Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg View: Απέραντο πωλητήριο η Ελλάδα - Αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για τα έσοδα

tags :
Bloomberg View: Απέραντο πωλητήριο η Ελλάδα - Αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για τα έσοδα
Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν ότι "πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία" αξίας 50 δισ. ευρώ, θα μεταφερθούν στο ταμείο
Στο επίμαχο σημείο της συμφωνίας με την Ελλάδα για τη δημιουργία fund διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, αναφέρεται σε δημοσίευμά του το Bloomberg View.
Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν ότι "πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία" αξίας 50 δισ. ευρώ, θα μεταφερθούν στο ταμείο.
Η πώλησή τους αναμένεται να αποδώσει 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, ενώ 12,5 δισ. ευρώ προγραμματίζεται να αποπληρώνουν χρέη και τα υπόλοιπα να χρησιμοποιούν σε απροσδιόριστες "επενδύσεις", σημειώνει το δημοσίευμα.
Ο Jeroen Blokland, αναλυτής της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Robeco με έδρα στο Ρότερνταμ, επισημαίνει ότι το ταμείο θα κόστιζε περισσότερα από το ένα τέταρτο της αξίας που είχε το ΑΕΠ στο τέλος του 2013.
Μέχρι τότε, η ελληνική οικονομία είχε συνολική αξία 182 δισ. ευρώ και είχε συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Από το 2013, είναι πιθανό να έχει συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.
Όπως σχολιάζει ο Gary Jenkins στην LNG Capital, το ελληνικό χρηματιστήριο αξίζει το μισό από αυτό που άξιζε πριν από πέντε χρόνια, υποδηλώνοντας ότι η κρίση έχει κλονίσει ανεπανόρθωτα την αξία των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.
Η διεξαγωγή μιας γρήγορης πώλησης δεν φαίνεται ως ο καλύτερος τρόπος για να εγγυηθεί το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Η Ελλάδα κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 3,1 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια- με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ανένδοτη όταν ανέλαβε την εξουσία, ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα σχέδια για την πώληση των λιμανιών της χώρας, των επιχειρήσεων ύδρευσης ή της ταχυδρομικής υπηρεσίας.
Η συνθηκολόγηση του Τσίπρα σημαίνει ότι οι πιστωτές μπορεί τώρα να περιμένουν να δουν ταμπέλες "πωλείται" σε οτιδήποτε υπάρχει στην χώρα, αναφέρει το Bloomberg.
Αλλά η μεγάλη αισιοδοξία για το πόσα λεφτά μπορεί να αντληθούν, δείχνει πόσο απελπισμένοι είναι όλοι για να προσποιούνται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει οικονομικά βιώσιμη εντός των συνόρων της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης