Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Πιθανή μια συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα - Τα βασικά συστατικά της επιτυχίας

tags :
Bruegel: Πιθανή μια συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα - Τα βασικά συστατικά της επιτυχίας
Η νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η οποία ανέλαβε την εξουσία μόλις δύο εβδομάδες πριν, βρίσκεται πάνω σε ένα «τρενάκι του τρόμου»
Πιθανή χαρακτηρίζει μια συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup το think tank Bruegel, τονίζοντας ωστόσο ότι η Αθήνα είναι αυτή που θα πρέπει να υποχωρήσει περισσότερο έναντι των εταίρων και πιστωτών της.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η οποία ανέλαβε την εξουσία μόλις δύο εβδομάδες πριν, βρίσκεται πάνω σε ένα «τρενάκι του τρόμου».
Αντιμέτωπη με την κρίση, ασκεί μικροπολιτική, διακηρύσσοντας ότι δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές και ότι θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, τονίζει στην ανάλυσή του το think tank των Βρυξελλών.
Η απάντηση ήταν αναμενόμενη.
Η Ευρωζώνη και ειδικότερα η Γερμανία και η ΕΚΤ, ένιωσαν ότι εκβιάζονται και έκαναν λόγο για μπλόφα εκ μέρους της Ελλάδας.
Η ΕΚΤ κατέστησε δυσκολότερη την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα, ενώ η κυβέρνηση Merkel διαμηνύει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη.
Ο Guntram Wolff συμφωνεί ότι η απάντηση αυτή ήταν απαραίτητη, ωστόσο παράλληλα και αναποτελεσματική.
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έλαβε ισχυρή εντολή να αλλάξει τροχιά και το να αγνοήσει κανείς αυτή την εντολή δεν αποτελεί επιλογή.
Οι Έλληνες χρειάζονται μια ρεαλιστική προοπτική, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους και η προοπτική αυτή δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκβιασμού ή τζόγου, τονίζει το Bruegel.
Αντιθέτως, πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας σοβαρής εγχώριας δράσης μιας συμφωνίας με τους εταίρους του Eurogroup.

Τα κρίσιμα συστατικά που θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη συμφωνία είναι:
- η σοβαρότητα της κυβέρνησής και η δέσμευσή της ότι θα αντιμετωπίσει τα εγχώρια προβλήματα
- ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει της χρηματοδοτικές ανάγκες σε ορίζοντας διμήνου
- η συζήτηση του αιτήματος για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και
- το ζήτημα του χρέους

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης