Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υποτονική ανάκαμψη 0,9% στην Ευρωζώνη το 2015

Moody's: Υποτονική ανάκαμψη 0,9% στην Ευρωζώνη το 2015
Η υψηλή ανεργία και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη
Με ασθενικό ρυθμό 0,9% θα συνεχιστεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη το 2015, μετά από ανάπτυξη 0,7% το 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s για την παγκόσμια οικονομία το 2015.
Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σε ορισμένα κράτη της Ευρωζώνης η υψηλή ανεργία και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για την ανάπτυξη.
Επιπλέον, η ασθενική ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου θα παρασύρει σε πτώση την εξωτερική ζήτηση, ενώ αρνητική επίδραση θα έχει στην ανάκαμψη και η συνεχιζόμενη διαδικασία απομόχλευσης των τραπεζών.
Ωστόσο, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη της περιφέρειας θα έχουν θετική επίδραση βαθμιαία στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ αυτών.
Σε γενικές γραμμές, όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα στον πυρήνα της Ευρωζώνης – στη Γαλλία και την Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό στη Γερμανία.
Παράλληλα, σημειώνει η Moody’s, η αυξημένη ευελιξία που επιδεικνύει η ΕΚΤ όσον αφορά στην επέκταση του ισολογισμού της θα προσφέρει στήριξη στις πιστώσεις, αν και η ικανότητά της για τόνωση της ανάπτυξης παραμένει περιορισμένη.
Γενικά, οι συνθήκες χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού θα διατηρηθούν, εκτιμά ο οίκος.
Όσον αφορά στις τράπεζες της Ευρωζώνης, αυτές εκτιμάται ότι έχουν ευνοηθεί από τις αυστηρότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις που επιβάλουν υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα τη μείωση των κινδύνων των ισολογισμών τους, την ενίσχυση της ρευστότητας και τη βελτιωμένη αντιστοίχιση των προφίλ χρηματοδότησης.
Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει ο οίκος, οι εξασθενημένες μακροοικονομικές συνθήκες θα εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον τραπεζικό τομέα, υπονομεύοντας τις προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης