Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg Bank: Ρωσία και Κίνα δεν έχουν κανένα όφελος να βοηθήσουν την Ελλάδα

Berenberg Bank: Ρωσία και Κίνα δεν έχουν κανένα όφελος να βοηθήσουν την Ελλάδα
Αποκλείει το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας από Κίνα και Ρωσία η Berenberg
Μηδαμινή είναι η πιθανότητα να δεχτούν η Ρωσία και η Κίνα να ενισχύσουν οικονομικά την Ελλάδα προειδοποιεί ο οικονομολόγος της Berenberg, Rob Wood με αφορμή τις δηλώσεις του Π. Καμμένου περί εναλλακτικού σχεδίου της κυβέρνησης για χρηματοδότηση από τις δύο παραπάνω χώρες.
Ειδικότερα ο Wood σημειώνει ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να παρέχει αρκετή βοήθεια προς την Ελλάδα καθώς η ίδια είναι δεινή οικονομική κατάσταση.
Όπως τονίζει ο οικονομολόγο της δανέζικης τράπεζας η οικονομία της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα εύθραυστη λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου αλλά και των κυρώσεων σε βάρος της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
«Εάν η Ελλάδα γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, που ήδη αντιμετωπίζει συρρίκνωση των πηγών ρευστότητας, θα υποστεί μεγαλύτερη κρίση» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η Ρωσία δεν έχει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να κρατήσει τις ελληνικές τράπεζες στη ζωή» σημειώνει ο Wood, υπογραμμίζοντας ότι «θα ήταν μια τεράστια δέσμευση για την Μόσχα».
Όσο αφορά το ενδεχόμενο παροχής βοήθεια από την Κίνα εκτιμάει ότι είναι πιο πιθανό αυτό το σενάριο να υλοποιηθεί.
Ειδικότερα υπενθυμίζει το γεγονός ότι η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά στα ελληνικά λιμάνια ενώ έχει και άλλους εμπορικούς δεσμούς με την Ελλάδα.
«Επίσης έχει σημαντικά συναλλαγματικά αποθέματα ύψους σχεδόν 4 τρισ. δολ., τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να «εξαφανίσουν» τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Ευρώπη στην Ελλάδα»
Ωστόσο σύμφωνα με τον Wood δεν υπάρχει κανένα προφανές όφελος για την Κίνα για να αναμιχθεί σε ένα περιφερειακό πρόβλημα.
Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο διερωτάται αν η Κίνα είναι πραγματικά διαθέσιμη να ανακατευτεί με ανταγωνιστικό τρόπο στον πυρήνα της Ευρωζώνης.
«Για τη Ρωσία θα υπήρχε το κίνητρο αποσταθεροποίησης του αντιπάλου τους, αλλά για την Κίνα δεν υπάρχουν σημαντικά πολιτικά ή οικονομικά κίνητρα» καταλήγει ο Wood.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης