Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Μέσα σε λίγους μήνες η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει

Bloomberg: Μέσα σε λίγους μήνες η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει
Η φυγή κεφαλαίων έχει φθάσει σε επίπεδα άνευ προηγουμένου
Στο κενό έχουν πέσει χρόνια οικοδόμησης εμπιστοσύνης μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με τη σημερινή ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στις εκροές κεφαλαίων/καταθέσεων στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με την ανάλυση, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της μπαίνουν σε μια νέα εβδομάδα... μικροπολιτικής, τα στοιχεία για τις εκροές καταθέσεων είναι απογοητευτικά.
Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους των δανείων από τη Γερμανία και άλλους επίσημους πιστωτές φέρνει την Ελλάδα όλο και πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο: μια χρεοκοπία και, ενδεχομένως, την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση.
Η παρατεταμένη αβεβαιότητα κερδίζει στο μεταξύ έδαφος.
Οι καταθέτες και οι επενδυτές κινούνται εκτός Ελλάδας, προς ασφαλέστερα μέρη, όπως η Γερμανία, στερώντας από την ελληνική οικονομία τις ιδιωτικές επενδύσεις που τόσο χρειάζεται για να αναπτυχθεί.
Με βάση τα δεδομένα από την ελληνική κεντρική τράπεζα, η φυγή κεφαλαίων έχει φθάσει σε επίπεδα άνευ προηγουμένου.
Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών έως και τον Μάρτιο, περίπου 62 δισ. ευρώ έφυγαν από την Ελλάδα.
Αυτό είναι ισοδύναμο του ενός τετάρτου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.
Εδώ είναι το σχετικό διάγραμμα:



Embedded image permalink

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε η εκροή θα τελειώσει, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ακόμη και αν η Ελλάδα και οι πιστωτές της ξεπεράσουν το σημερινό αδιέξοδο, θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα πιο μακροπρόθεσμη πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του χρέους που εξακολουθεί να είναι υπερβολικά μεγάλο.
Και όπως συστήνει το Bloomberg View μια καλύτερη προσέγγιση θα ήταν η Ευρώπη να επικεντρωθεί σε μια τελική συμφωνία - συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους - ώστε να θέσει γρήγορα την Ελλάδα σε μια ρεαλιστική πορεία προς τη φερεγγυότητα και την οικονομική ανάκαμψη.
Όσο συνεχίζονται οι διαπληκτισμοί, τόσο πιο περιττή ζημιά θα γίνει, διαβρώνοντας όποια ωφελήματα κάθε πλευρά ελπίζει ότι θα κερδίσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης