Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

AP: Εφικτή μια συμφωνία για την Ελλάδα την ύστατη στιγμή, παρά τα προσκόμματα στις συνομιλίες

AP: Εφικτή μια συμφωνία για την Ελλάδα την ύστατη στιγμή, παρά τα προσκόμματα στις συνομιλίες
Είναι πολύ πιθανή μια συμφωνία την ύστατη στιγμή μεταξύ των δύο πλευρών, εκτιμούν αναλυτές
Παρά τις σκληρές συνομιλίες, τα τελεσίγραφα και τα… παιχνίδια πόκερ, η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι της στην Ευρωζώνη μπορούν να επιτύχουν μια είδους συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, καθώς πλησιάζει η 28η Φεβρουαρίου, η νευρικότητα αυξάνεται, σημειώνεται σε άρθρο του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.
Προς το παρόν, επενδυτές και ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν πανικοβάλλονται, παρά την κατάρρευση των συνομιλιών και αυτό πιθανώς, επειδή και στα πρόσφατα χρόνια η Ευρωζώνη έχει ακολουθήσει τον δρόμο της μικροπολιτικής με την Ελλάδα, όμως κάθε φορά μια συμφωνία ερχόταν πάντα εγκαίρως.
«Αν η Ελλάδα επρόκειτο να αφήσει το ευρώ, το οικονομικό χάος που θα ακολουθούσε, θα σήμαινε παράλληλα και το τέλος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει ο Jane Foley, αναλυτής της Rabobank International.
«Γι' αυτό τον λόγο παραμένει κεντρική άποψή μας ότι την ύστατη ώρα είναι πολύ πιθανή μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της», προσθέτει.
Παράλληλα, και η αντίδραση των αγορών στη συνεδρίαση της Τρίτης φαίνεται ότι κανείς δεν λαμβάνει υπόψη του την πιθανότητα η Ελλάδα να αποτύχει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει μεγάλες και απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την Ευρώπη όσο και την παγκόσμια οικονομία.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, παρά τη διαφορετική φρασεολογία που χρησιμοποιούν οι δύο πλευρές και όπως και αν αποκαλούν το πρόγραμμα, και οι δύο θέλουν να λάβει η χώρα μια περίοδο μερικών μηνών ώστε να αγοράσει χρόνο και να προχωρήσουν σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Αν μπορέσουν αν συμφωνήσουν σε μια φρασεολογία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, μια συμφωνία θα ήταν πολύ πιο κοντά, σημειώνουν αναλυτές.
Τα λόγια του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και πρόθυμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπάρξει μια συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, εκλαμβάνεται θετικά.
Όπως ανέφερε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Hans Joerg Schelling, «αυτό που είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δίνει μια θετική αίσθηση», αν και όπως συμπλήρωσε «οι απόψεις τους αλλάζουν αρκετά κάθε μέρα και αυτό είναι το δικό μας πρόβλημα».
Προς το παρόν, οι δύο πλευρές μειώνουν πολύ γρήγορα τα αποθέματα εμπιστοσύνης τους από το να μειώνουν το χάσμα που τους χωρίζει, σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής για την Ευρωζώνη του The Economist Intelligence Unit, Aengus Collins, προσθέτοντας ότι η είναι πολύ πιθανή μια συμφωνία την ύστατη στιγμή, αν και η πιθανότητα ενός Grexit παραμένει στο 40%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης