Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Γιατί βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών - «Αγκάθι» οι ομαδικές απολύσεις

tags :
Bloomberg: Γιατί βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών - «Αγκάθι» οι ομαδικές απολύσεις
Ο οικονομολόγος εξέτασε την ρητορική ΣΥΡΙΖΑ και δανειστών και υποστηρίζει πως οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν έχουν ήδη συμφωνηθεί
Ελλάδα και πιστωτές βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg στον απόηχο των δηλώσεων Ελλήνων αξιωματούχων νωρίτερα.
«Προτού απορριφθούν εντελώς αυτές οι δηλώσεις ως μερικές ακόμη αισιόδοξες εκτιμήσεις των Ελλήνων, αξίζει να δούμε πόσο απέχουν οι δύο πλευρές», αναφέρει ο οικονομολόγος του Bloomberg, Maxime Sbaihi.
Ο οικονομολόγος εξέτασε την ρητορική ΣΥΡΙΖΑ και δανειστών και υποστηρίζει πως οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε σύγκριση με το μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ, τις λίστες που διέρρευσαν από την κυβέρνηση και τις συστάσεις των πιστωτών, αποδεικνύεται ότι και οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει για τις περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Με βάση αυτή τη σύγκριση, όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω αναλυτικό πίνακα, Ελλάδα και δανειστές έχουν ήδη συμφωνήσει στα ζητήματα που αφορούν τον ανταγωνισμό, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης.
Μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν οι ομαδικές απολύσεις, ενώ οι δύο συμφωνίες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά και των κατώτατο μισθό.
Το Bloomberg συγκρίνει τις θέσεις της κυβέρνηση προεκλογικά σε σχέση με την πρώτη λίστα των μεταρρυθμίσεων (24 Φεβρουαρίου) και τη δεύτερη λίστα (1 Απριλίου).
Επίσης αναφέρει τι προέβλεπε για κάθε θέμα ξεχωριστά η τελευταία αναθεώρηση του ΔΝΤ τον Ιούνιο του 2014.
Η συμφωνία για το ζήτημα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ κρίνεται πιθανή, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι αυτό θα συμβεί μετά από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. 
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ζητούσε περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού. 
Μεγάλο αγκάθι στην ολοκλήρωση της συμφωνίας παραμένει το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. 
Πιθανή είναι η συμφωνία στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα εξετάσει το ζήτημα ανά περίπτωση. 
Όσον αφορά την κατοχύρωση των επαγγελμάτων, εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμφωνία, παρά τη διαφωνία με το ΔΝΤ για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. 


Embedded image permalink


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης