Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Πληρωμές 2 δισ. από την Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή - Στη λίστα και το swap της Goldman

tags :
Bloomberg: Πληρωμές 2 δισ. από την Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή - Στη λίστα και το swap της Goldman
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση δόσης αν δεν υπάρξει εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα
Τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα προειδοποιεί το Bloomberg, καθώς η ελληνική κυβέρνησης βρίσκεται αντιμέτωπη με αποπληρωμές χρεών ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ μέχρι την Παρασκευή.
«Η Ελλάδα θα αρχίσει τη συζήτηση μέτρων για την τόνωση της ρευστότητας, την ώρα που θα πρέπει να προχωρήσει σε αποπληρωμές χρεών που ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ μέχρι την Παρασκευή», τονίζει το δημοσίευμα.
Αποκλεισμένη από τις αγορές και χωρίς πρόσβαση στα κεφάλαια του προγράμματος διάσωσης, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για την ενίσχυση της ρευστότητας στο ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι την Παρασκευή, με στόχο να γεμίσει τα άδεια ταμεία.
Οι πληρωμές μέχρι τις 20 Μαρτίου περιλαμβάνουν την πληρωμή τόκων τόκων επί των swaps που αρχικά έγιναν από την Goldman Sachs, όπως δήλωσε στο Bloomberg πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, το swap της Goldman Sachs, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας «καμουφλάρισε» το ελληνικό χρέος το 2001, προκειμένου η Ελλάδα να ανταποκριθεί στους κανόνες για την ένταξή της στην ευρωζώνη.
Σημειώνει μάλιστα ότι Εθνική Τράπεζα και Goldman Sachs δεν έχουν αποκαλύψει το ύψους του ποσού.
Η κυβέρνηση Τσίπρα «καίγεται για ρευστότητα», ενώ προσπαθεί να πείσει τους δανειστές να απελευθερώσει τα χρήματα από το πακέτο διάσωσης.
Ωστόσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση δόσης αν δεν υπάρξει εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.
«Καθώς οι ημέρες περνούν, ο χώρος για ελιγμούς γίνεται ακόμη πιο μικρός» δηλώνει ο Θεόδωρος Πελαγίδης, συνεργάτης του Brookings Institute.
«Η εντύπωση που δίνεται είναι ότι δεν υπάρχει plan A ή plan B.
Δεν υπάρχει τίποτα», τονίζει ο αναλυτής.
Αύριο Τετάρτη 18 Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση θα εκδώσει έντοκα γράμματια ύψους 1 δισ. και τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για το roll over 1,6 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμων τίτλων που λήγουν στις 20 Μαρτίου.
Επίσης στις 20 Μαρτίου η Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να αποπληρώσει περίπου 350 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Οι τόκοι που οφείλονται σε τέσσερα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης