Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Σε κοινή μοίρα Γερμανία και Γαλλία - Στις πλάτες τους το βάρος της διάσωσης της ΕΕ

Bruegel: Σε κοινή μοίρα Γερμανία και Γαλλία - Στις πλάτες τους το βάρος της διάσωσης της ΕΕ
«Η συνεργασία και η ανάπτυξη μίας ενιαίας – κοινής στρατηγικής μεταξύ των δύο είναι μονόδρομος»
Μονόδρομος αποτελεί για την Ευρωζώνη η στενή συνεργασία μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας… δηλαδή της «νούμερο 1» και της «νούμερο 2» οικονομίας της Ευρώπης!
Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η νέα έκθεση του think tank Bruegel, η οποία φέρει τον τίτλο «France and Germany: a moment of truth».
Γερμανία και Γαλλία παράγουν το 50% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Επομένως, εξηγεί το think tank των Βρυξελλών, αμφότερες συνιστούν κλειδί για την έξοδο της Ευρωζώνης από τη χαμηλή ανάπτυξη, τον καταρρέοντα πληθωρισμό και το υψηλό χρέος.
«Η συνεργασία και η ανάπτυξη μίας ενιαίας – κοινής στρατηγικής μεταξύ των δύο είναι μονόδρομος» σημειώνει χαρακτηριστικά το Bruegel.
Ο αδύναμος πληθωρισμός και το αυξημένο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών καταδεικνύει πως η εγχώρια ζήτηση σε Γαλλία και Γερμανία είναι προβληματική.
Επομένως, η λήψη συγχρονισμένων μέτρων θα ωφελήσει τόσο τις ίδιες όσο και συνολικά την Ευρωζώνη.
Μέχρι στιγμής, διαπιστώνει το Bruegel, στη Γαλλία δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση για τη λήψη γενναίων μεταρρυθμίσεων.
Αυτό που οφείλει πρώτα απ’ όλα να κάνει το Παρίσι είναι να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά του. Και πως θα το κάνει αυτό; Μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας!
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία καλείται να τονώσει την εγχώρια οικονομία, μέσω της επίτασης της κατανάλωσης και των δημόσιων επενδύσεων.
Επομένως, το Βερολίνο θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει να εγκαταλείπει το δόγμα των μηδενικών ελλειμμάτων και του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού!
Αμφότερες καταλήγει το Bruegel, έχουν την ευθύνη για τη διάσωση της Ευρωζώνης.
Θα πρέπει ισομερώς επομένως, να μειώσουν τις διαρθρωτικές ανισότητες και να πρωτοστατήσουν στην προώθηση μίας ενδελεχούς οικονομικής μεταρρύθμισης σε όλη την Ευρώπη, αρχής γενομένης από τις ίδιες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης