Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ): Μία κακή συμφωνία είναι σαφώς προτιμότερη από τη ρήξη

tags :
Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ): Μία κακή συμφωνία είναι σαφώς προτιμότερη από τη ρήξη
Kαι για τις τρεις πλευρές, ακόμη και μία «κακή» συμφωνία είναι σαφώς προτιμότερη από την ρήξη
Το λάθος στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρωζώνης και ΔΝΤ συνίσταται στο γεγονός ότι και οι τρεις πλευρές θεωρούν προτιμότερη τη ρήξη από μία «κακή» συμφωνία, εκτιμά ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Lawrence Summers.
Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Αμερικανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι το Grexit επί της ουσίας δεν θα αποτελέσει λάθος κανενός - ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, η ελληνική κυβέρνηση δίκαια ζητάει τον τερματισμό της λιτότητας, καθώς δεν διαφαίνεται φως στο τέλος τoυ τούνελ.
Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι δίκαια ζητούν μεταρρυθμίσεις και τήρηση των κανόνων.
Και το ΔΝΤ, εξηγεί παράλληλα, δίκαια επισημαίνει ότι την ανάγκη πρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα.
Το λάθος, αντιτείνει ο Lawrence Summers, έγκειται στο ότι και οι τρεις πλευρές θεωρούν προτιμότερη τη ρήξη από μία κακή συμφωνία.
Όπως υπερθεματίζει, δίχως συμφωνία, οι ελληνικές τράπεζες θα κλείσουν, το πιστωτικό πρόβλημα της Ελλάδας θα γιγαντωθεί και η λιτότητα θα αυξηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι σήμερα.
Παράλληλα, δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της, ζημιώνοντας τους πιστωτές της.
«Εάν υπάρξει μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι πιστωτές θα καταφέρουν να εισπράξουν περισσότερα χρήματα» τονίζει ο πρώην Αμερικανός οικονομολόγος.
Επίσης, προειδοποιεί ότι η ελληνική κατάρρευση θα οδηγήσει χιλιάδες Έλληνες στην μετανάστευση, επιβαρύνοντας τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς.
Ένας ακόμη κίνδυνος για την Ευρώπη συνίσταται στο γεγονός ότι η Ελλάδα πιθανώς θα προσδεθεί στο άρμα της Ρωσίας, εγείροντας σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις.
Έτσι, καταλήγει, καθίσταται σαφές ότι και για τις τρεις πλευρές, ακόμη και μία «κακή» συμφωνία είναι σαφώς προτιμότερη από την ρήξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης