομικά δράματα - Επίπλαστη η άνοδος

El-Erian: Οι αγορές αγνοούν τα γεωπολιτικά και οικονομικά δράματα - Επίπλαστη η άνοδος
Απίθανο να επαναληφθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 τα ισχυρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου
Πασπαλισμένες με νεραϊδόσκονη μοιάζουν να είναι οι διεθνείς αγορές, εκτιμά σε νέο του άρθρο του ο Mohamed El-Erian, πρώην CEO της Pimco και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz, προειδοποιώντας επί της ουσίας για τις... καταιγίδες που έρχονται στα διεθνή χρηματιστήρια.
Παρακολουθώντας στενά την πορεία των διεθνών αγορών, ο Mohamed El-Erian αναγνωρίζει πως σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 2014. Αυτό το πέτυχαν γιατί αγνόησαν μια σειρά από γεωπολιτικά δράματα και οικονομικής φύσεως απογοητεύσεις.
Σύμφωνα με τον πρώην ισχυρό άντρα της Pimco, για να διατηρήσουν οι διεθνείς αγορές την ανοδική τους πορεία και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα χρειαστούν ακόμη θετικότερες ειδήσεις.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, είναι απίθανο να επαναληφθούν τα ισχυρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου.
Το πρώτο εξάμηνο του 2014 κέρδη καταγράφηκαν όχι μόνο στις μετοχές διεθνώς, αλλά και στα εταιρικά ομόλογα, τα εμπορεύματα, τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών.
Από ιστορικής πλευράς, τέτοιας ευρείας κλίμακας κέρδη κανονικά θα πρέπει να υποδεικνύουν ισχυροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Όχι όμως αυτή τη φορά... Οι αναλυτές έσπευσαν να αναθεωρήσουν καθοδικά τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη των οικονομιών αρκετών χωρών για το υπόλοιπο του 2014...
Γιατί όμως όλα τα assets καταγράφουν κέρδη, αν η παγκόσμια οικονομία δεν βελτιώνεται; Η απάντηση γίνεται εμφανής αν αναλυθεί το ράλι που σημειώνεται στις αγορές των κρατικών ομολόγων: Πίσω από όλα κρύβεται η διαρκής επιρροή των κεντρικών τραπεζών. Πόσο όμως θα διαρκέσει κι αυτή;
"Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να είναι τόσο αφελείς... Οι αγορές έχουν πασπαλιστεί με νεραϊδόσκονη", προειδοποιεί ο Mohamed El-Erian, διαμηνύοντας επί της ουσίας πως η άνοδος των διεθνών αγορών είναι επίπλαστη και πως η διόρθωση δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης