Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Τι δώρα να φέρει στην Ευρωζώνη ο Άγιος Βασίλης; - Οι δύο βασικές προκλήσεις για το 2015

Bruegel: Τι δώρα να φέρει στην Ευρωζώνη ο Άγιος Βασίλης; - Οι δύο βασικές προκλήσεις για το 2015
Το "μήνυμα" προς την ΕΚΤ και τον J.C. Juncker
Τι… δώρο να φέρει στην Ευρωζώνη ο Άγιoς Βασίλης, προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία να δραπετεύσει από την ύφεση το 2015;
Στο παραπάνω - χριστουγεννιάτικο - ζήτημα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις το think tank Bruegel, σκιαγραφώντας τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης για το επόμενο έτος.
Ανακεφαλαιώνοντας την πορεία του 2014, το think tank των Βρυξελλών επισημαίνει πως το τρέχον έτος χαρακτηρίστηκε πρώτον, από τους σημαίνοντες γεωπολιτικούς κινδύνους (Ουκρανία, Ρωσία, Ιράκ, Συρία) και δεύτερον, από τη χειρότερη του αναμενομένου επίδοση της οικονομίας.
‘Αλλωστε, όπως εύστοχα υπενθυμίζει, η κύρια εκτίμηση της Κομισιόν για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2014 ήταν στο +1,1%.
Ωστόσο, πλέον καθίσταται σαφές πως η ανάπτυξη δεν θα υπερβεί το +0,8%.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός παραμείνει σε απογοητευτικά επίπεδα, ενώ η βιωσιμότητα ορισμένων κρατικών χρεών ακόμη τίθεται εν αμφιβόλω.
«Είναι ξεκάθαρο πως ο Άγιος Βασίλης πρέπει να φέρει στην Ευρωζώνη πολιτικές, οι οποίες αφενός θα μειώσουν τις προστριβές με τα γειτονικά κράτη και αφετέρου, θα αυξήσουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας» διαμηνύει ο G. Wolf, αναλυτής του Bruegel.
Όπως εξηγεί, προτεραιότητα για την Ευρώπη συνιστά η αποφυγή μίας νέας επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιδρούσε αρνητικά στην ευρωπαϊκή οικονομία, δεδομένης της υψηλής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
Παράλληλα, η Ευρωζώνη οφείλει να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα παράσχουν μία κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.
«Για να σημειώσεις ανάπτυξη, χρειάζεσαι επενδύσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Ο κύριος λόγος για την κατάρρευση των επενδύσεων τα τελευταία επτά χρόνια έγκειται στην απουσία εμπιστοσύνης» συμπληρώνει.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζει το Bruegel, η Ευρωζώνη καλείται να διαχειριστεί ακόμη δύο διαρθρωτικά προβλήματα.
Από τη μία πλευρά, τη χαμηλή παραγωγικότητα και από την άλλη πλευρά, την άνιση ανταγωνιστικότητα μεταξύ των κρατών – μελών.
«Προκειμένου να καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, απαιτείται η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα η καλύτερη εκπαίδευση των ανέργων» διατείνει ο αναλυτής του think tank.
Απευθυνόμενος προς την ΕΚΤ, καθιστά άκρως αναγκαία τη λήψη νέων, έκτακτων μέτρων εντός του 2015.
«Ωστόσο, η νομισματική πολιτική δεν είναι επαρκής από μόνη της» αποσαφηνίζει, καλώντας τη νέα ηγεσία της Κομισιόν να προβεί σε ένα ευρύ πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης