Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Η κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου θα απειλήσει τις αγορές - Να επανακαθοριστούν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια

El-Erian: Η κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου θα απειλήσει τις αγορές - Να επανακαθοριστούν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια
Οι επενδυτές πρέπει να διαχειριστούν τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει - με πολιτικά κίνητρα - στη Ρωσία η Δύση
Tο γαϊτανάκι των κυρώσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας θα πρέπει να οδηγήσει σε επανακαθορισμό των επενδυτικών χαρτοφυλακίων σε ό,τι αφορά τη ρωσική αγορά.
Τούτο υποστηρίζει σε νέο του άρθρο στους Financial Times o Mohamed El-Erian, πρώην CEO της Pimco και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων θα επηρεάσει τελικώς τις αγορές, αυτό είναι αναπόφευκτο, όπως εξηγεί.
Οι διεθνείς επενδυτές έχουν ήδη βιώσει μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, νομισματικές πολιτικές σε πειραματικό στάδιο, αλλά και μια συνεχή αδυναμία της ανάπτυξης στη Δύση.
Πέρα από όλα αυτά, υπάρχει μια πρόσθετη πρόκληση για τους επενδυτές: Πλέον πρέπει να διαχειριστούν τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει - με πολιτικά κίνητρα - στη Ρωσία η Δύση.
Λίγοι μόλις επενδυτές δηλώνουν έτοιμοι να προβλέψουν πως το γαϊτανάκι των κυρώσεων - αντίποινων ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία θα τελειώσει...
Λόγω αυτής της παραδοχής, οι επενδυτές θα πρέπει πλέον να διερωτηθούν το εξής: Πως οι κυρώσεις θα επηρεάσουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια...
- Σε εταιρικό επίπεδο, οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις επίμαχες περιοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλους κινδύνους.
Το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί, οι πωλήσεις θα υποχωρήσουν.
- Σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι μεγάλος. Η εξάρτηση από τη Ρωσία και τη Δύση είναι σημαντική για μια σειρά από χώρες.
- Κάθε όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων μπορεί να υπονομεύσει την πίστη των επενδυτών στην αποτελεσματικότητα των κεντρικών τράπεζων.
"Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές ανταμείφθηκαν για την απόφασή τους να αγνοούν το γεωπολιτικό ρίσκο. Αλλά πλέον πρέπει να γίνει αντιληπτό: Εάν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κλιμακωθούν, τότε οι αποτιμήσεις στις αγορές θα πληγούν...", προειδοποιεί ο Mohamed El-Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης