Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τους κινδύνους μιας ελληνικής χρεοκοπίας - Πρωτοβουλίες για να βρεθεί λύση

tags :
Bloomberg: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τους κινδύνους μιας ελληνικής χρεοκοπίας - Πρωτοβουλίες για να βρεθεί λύση
Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τον ήσυχο, παρασκηνιακό τους ρόλο και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να βρεθεί λύση
Αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ έναντι του ελληνικού ζητήματος εντοπίζει το Bloomberg.
Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τον ήσυχο, παρασκηνιακό τους ρόλο και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να βρεθεί λύση.
Μέχρι πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama και οι κορυφαίοι οικονομικοί του σύμβουλοι έχουν προχωρήσει σε κάποιες δηλώσεις δημοσίως για την κρίση της Ελλάδας.
Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jacob J. Lew, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αδιέξοδο των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Ευρωπαίους πιστωτές.
«Είναι λάθος να νομίζουμε ότι μια αποτυχία δεν θα έχει συνέπειες εκτός της Ελλάδας. δεν ξέρουμε το ακριβές πεδίο», δήλωσε ο Lew σε ομιλία του στο London School of Economics.
Σύμφωνα με το Bloomberg οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επίγνωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι έχουν κατηγορήσει τους Αμερικανούς για ανάμειξη στο παρελθόν, θεωρούν το θέμα της Ελλάδας, εσωτερικό ζήτημα. Παράλληλα αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι σε καλύτερη θέση για να λύσει τη διαφωνία από ό,τι οι ΗΠΑ, μετά από την εμπειρία της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των κρίσεων κρατικού χρέους.
Η Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, έχει δηλώσει πως δεν θέλει να συζητηθεί η κατάσταση στη Σύνοδο της G7 στη Δρέσδη. «Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό από την αρχή, αλλά κυρίως παρασκηνιακά», σχολιάζει στο Bloomberg ο Edwin Truman, βοηθός υπουργός Οικονομικών για διεθνείς υποθέσεις, στη διάρκεια της προεδρίας του Bill Clinton.
Πάντως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σημάνει δημοσίως συναγερμό, όπως συνέβη το 2012, όταν ο Obama δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές κρίσεις χρέους τότε ήταν σαν ένα «σύννεφο πάνω από τον Ατλαντικό».
Η αμερικανική εμπλοκή στη διάρκεια των προηγουμένων κρίσεων, προκάλεσε αντιδράσεις.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατηγόρησαν τον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner για ανάμιξη στα εσωτερικά της Ευρωζώνης.
Η μόχλευση της κυβέρνησης Obama με βασικούς παράγοντες στην τρέχουσα ελληνική κρίση, είναι περιορισμένη, και η αμερικανική πειθώ σε σχέση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, έχει περιοριστεί, εκτιμά ο Robert Kahn, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, γεγονός που απέτρεψε τον Obama από το να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο δημόσια.
Παράλληλα η αίσθηση του επείγοντας είναι μικρότερη σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν.
Ωστόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για την μεγάλη αυτοπεποίθηση των Ευρωπαίων, οι οποίοι υποτιμούντους κινδύνους μιας ελληνικής χρεοκοπίας, εκτιμά ο Kahn και για αυτό ανακοινώθηκαν οι δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες του Lew με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης