Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ απειλούν την παγκόσμια οικονομία - Ο ρόλος της Κίνας

tags :
El-Erian: Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ απειλούν την παγκόσμια οικονομία - Ο ρόλος της Κίνας
«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μια πολιτικά κινούμενη επιβράδυνση στην Κίνα»
Να αποκρυσταλλώσει τις επιπτώσεις των διαδηλώσεων του Χονγκ Κονγκ στην παγκόσμια οικονομία επιχειρεί ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pimco, Μohamed El-Erian.
Σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg, ο El-Erian διερωτάται εάν οι εντάσεις στο Χονγκ Κονγκ δύνανται να πυροδοτήσουν μία ακόμη παγκόσμια οικονομική κρίση.
«Η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής» αναφέρει ευθύς εξαρχής ο αναλυτής.
Όπως εξηγεί, η ανάπτυξη είναι στάσιμη σε Ευρώπη και Ιαπωνία, ενώ στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη.
Οι αναδυόμενες οικονομίας παράλληλα, βρίσκονται σε περίοδο επιβράδυνσης και θεωρείται απίθανο να επιστρέψουν στους πρότερους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
«Μία σειρά παραγόντων συμπληρώνουν το παζλ μίας ενδεχόμενης αστάθειας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές» επισημαίνει εν συνεχεία.
Ως εκ τούτου, συμπεραίνει πως «ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μια πολιτικά κινούμενη επιβράδυνση στην Κίνα».
Παράλληλα, ο El-Erian αμφισβητεί ευθέως την ικανότητα της Κίνας να πνίξει τις φωνές διαμαρτυρίας στην πόλη του Χονγκ Κονγκ.
«Ο συνδυασμός του διαδικτύου και των social media καθιστούν ευκολότερη τη συνεργασία και την επιβίωση των διαδηλωτών» αναφέρει αφενός ο El-Erian.
Αφετέρου συνεχίζει, η Κίνα επιχειρεί να ανανεώσει το αναπτυξιακό της μοντέλο. «Αυτό περιλαμβάνει τη συρρίκνωση της εξάρτησης από εξωτερικές πηγές ζήτησης και από τις κρατικές επενδύσεις» διατείνει χαρακτηριστικά.
«Αυτό δεν σημαίνει πως οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ θα απειλήσουν τη σταθερότητα της κινεζικής κυβέρνησης. Στο τέλος, η Κίνα θα επικρατήσει των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ» εκτιμά ο El-Erian.
Ωστόσο, προειδοποιεί πως η αναταραχή και η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης θα επιβραδύνει το ρυθμό υλοποίησης ορισμένων ζωτικών για την οικονομία, μεταρρυθμίσεων.
«Αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην κινεζική όσο και στην παγκόσμια οικονομία» αποφαίνεται, καταλήγοντας ο El-Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης