Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Ξεδιπλώνεται το ελληνικό δράμα - Τραγική η επιστροφή στην ύφεση

Business Insider: Ξεδιπλώνεται το ελληνικό δράμα - Τραγική η επιστροφή στην ύφεση
Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δ' τριμ., αντί να αναπτυχθεί όπως αναμενόταν
Παρότι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, η ακροσφαλής διπλωματία εμπεριέχει τεράστιο κίνδυνο εσφαλμένων χειρισμών, επισημαίνει το Business Insider.
Το τραγικό της υπόθεσης, αναφέρει η ανάλυση είναι ότι η ελληνική οικονομία αναμενόταν να επιστρέψει επιτέλους στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια επώδυνης ύφεσης και μακροοικονομικής προσαρμογής, με το ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 25% και την ανεργία να ανέρχεται στα ιστορικά επίπεδα του 25%.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 15% σε 1% του ΑΕΠ, ενώ σημαντική βελτίωση κατέγραψε και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη.
Ωστόσο, η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ που απέρριπτε το μνημόνιο σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας έχουν οδηγήσει σε κλιμάκωση της αβεβαιότητας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ενώ η ελληνική οικονομία είχε τη δυναμική να περάσει σε αναπτυξιακή τροχιά το 2014, συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι του τρίτου.
Θα ήταν τραγικό για τον ελληνικό λαό, που έχει υποφέρει τόσο πολύ, να βυθιστεί ξανά σε ύφεση φέτος, επισημαίνει ο αρθρογράφος.
Εάν οι συνομιλίες για το χρέος πετύχουν και η οικονομία είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στην ανάκαμψη, αντλώντας ώθηση από την αυξημένη ζήτηση και τις επιχειρηματικές επενδύσεις, εκτιμά.
Παρ’ όλα αυτά, οι υφεσιακοί κίνδυνοι είναι πολύ υψηλοί, προειδοποιεί το Business Insider.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης